Mandolína
Pravidla fóra
Re: Mandolína
poradí někdo nějakou dobrou učebnici (na mandolínu)?
Naposledy upravil(a) jirkakuta dne 9.04.2014 20:14, celkem upraveno 1 x.
matematika pro II. stupeň základní školy.
........................................................sorry, blbej pokus o vtip
16.4. O.k. doplnil jsi : na mandolinu
Tak už to není ani pokus o vtip

........................................................sorry, blbej pokus o vtip

16.4. O.k. doplnil jsi : na mandolinu

Tak už to není ani pokus o vtip

Naposledy upravil(a) bosch dne 16.04.2014 18:50, celkem upraveno 1 x.
V češtině?
Plocek - Škola hry na mandolinu
Máca - Bluegrasová mandolína
Plocek - Škola hry na mandolinu
Máca - Bluegrasová mandolína
Zdravím,
nenašel by se v Olomouci nebo okolí někdo, kdo by mi pomohl v začátcích s mandolínou? Kdyžtak PM nebo mail itomas.vlcek@seznam.cz, Díky.
nenašel by se v Olomouci nebo okolí někdo, kdo by mi pomohl v začátcích s mandolínou? Kdyžtak PM nebo mail itomas.vlcek@seznam.cz, Díky.
-
- Nový uživatel
Mandolina
Lze koupit mandolínu, která by měla širší krk a struny dál od sebe? Děkuji.
Zdravím, měl bych prosbičku. Poradil by mi někdo, jakou mandolínu vybrat pro přítelkyni k Vánocům v ceně kolem cca 3 tisíc? Na mandolínu nikdy nehrála, ale chtěla by se na ní naučit, proto asi nemá cenu kupovat dražší nástroj. Za rady děkuju!
Kluci potřeboval bych je nějakou základní radu - bratr vybírá pro kamaráda mandolínu, v ceně tak 5-6k, tzn. opravdu jen takový základ, nicméně aby se na to trochu dalo hrát. Byli v kytarách, kde jím prodavač nedoporučil Ibanez ani Fender, ale objednal na vyzkoušení po kousku od značek Ortega, Gretsch a Pilgrim. Má někdo s některou z těchto značek zkušenosti?
A mimochodem v téhle cenové relaci má předpokládám smysl se dívat pouze na mandolíny bez elektriky co?
Díky za jakoukoliv radu.
A mimochodem v téhle cenové relaci má předpokládám smysl se dívat pouze na mandolíny bez elektriky co?
Díky za jakoukoliv radu.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Čau, zrovna nedávno jsem byl a sháněl mandolínu, pak jsem si to rozmyslel a plánuju si pořídit mandolu. Hrál jsem na nějakou no name mandolínu za asi 4 000 Kč, to byl nehratelnej děs (potřebovala by seřídit). Potom jsem hrál Fendera za 15 000 Kč, ten byl o dost pohodlnější na hraní, ale zvukově dost zaostával za tou no name. Mám dvě starší mandolíny doma, je to hratelný a nezní to špatně. Jedna je asi od Cremony z dob totáče, druhá je ručně stavěnej 50 let starej kousek.
Závěr? Pokud jim ojednaj tři mandošky v týhle cenový relaci, ať si je dojdou vyzkoušet, porovnaj s levnějšíma i dražšíma modelama a uvidí
. Jediný, co bych doporučil, tak ať se vyvarují mandolíně typu f-5 (taková ta hodně zdobená). No a možná se podívat na bazary a zkusit si pár těhle staších mandolín. Pohybujou se od 1 000 Kč a možná mezi nima vyberou něco slušnějšího.
Závěr? Pokud jim ojednaj tři mandošky v týhle cenový relaci, ať si je dojdou vyzkoušet, porovnaj s levnějšíma i dražšíma modelama a uvidí

u mandolin je to zvlastni, vsechny hrajou vicemene stejne (kdyz tam neni nejaky technicky problem), s kvalitou se zacina neco dit az tak okolo 20litru.
Mel jsem nejlevnejsi preklizkovy cinsky "smejd" za 50dolaru a hralo to.
Nakonec jsem od cherredy vzal Oscar Schmidt, mel jsem pucenou i Ibanez v podobne tride,... cim kratsi menzura, klenuta deska a hodně strun, tim je vsechno vic podobnejsi.
Takze proste vyber nejakou co se ti bude libit
Mel jsem nejlevnejsi preklizkovy cinsky "smejd" za 50dolaru a hralo to.
Nakonec jsem od cherredy vzal Oscar Schmidt, mel jsem pucenou i Ibanez v podobne tride,... cim kratsi menzura, klenuta deska a hodně strun, tim je vsechno vic podobnejsi.
Takze proste vyber nejakou co se ti bude libit

