od Andre » 7.03.2011 13:10
Dobrý den,
myslím, že není dobré se na svět koukat takhle černobíle. Je jasné, že aktivní bedny od RCF a Behringera jsou od sebe kvalitativně dosta daleko, ALE oboje má svoje použití dle potřeb a možností (hlavně finančních).
Vlastním malý aparát se dvěma RCF310A a aktivním subbasem. Zároveň mám zkušenost s Behringery B212D z jedné zkušebny (přes mix tam jdou zpěvy, dechy a nějakou dobu byla napojená i basa). Mám tedy zkušenost s oběma značkami a myslím si, že obě má co nabídnout.
RCF mají pěkný zvuk, jsou lehoučké a hrají po čertech nahlas, nicméně jedna stojí 12.000Kč. Behringery B212D hrají o něco méně nahlas (čistě můj subjektivní pocit), mají o něco nevyrovnanější zvuk, na druhou stranu jsou ale osazeny 12'' repro a stojí 6.000Kč.
Je bez debat, že RCF310A je kvalitnější bedna než B212D. Stojí ale dvakrát tolik. Když bych se měl dnes rozhodovat, co jako mladá kapela s malým rozpočtem pořídím do zkušebny a na občasné samodomo koncerty, nejspíše bych se přiklonil k těm Behringerům, protože za poloviční cenu nabídnou tříčtvrteční výsledek. Rozdíl v ceně bych investoval třeba do mixu, ekvalizéru nebo kvalitních mikrofonů.
Pokud bych se měl ovšem rozhodovat o sestavě zaměřené vyloženě na zvučení malých koncertů, volil bych RCF se subbasem.
Je to ovšem pouze můj názor a nikdo s ním nemusí souhlasit.
ještě dodatek, moje osobní zkušenost se zvukem několika aktivek z té nejnižší cenové kategorie (konkrétní typy si nepamatuji): RH sound 10'' a 12'',15'' (zlo), Omnitronic 10'',12'' (děsné zlo, horší než RH sound), Skytec 12'' (lautr taková hrůza jako Omnitronic), monitory od Thomanna Eco (slabé, zvuk žádná sláva), monitory Laney a aktivky Laney CPC (silnější než thoman, zvuk jakž takž ale divné výšky).
Ve srovnání s těmito bednami ze stejné cenové relace jsou Behringery B212D dobré bedny. Stejně tak jako jsou RCF310A dobré bedny ve srovnání s ostatními v cenové relaci 12.00Kč.