Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

trumpeta- silové hraní

Dechové, smyčce, další strunné, ...

trumpeta- silové hraní

Příspěvekod Filip Michna » 8.01.2012 20:16

zdravím všechny.
Na trubku hraji pátým rokem a nejvýše jsem se dostal na notu E2,protože hodně tlačím, nemohli byste mi prosím poradit nějaké cvičení, abych tlačil méně? děkuji
Filip Michna

Re: trumpeta- silové hraní

Příspěvekod woro90-1 » 13.01.2012 11:24

Myslet na to. Co dělat s bránicí snad víš.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod gordon » 16.01.2012 16:14

Existuje "odstraňovač tlaku", mezi trumpetu a nátrubek se dá mechanismus, který při velkém tlaku uzavře průchod vzduchu.
Dobré je hraní oktáv. Obvykle přichází tlačení až s hraním vyšších tónu, takže hraj vyšší tón se stejným, nebo podobným tlakem jako spodní.
Zkus volně bzučet na nátrubek. Tlak ruky na rty je jen s nátrubkem mnohem víc poznat.

Jen pozor na teorie hry "bez tlaku". To prostě nejde, pokud vytvoříš správný tlak vzduchu a nepoužiješ rozumný tlak mezi rty a nátrubkem, nebude to těsnit.
gordon

Příspěvekod Filip Michna » 16.01.2012 19:25

Velmi děkuji za rady,budu se snažit podle nich cvičit a snad se i zlepšovat.
Ale měl bych ještě jeden dotaz, při hraní vyšších tónů mám docela hodně zatnuté svaly na krku, dalo by se s tím něco dělat? Snažím se toho zbavit tak že chodím po pokoji a hraji dlouhé tóny.
Filip Michna

Příspěvekod gordon » 16.01.2012 23:21

všechno souvisí se vším, zatnutý krk mi přijde jako náznak křečovitého hraní a tento stav se přenáší na ruku a následně na rty. tento zlozvyk je často doprovázen velmi silným stiskem levé ruky kolem pístů. nejlepší je hrát retný vazby co nejvýš to jde a dávat si pozor na udržení celkové uvolněnosti těla.
gordon

Příspěvekod LukeVavrda » 17.02.2012 15:42

Doporučuji nátisková cvičení Vizzuttiho, ale hlavně hrát v klidu a pohodě, foukat a zvětšit dírku, kterou foukáš - měl jsem stejný zlozvyk a stále jsem jej neodboural tak, jak bych chtěl. Především když lezeš na vyšší tón, vůbec nemysli na to, že je vyšší, prostě foukni a nic jinýho neměň, on se ozve sám jenom díky tomu, že si ho představíš a foukneš ;)
LukeVavrda

Příspěvekod adoks.doks » 12.03.2012 13:43

tady jsem nasel neco zajimavyho: http://www.opustrombonum.wz.cz/zuby.htm
adoks.doks

Zpět na Ostatní nástroje