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Tak přesně toto mi řekl prodavač v hudebninách. A měl pravdu.Svatou pravdu.
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Hyeniku, tak nejde jen o "hralo", ale s centimetrovym dohmatem, ujizdejici kobylkou, povolujicima strunama a preznivanim za kobylou se bude proste hrat spatne, ne?
Ja mam doma takovou tu nejlevnejsi Cortku a nema teda vylozene zadny z problemu (krom drobneho rozladovani) popsanych.

Hodně budem někde...
no vidis, proc by sis vybiral nejaky střep?
na to snad jsou kamenné obchody
na to snad jsou kamenné obchody

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Koupil jsem si pod stromek mandolínu Harley Benton HBMA-50E Mandoline VS (viz. underground/co-jsme-zrovna-koupili-t881 ... ml#p739554).
Jelikož byl vznesen dotaz na nějakou krátkou recenzi, tak zde je:
Vzhledem k dobrým předchozím zkušenostem s touto značkou co se kytary týče, jsem čekal podobný dobrý poměr cena výkon. Je třeba předem hned říci, že to je v podstatě nejlevnější model se snímačem, který se dá sehnat. Takže ultra-low-budget. Včera mi balík přišel a po rozbalení jsem zjistil následující:
1) buď nestíhá u Thomanna před vánoci výstupní kontrola kvality, nebo jsem neměl štěstí na kus, nebo se na to prostě vyprdli. Protože být nezkušený nákupčí, takový nástroj bych hned vrátil, že není v pořádku. Nástroj měl na snímači "nalepený" kovový bordel nejspíš ještě z fabriky, asi tam nebudou mít zcela čisté výrobní haly. Drobné kovové piliny vykvetly nad pólovými nástavci do podoby cca 5mm ježků. A dále ještě další různé bince, plastového charakteru. Nicméně jsem si to pěkně sám vyčistil.
2) Pod kobylkou byla vložena buničina, asi kvůli přepravě, ale to znamenalo povolit struny a vytáhnout buničinu, což pro začátečníka může znamenat problém, protože si hne s kobylkou.
3) Některé struny byly na mechanikách navinuty halabala s překřížením, takže jsem je převinul. Při této manipulaci se spodní strunou (G) se mi tato uvolnila ze struníku a trvalo mi delší dobu, než jsem za pomocí Googlu a YouTube zjistil, jak to tam zpět dostat (je třeba odsunout ze struníku krycí plech a strunu tam zase zaháknout).
4) nástroj přišel kompletně nenaladěn, takže opět za pomoci YouTube ladění na správné tóny. Nikdy jsem mandolínu neměl a oproti kytaře to je trochu naopak, takže jsem rád za vymoženosti moderních informačních technologií, kde když člověk ví, co hledat, tak to najde. U neznalého unáhleného začátečníka by v tomto bodě klidně mohlo dojít k rupnutí struny, vlivem ladění na úplně jiné tóny.
5) Rovněž díky Googlu jsem si nastavil kobylku tak, aby ladily oktávy (posouvat dopředu, dozadu, zešikmit). Zde je analogie s nastavením oktáv u kytary, takže ve výsledku žádný větší problém.
Po cca hodině čištění, nastavování, seřizování a ladění jsem se dobral k tomu, že už jsem z nástroje dostal použitelný zvuk. Těch pár jednoduchých akordů mi pro začátek poradila aplikace v mobilu (Basichords). Je to trochu naopak než u kytary, časem si snad zvyknu
