od Cybermuff » 5.09.2011 17:29
Wohma: odposlechy jsou klasický problém a ne vždy do nich zvukař pouští jen ty frekvence, které jsou pro muzikanta na odposlech nutné. V Exitu to bylo někdy zvukově na zastřelení. Ale už jsem tam zažil i okamžiky, kdy zvukaři vůbec nehrála část PA a on to neslyšel a na upozornění to nebyl ani schopen nahodit, protože byl záskokovej a Vojta (majitel aparátu) byl na jiný akci. To nebyl zvukař, to by záskok za pultem. Někdy fakt horor (hrál jsem tam mockrát).
Jinak s těma frekvencema je to často problém spíš na malým pódiu, kdy zpěv a kytara je těsně vedle bicích. To se blbě ztišuje, když vedle tebe někdo mlátí do činelů (bubeník obvykle nemá na sobě volume a IMHO je kapela tak hlasitá, jak je hlasitý bubeník - prostě se lidi přes něj musej slyšet z nástrojovky nebo jim zvukař musí nabídnout, že odměnou za stažení je pošle zpět do odposlechu, nejen že se stáhnou bez náhrady). Tam je potřeba aby odposlechy hrály to nejnutnější a hlavně v pásmech, který potřebuje muzikant, aby se slyšel, a nic jinýho. Už jsem zažil i klub, kde zvukař řekl "no ekvalizéry na odposlechy tady máme, to jo, ale na to nesaháme, protože takhle to všem vyhovuje..." No, moc dobře to nastavený nebylo... Když jsem to další den zvučil sám na svůj aparát, tak zpěvačka byla spokojená, protože "jsem se po včerejšku konečně slyšela". A nebylo to v hlasitosti, jen ve spektru, které jsem jí do odposlechu poslal.
Na velkým pódiu je zase smůla, když si po zvyku z malýho pódia, kde slyší nástrojovku, třeba bubeník neumí říct, co tam přesně chce. Pak začne hrát a v průběhu zjistí, že neslyší nástupy hráčů (a včera v klubu je slyšel) - a je vymalováno. Takže to, co si tam má kdo pustit, je závislý na velikosti stage.
To, že se někdy zvukař splete, se holt stane, je to taky člověk, ale nesmí se mu to stávat často. Taky jsem hrál na koncertě, kde zvukař drbnul do sendu na virblu a pustil na něj echo, akorát to z nějakého důvodu neslyšel (nevypadal ožralej). takže jsme poslední skladbu hráli s nekonečným 200ms echem na virblu... Hnus. Na scéně jsme to moc neslyšeli, ale dle nahrávky to dole bylo maso.
Taky vzpomínám na starý blbý časy, kdy jeden známej zvukař (nebudu jmenovat) akci nazvučil, pak se ožral a spal v přepravce, no a vlastní koncert (no bylo jich docela dost) zvučil řidič...
Trvání na zvukovce je sice hezký, ale trvat na ní obvykle mohou jen ti známější. Vezměme si klasicky mladý kluky poprvé/podruhé na nějakým festu, jsou třeba 3 v pořadí, ti před nima to klasicky přetahují a nedaří se dodržet timeplan, takže jsou všichni ve stresu, předchozí kapela pomalu odnáší svoje vybavení, ani tam nevlezou a už už hrajte, dělejte, máte na to jen 40 minut a teď chci vidět ty kluky v týhle situaci, jak klidně řeknou "STOP, my si uděláme zvukovku". Hezky se to říká a je to samozřejmě správný, ale kolikrát je to takový chaos, že je k tomuhle ideálu nesmírně daleko. Mělo by to být i trochu na zvukaři, aby jim v tu chvíli pomohl, protože jenom dotaz "co chceš do odposlechu" znamená často odpověď typu "..................." (to jsem slyšel x-krát).