Ahoj, no spíš než se zeptat na něco konkrétního, jsem chtěl sdílet informace. Probrat postupy, případně se dohodnout na nějakém hraní. Řeším teď třeba přesnost hraní tónů, nebo mě zajímají různá cvičení, která používáte. Psal mi Aleš H. jestli bych mohl poslat nějaké zdroje nebo se podělit o nějaké zkušenosti.
Pro housle jsem se rozhodl po kytaře, na kterou jsem nehrál nijak pokročile, ale docela dlouho - jen akordy a jen ty základní. Vadilo mi, že když si někam s kamarádama jdeme zahrát, tak je tam moc kytar. Zvažoval jsem ještě klarinet, který by byl o dost jednodušší, ale chtěl jsem k nástroji i zpívat. Vůbec jsem tehdy netušil, jak je to složité něco takového k houslím dělat.
šel jsem a koupil si housle asi za 6000, prostě jsem si na jedny ukázal. Dneska leží na poličce a beru si je jen na vodu, protože to nejsou dobré housle, mají divný zvuk, něco mi na nich vadí. Když jsme přišel domů, začal jsem cvičit stupnici 'C' od struny 'G' v první poloze, našel jsem si jí pomocí ladičky a brnkal jsme ji prsty i tahal smyčcem až to trochy začalo, tak za týden, jít. Celou dobu jsem používal tlumítko a různá tlumítka používám i dneska, na cvičení i na hraní, pokud není vhodné být příliš nahlas.
Až teď vím, že jsem měl začít stupnicí G

no to už je jedno, mohl jsem si to ulehčit.
Měl jsem velké štěstí, kromě hraní doma, které nikomu ze spolubydlících nevadí a ani sousedům, jsem housle nosil tak jednou za deset dní ven, někam kde se hrálo. Byl jsem dost neodbytný, ale snažil jsem se hrát potichu (ta tlumítka) a různě ustupovat, aby to ostatní snesli. Pochopili, že to myslím vážné a doma cvičím, jedinkrát jsem narazil na to, že mi někdo řekl ať nehraju, bylo to U supa na Andělu a ten člověk měl pravdu.
Teď to budou dva roky, stále cvičím skoro každý den a většinou i několik hodin. Má obvyklá doba je mezi dvacátou hodinou a půlnocí (ta tlumítka). Zkoušel jsem i elektrické housle, ale ta věc se mi zdá hrozná a hrát na ní nikdy nechci. Pro vymýšlení cvičení a orientaci na hmatníku používám takové tabulky v Excelu, můžu je poslat. Hodné studuju na YouTube různé tutoriály (nejraději mám Tima Kliphuise, ale ten je zrovna docela pokročilý). Hodné jsem se ponořil do teorie (ABC hudební nauky, Zenkl - pomohlo; Tajemství akordových značek, Šolc - nepomohlo)
Domnívám se, že by se měl človék naučit minimálné tohle, aby si na housle zahrál:
- Všechny stupnice v dur (12) v první poloze se správnými prsty na správných místech - umožni vám to hrát intuitivně i základní mollové stupnice a dohromady to stači prakticky na jakoukoliv melodii
- Vibráto předloktím (prst se na struně ohýbá a naklápí, je ale na jednom místě) - nezbytné pro dobou barvu zvuku a schováte tak mnoho chyb
- Smyčcem legáto - více tónů na jeden tah, spojitě
- Dostatek teorie, aby se vyznal - stupnice, intervaly
Když jsem se tak rozepsal napadá mě ještě asi 100 dalších témat - ladění, rytmus, akordy, nákup, různá cvičení, doprovody, zpěv k houslím, odkazy na YouTube, repertoár, sólové hraní, duševní rozpoložení. Budu rád když napíšete i nějaké své zkušenosti. Pokud vás něco bude zajímat, klidně se zeptejte, budu-li vědět, odpovím. Jsem začátečník a vždycky budu, ale opravdu mě to baví

Ahoj t.