.
Zatím jsem netestoval elektroniku, mandolínu mám ještě v práci. Takže s napětím očekávám ještě další možné zádrhely, ale doufejme v lepší variantu.
Na finální zhodnocení si nechám prostor až po vánocích, kdy budu mít možná trochu času se hře na mandolínu pověnovat.
Poznámka k vzhledu: na produktové fotce vypadá lépe, čistěji, naleštěněji, to moje má zadní stranu těla i krku taky se sunburstem, celočerná varianta jako u produktu na fotce by se mi asi líbila více. Ale je to jedno, zezadu se na to nikdo dívat nebude.
Jelikož byl vznesen dotaz na nějakou krátkou recenzi, tak zde je:
Vzhledem k dobrým předchozím zkušenostem s touto značkou co se kytary týče, jsem čekal podobný dobrý poměr cena výkon. Je třeba předem hned říci, že to je v podstatě nejlevnější model se snímačem, který se dá sehnat. Takže ultra-low-budget. Včera mi balík přišel a po rozbalení jsem zjistil následující:
1) buď nestíhá u Thomanna před vánoci výstupní kontrola kvality, nebo jsem neměl štěstí na kus, nebo se na to prostě vyprdli. Protože být nezkušený nákupčí, takový nástroj bych hned vrátil, že není v pořádku. Nástroj měl na snímači "nalepený" kovový bordel nejspíš ještě z fabriky, asi tam nebudou mít zcela čisté výrobní haly. Drobné kovové piliny vykvetly nad pólovými nástavci do podoby cca 5mm ježků. A dále ještě další různé bince, plastového charakteru. Nicméně jsem si to pěkně sám vyčistil.
2) Pod kobylkou byla vložena buničina, asi kvůli přepravě, ale to znamenalo povolit struny a vytáhnout buničinu, což pro začátečníka může znamenat problém, protože si hne s kobylkou.
3) Některé struny byly na mechanikách navinuty halabala s překřížením, takže jsem je převinul. Při této manipulaci se spodní strunou (G) se mi tato uvolnila ze struníku a trvalo mi delší dobu, než jsem za pomocí Googlu a YouTube zjistil, jak to tam zpět dostat (je třeba odsunout ze struníku krycí plech a strunu tam zase zaháknout).
4) nástroj přišel kompletně nenaladěn, takže opět za pomoci YouTube ladění na správné tóny. Nikdy jsem mandolínu neměl a oproti kytaře to je trochu naopak, takže jsem rád za vymoženosti moderních informačních technologií, kde když člověk ví, co hledat, tak to najde. U neznalého unáhleného začátečníka by v tomto bodě klidně mohlo dojít k rupnutí struny, vlivem ladění na úplně jiné tóny.
5) Rovněž díky Googlu jsem si nastavil kobylku tak, aby ladily oktávy (posouvat dopředu, dozadu, zešikmit). Zde je analogie s nastavením oktáv u kytary, takže ve výsledku žádný větší problém.
Po cca hodině čištění, nastavování, seřizování a ladění jsem se dobral k tomu, že už jsem z nástroje dostal použitelný zvuk. Těch pár jednoduchých akordů mi pro začátek poradila aplikace v mobilu (Basichords). Je to trochu naopak než u kytary, časem si snad zvyknu

