Rošky píše:Tohle všechno je správně, zajímalo by mně, kdo z tzv. "mladých" ještě ví něco o Jirkovi Veselém...
Nenechám si ujít jediný článek, od J. Veselého, Gumy, Petra Vavříka. Vím, že Vavřík v jednom čláknu zmiňoval, že záměrně hraje na 4x12 kombo, protože ten zvuk není zabasovaný, jako u 15". Je fakt, že jeho zvuk na fretless, je to nejúžasnějšího, co jsem slyšel. Ani Guma a J. Veselý takový nemaj. Samozřejmě, nemůžu je srovnávat ale Vavříkův zvuk mě dostává do kolen. Používá hodně tvrdý struny a v kombinaci s jeho hrou pravé ruky, u středu menzury. Ten zvuk je hodně středovej, ale basy jsou úžasný, hutný a sametový. Hraje zásadně prsty. V podstatě často obyč kila, ale pak přijde nějaká vyhrávka, který stojí za to.
J. Veselý zas hraje trsátkem, v podstatě téměř vše, a tak si vytvořil svou, naprosto unikátní techniku. V podstatě nedostižnou, je to vidět na práci obou rukou, jaké má prstoklady, jak tlumí struny, jak zapojuje při hře trsátkem současně i prsty pravé ruky. V podstatě si tak nahrazuje slap. Používá měkké struny. A ta basa jede. Ať už v etc, ve stromboli, v Ž.P., nebo u Ebenů. Prostě je to vždycky v podstatě jednoduchá, ale přesto úžasná linka, která se valí, a tak utváří permanentní kulisu. Když jsem ho viděl na koncertě Ebenů, kde si v nějaký pauze, mezi písničkama jen tak ledabyle brnkal, na precla, měl jsem chuť tam jít a smeknout. Hraje výborně i na tahačku, ikdyž k tomu nemá dostatek příležitostí..
Guma hraje hraje taktéž prstama, líbí se mi, jeho melodický linky. Taky, v podstatě znějí jednoduše, nevytváří žádný složitý vyhrávky, jen občas nějaký přechody. Celkem se mi líbí jeho zvuk. O Gumovi toho nemám tolik načteno.
Jednoduše řečeno, kdybych nehrál na bicí, budu hrát na fretless

Zvuk pražcovky se jí nikdy nevyrovná.
Mám rád ty mňoukavé výšky, příjemné středy a basy, že se v člověku míchá pajšl. To má zvuk těchto pánů společné. A to je ten důvod, proč je poslouchám.