od mmjuz » 6.09.2009 19:34
Je to úplně jednoduché a pro snadné pochopení jsem to úmyslně přehnal, proto 100W do 500W bedny. Je nesmysl si myslet, že by měla mít bedna nějakou rezervu. Klasický basový, či středobasový reproduktor v PA bedně, nebo v odposlechu se spíš zničí slabším zesilovačem, než silnějším. Když budu mít například 500W bednu a budu ji přetěžovat zesilovačem o výkonu 600W, tak to samozřejmě není úplně optimální, a zkracuji zřejmě životnost reproduktoru, ale je to pořád lepší, než bednu krmit slabším zesilovačem a říkat si že můžu jet naplno, že se nemůže nic stát, páč mám rezervu. Pokud nebude v cestě kvalitní limitér, tak se prostě může stát, že v některém případě pojedu na plný knedlík, budu hulit zes jak o život, zvuk mi začne kreslit, do repráku půjde signál pomalu v podobě různých obdélníků a cívka která nebude ve štěrbině magnetu kmitat v maximálním rozsahu se prostě neuchladí a spálí se. To je známá věc. A tyhle případy se nestávají jen prasatům. Nejvýraznější je tento problém u subbasových reproduktorů s vysokým zdvihem. Prostě to tak je. Když mám bednu na 500W, tak ji krmím zesilovačem, který má 500W. Ani více, ani méně. Žádné rezervy nejsou potřeba. Ovšem nutno používat kvalitní zboží, u kterého se uvedeným technickým datům dá věřit.