Zatím jsem netestoval elektroniku, mandolínu mám ještě v práci. Takže s napětím očekávám ještě další možné zádrhely, ale doufejme v lepší variantu.
Na finální zhodnocení si nechám prostor až po vánocích, kdy budu mít možná trochu času se hře na mandolínu pověnovat.
Poznámka k vzhledu: na produktové fotce vypadá lépe, čistěji, naleštěněji, to moje má zadní stranu těla i krku taky se sunburstem, celočerná varianta jako u produktu na fotce by se mi asi líbila více. Ale je to jedno, zezadu se na to nikdo dívat nebude.
Dík! Hodlám pořídit nějakou obyč mandolínu do hospody a na tahání po služebkách.
K Ježíšku jsem si nadělil (také jako doplněk ke kytaře) trochu lepší kousek. Už v říjnu
. Takže na revanš pár slov o jiném nástroji: Naučil jsem se pár akordů a prošel většinu větších obchodů. Nabídka malá až žádná. Crafter, Stagg doslova děs. Fender, Gretsch, Epi, Ibanez a Ortega nic moc. Po projetí mandolincafe.com jsem porušil veškeré své zásady a objednal poprvé v životě nástroj po internetu. Vybral jsem Eastman MD305, na m*cafe velmi doporučovanou jako "good entry level". V Anglii (Eagle Music Shop), v porovnání s USA za nehoráznou cenu (529 liber). Přišlo v pořádku (UPS), perfektně zabaleno. Ale omylem při expedici nástroj s namontovaným snímačem K&K. Nabídli buď slevu nebo výměnu s dopravou na náklady prodejce. Zvolil jsem slevu s doplatkem, takže nakonec mě stála 629 liber + doprava. Sto liber sleva z elektrifikované verze. Nástroj je Čína, celomasiv. Deklarovaný jako handmade, ale ty desky samozřejmě nejsou ručně dlabané. Poctivé CNC. Zpracování nic moc - mimo jiné bídná povrchová úprava na spoji hmatníku s tělem, ťukance na hraně jedné "f" díry a na hranách hmatníku. K tomu zalakované částečky prachu na krku (už jsem "rozleštil" častým hraním).
Součástí prodeje byl i "professional setup", pod čímž jsem si představoval i zabroušení pražců (nekonalo se). Dohmat bych si taky představoval trochu nižší. Potud zápory. Klady: Hraje to jak z praku! Ladí po celém hmatníku, zvuk, hlasitost. Použití na country a pokusy o bluegrass, zkusím to zabudovat i do "Irish". Přes rozpačitý první dojem jsem velmi spokojen. Ale po Novém roce půjde k houslaři/mandolínařovi na jemné doladění.
Struny z výroby byly Cleartone (tuhle značku moc nemusím, tak jsem hned koupil na experimenty DR, GHS a dAddario). DR už jsem nasadil a jsou lepší.
Navíc jsem pořídil popruh (taky dle doporučení na m*cafe). Výrobce Pinegrove Leather, typ MS50. Moc pěkný "vintage" kousek. K tomu přišla vychytávka na uchycení popruhu - Jack Endpin Adaptor. Viz foto.
K Ježíšku jsem si nadělil (také jako doplněk ke kytaře) trochu lepší kousek. Už v říjnu

Součástí prodeje byl i "professional setup", pod čímž jsem si představoval i zabroušení pražců (nekonalo se). Dohmat bych si taky představoval trochu nižší. Potud zápory. Klady: Hraje to jak z praku! Ladí po celém hmatníku, zvuk, hlasitost. Použití na country a pokusy o bluegrass, zkusím to zabudovat i do "Irish". Přes rozpačitý první dojem jsem velmi spokojen. Ale po Novém roce půjde k houslaři/mandolínařovi na jemné doladění.
Struny z výroby byly Cleartone (tuhle značku moc nemusím, tak jsem hned koupil na experimenty DR, GHS a dAddario). DR už jsem nasadil a jsou lepší.
Navíc jsem pořídil popruh (taky dle doporučení na m*cafe). Výrobce Pinegrove Leather, typ MS50. Moc pěkný "vintage" kousek. K tomu přišla vychytávka na uchycení popruhu - Jack Endpin Adaptor. Viz foto.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ta tvá mandolína vypadá dobře, mám rád nástroje s patinou
. A pokud ladí, je to super (taky aby ne, za ty prachy, že). Určitě si pak v budoucnu nechám poradit nějaké ty vhodné struny.
Pár dalších postřehů k mému ultralevnému nástroji Harley Benton:
1) Když naladím prázdné struny a jakž takž i oktávy, neladí mi struna G na prvním pražci. Je o dost výše. Zatím jsem to důkladněji neanalyzoval, ale napadlo mě, že je struna moc vysoko v nultém pražci, takže se při zmáčknutí na prvním moc propne a "nadladí". Ještě tuto hypotézu ověřím v praxi.
2) K těm oktávám: dokonale to seřídit nejde, oktávu na Géčku mám výše, ostatní oktávy níže, a zešikmit kobylku ještě více po vzoru kamenů v kytaře (hluboká struna - kobylka je přikloněna blíže ke struníku, vysoká struna - kobylka je přikloněna blíže krku) už asi nepůjde, ale budu zkoušet dále. Napadá mě, zda není ta kompenzace na kobylce udělána naopak. Na jiné mandolíně (foto na netu) jsem viděl kompenzaci opačnou:
vs. 
3) Dohmat mi přijde také celkem vysoký.
4) Nástroj zatím nedrží stabilně ladění, podlaďuje se. Zatím nevím, zda to přikládat továrním strunám, které si ještě možná nesedly, nebo levným mechanikám. Rovněž budu dále sledovat, zda se to časem začne zlepšovat.
5) Snímač je díky konstrukci nástroje velmi daleko od strun (cca 3-4x tolik co mám normálně u strata), tedy poskytuje velmi slabý signál. Rovněž je to singl a tedy brumí. Je nutné na předzesilovači nastavit velký gain (skoro na max), což má samozřejmě za následek i zvýšení šumu a brumu. Dá se ta naštěstí celkem ošetřit stáhnutím tónové clony, byť za cenu ztráty cinkavých výšek. I tak je to ale aspoň trochu použitelné.
Takže tolik zatím další část mé recenze a třetí závěrečný díl si nechám až na dobu, kdy už budu s nástrojem hráčsky trochu seznámen.

Pár dalších postřehů k mému ultralevnému nástroji Harley Benton:
1) Když naladím prázdné struny a jakž takž i oktávy, neladí mi struna G na prvním pražci. Je o dost výše. Zatím jsem to důkladněji neanalyzoval, ale napadlo mě, že je struna moc vysoko v nultém pražci, takže se při zmáčknutí na prvním moc propne a "nadladí". Ještě tuto hypotézu ověřím v praxi.
2) K těm oktávám: dokonale to seřídit nejde, oktávu na Géčku mám výše, ostatní oktávy níže, a zešikmit kobylku ještě více po vzoru kamenů v kytaře (hluboká struna - kobylka je přikloněna blíže ke struníku, vysoká struna - kobylka je přikloněna blíže krku) už asi nepůjde, ale budu zkoušet dále. Napadá mě, zda není ta kompenzace na kobylce udělána naopak. Na jiné mandolíně (foto na netu) jsem viděl kompenzaci opačnou:

3) Dohmat mi přijde také celkem vysoký.
4) Nástroj zatím nedrží stabilně ladění, podlaďuje se. Zatím nevím, zda to přikládat továrním strunám, které si ještě možná nesedly, nebo levným mechanikám. Rovněž budu dále sledovat, zda se to časem začne zlepšovat.
5) Snímač je díky konstrukci nástroje velmi daleko od strun (cca 3-4x tolik co mám normálně u strata), tedy poskytuje velmi slabý signál. Rovněž je to singl a tedy brumí. Je nutné na předzesilovači nastavit velký gain (skoro na max), což má samozřejmě za následek i zvýšení šumu a brumu. Dá se ta naštěstí celkem ošetřit stáhnutím tónové clony, byť za cenu ztráty cinkavých výšek. I tak je to ale aspoň trochu použitelné.
Takže tolik zatím další část mé recenze a třetí závěrečný díl si nechám až na dobu, kdy už budu s nástrojem hráčsky trochu seznámen.
ad 2) Ta tvoje fotka trochu opticky klame, ale skoro bych řekl, že máš kobylkou obráceně. Mně přišla mandolína seřízená a naladěná s kobylkou orientovanou jako na obrázku vpravo. Tady je nějaký pokec i s obrázky: https://www.mandolincafe.com/forum/show ... mpensation.
Struny mám DR Mandolin PB, GHS PF 270 a dAdd EJ74. DR jsem už nasadil a dobrý.
Ještě jsem pořídil silnější trsátka. Echt mandolíňácká stojí majlant, tak jsem koupil Dunlop Primetone 1.50 mm. Taky dobrý.
Struny mám DR Mandolin PB, GHS PF 270 a dAdd EJ74. DR jsem už nasadil a dobrý.
Ještě jsem pořídil silnější trsátka. Echt mandolíňácká stojí majlant, tak jsem koupil Dunlop Primetone 1.50 mm. Taky dobrý.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ano, přesně tak, taky mi z logiky věci (srov. ladění oktáv na kytaře) přijde, že ta kompenzace je na mojí mandolíně naopak. Bohužel mi nepomůže otočení kobylky, protože to bude ve výsledku zase naopak.
Zde je možná i důvod, proč je největší problém s laděním na struně G.
Musel bych asi zkusit někde sehnat jinou kobylku, asi pro začátek zkusím Aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/Top-Qua ... 40393.html
Nejsou tam sice zářezy pro struny, ale ty si vyrobím dle obrázku:

Jen by mě zajímalo, kde udělali soudruzi z CN chybu, že se jim to zrcadlově obrátilo.
Na tvé mandolíně to z fotky není moc poznat, ale skoro to taky vypadá, že je u Géčka kompenzace směrem ke krku a u Éčka směrem ke kobylce (tedy naopak).
Zde je možná i důvod, proč je největší problém s laděním na struně G.
Musel bych asi zkusit někde sehnat jinou kobylku, asi pro začátek zkusím Aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/Top-Qua ... 40393.html
Nejsou tam sice zářezy pro struny, ale ty si vyrobím dle obrázku:
Jen by mě zajímalo, kde udělali soudruzi z CN chybu, že se jim to zrcadlově obrátilo.
Na tvé mandolíně to z fotky není moc poznat, ale skoro to taky vypadá, že je u Géčka kompenzace směrem ke krku a u Éčka směrem ke kobylce (tedy naopak).
Ta fotka taky trochu klame. Tady je lepší:
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dík, už jsem objednal tu kobylku z Ali, tak uvidím, co přijde.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Aktualizuji informace o levné mandolíně Harley Benton HBMA-50E a odstraňování nedostatků viz. smyccove-a-dalsi-strunne-nastroje/mando ... ml#p739963.
Provedl jsem prohloubení drážek v nultém pražci u problémové struny G což mělo velice pozitivní vliv na odstranění těchto nedostatků:
ad 1) neladící poloha na 1. pražci G struny (značné nadladění) -> nyní vlivem snížení dohmatu již ladí celkem dobře a ostatní polohy se rovněž zlepšily
ad 2) neladící oktávy -> částečně u Géčka pomohlo
ad 3) vysoký dohmat G struny -> vyřešeno
Dále se spravilo rovněž rozlaďování ad 4), nyní už to celkem drží, tedy struny si asi už sedly.
Další info přidám po výměně kobylky, ta přijde z Čajny tak do měsíce.
Hraní na onu mandolínu mě nyní baví, jelikož se už dá nástroj považovat za hratelný. Pokud bych byl začátečník bez alespoň základních kytarářských, nebo alespoň mechanicko-fyzikálních znalostí a mírné dávky zručnosti, asi bych byl z nákupu zklamaný, ale pokud si umím nástroj upravit dle potřeby, aby se na něj dalo hrát, mohu za levný peníz koupit polotovar, který po troše úprav odvede svou práci. Tedy u mě zatím spokojenost.
Provedl jsem prohloubení drážek v nultém pražci u problémové struny G což mělo velice pozitivní vliv na odstranění těchto nedostatků:
ad 1) neladící poloha na 1. pražci G struny (značné nadladění) -> nyní vlivem snížení dohmatu již ladí celkem dobře a ostatní polohy se rovněž zlepšily
ad 2) neladící oktávy -> částečně u Géčka pomohlo
ad 3) vysoký dohmat G struny -> vyřešeno
Dále se spravilo rovněž rozlaďování ad 4), nyní už to celkem drží, tedy struny si asi už sedly.
Další info přidám po výměně kobylky, ta přijde z Čajny tak do měsíce.
Hraní na onu mandolínu mě nyní baví, jelikož se už dá nástroj považovat za hratelný. Pokud bych byl začátečník bez alespoň základních kytarářských, nebo alespoň mechanicko-fyzikálních znalostí a mírné dávky zručnosti, asi bych byl z nákupu zklamaný, ale pokud si umím nástroj upravit dle potřeby, aby se na něj dalo hrát, mohu za levný peníz koupit polotovar, který po troše úprav odvede svou práci. Tedy u mě zatím spokojenost.