Stránka 1 z 1

Schaller Megaswitch

Napsal: 5.01.2018 20:37
od TomCZ
Ahoj, dokážete mi někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma přepínači ?

Schaller Megaswitch T (3-way) Nickel
https://m.muziker.cz/schaller-megaswitch-t-3-way-nickel

Schaller Megaswitch S (3-way) Nickel
https://m.muziker.cz/schaller-megaswitch-s-3-way-nickel

Co je T, S :?: Resp. jaký je vhodnější pro pro Superstrat 2x HB :?:

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 5.01.2018 20:42
od rotten77
Když se podíváš na web výrobce, tak:

T - 3 polohy (https://www.schaller-electronic.com/hp5 ... itch-T.htm)
S - 5 poloh (https://www.schaller-electronic.com/hp5 ... itch-S.htm)

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 5.01.2018 20:54
od TomCZ
Nj, to mě nenapadlo, ale proč teda mají v popisu 3-way u obou ? V nabídce pak ještě uvádějí:

Schaller Megaswitch T (5-way) Nickel
Schaller Megaswitch S (5-way) Nickel

Tak proto mě to mate.

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 11.01.2018 21:49
od TomCZ
Přátelé, prosím, mám dotaz. Měnil jem u kytary 2 HB x 1x VOLME 1x TONE původní přepínač, který blbnul, právě za uvedený Schaller Megaswitch T. Dnes jsem vše přepojil dle schématu na webu Schallera, zapojení HH1.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Bohužel tam neměli zapojení jen pro 1x TONE, tak jsem zapojení potenciometru TONE nechal tak jak bylo, v podstatě jsem jen přepojil výstupy ze snímačů na přepínač po jednom kablíku a pak jen výstup z přepínače na VOLUME.

Zapojení tónové clony zůstalo tak, jak bylo, mělo by být takto:

Obrázek

Teď jsem, kytaru zkusil a přijde mi, že výsledný zvuk je takový hodně basový jakoby utlumený, rozdíl po přepnutí je slyšet, ale není moc znatelný a navíc mi přijde, že i vliv tónové clony je menší, že s původním přepínačem, pokud zrovna fungoval, byl zvuk jasnější, ostřejší a vliv té clony mi přišel znatelnější. Bohužel, na původním přepínači nebí žádné označení kromě písmene H v kruhu. Foto viz. zde:

Obrázek
Obrázek

Původní zapojení:
Obrázek

Myslím, že zapo jení by mělo být správně, ale nevím, co přesně propojovaly ty propojky na původním snímači, jestli pak zapojení na Megaswitchi T opravdu přesně odpovídá tomu původnímu.

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 12.01.2018 9:58
od TomCZ
Tady ještě doplňuji zapojení, tak, jak ho skutečně mám, teď jsem to vše prošel a překreslil:

Obrázek

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 12.01.2018 16:33
od kmensik
Asi to máš dobře. Nemáš některý vývod z poťáku šlusnutý o vodivou barvu v dutině? Nic se jí nesmí dotýkat.

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 12.01.2018 17:58
od TomCZ
kmensik píše:Asi to máš dobře. Nemáš některý vývod z poťáku šlusnutý o vodivou barvu v dutině? Nic se jí nesmí dotýkat.
Asi jo, bylo to jako Windows, restartoval jsem zapojení a zdá se to být OK. Nedalo mi to, chtěl jse: si ten switch celý proměŕit, kde co spíná, tak jsem ho vyndat, vše odpojil, odsál jsem původní cín. Proměril jsem si polohy, zjistil, že o moc jinak to nejde, zapojil znovu stejně, jen propojky na switchi byli jiným kablíkem, a ejhle, funguje to. Ještě jsem pak přehodil zapojení na cloně, ale to nemělo vliv.

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 16.01.2018 21:47
od TomCZ
Tak zvuk stále není to, co by měl být. Musím konstatovat, že mám na přepínače asi smůlu :oops: Ten Schaller se chová dost divně. Při měření multimetem vše spíná, jak má. Po připojení do kytary se chová tak, jako by byly všechny polohy propojené :!: Dokonce i v případě, že se zapojí pouze výstup z přepínače na volume a pak se zkouší jednotlivé kontakty, tak brum leze všude stejný, bez ohledu na polohu páky, prostě, vše je ‘propojené’ :?: :?: Obyčejný korejský pětipolohový přepínač po přepojení jen výstupu na volume propojuje pouze jeden kontakt .....

Kytara je provizorně zapojena na ten korejský 5-ti polohový a hraje jak víno, bohužel nesedí šrouby. Proto se chci ještě zeptat, jestli mohu na 2x HB použít toto https://www.muzikant.cz/bach-ls30-d110055.html, tak abych mohl mít na prostřední poloze oba HB paralelně.

Re: Schaller Megaswitch - problém s 3 polohovým přepínačem

Napsal: 23.01.2018 21:06
od TomCZ
Ahoj, už je mi to trapné, ale potřeboval bych poradit, co všechno zkusit zkontrolovat. Přeci nenmůže být problém se zapojením blbé třípolohové přepínače. V kytaře už mám 3. přepínač a pořád je problém s přepínáním. Původní Korea prosté odešla. No výběr Shaller i nová Korea vykazují stejný problém. Schaller víc, Korea míň.

Už si myslím, že v přepínači to už asi není.

Po zapojení přepínače do kytary vše zkontroluje multimetrem a zapojení je OK a vše spíná, jak má: 1x HB - 2xHB paralelně - 1x HB.

Ovšem po připojení komba a vyzkoušení snímačů poklesem šroubováčkem je vše opét jakoby propojené. Poloha přepínače:
1. Kobylka: Reagují obě cívky kobylkověho snímače silně + slabě reagují i obě cívku u krku
2. Střed: Reagují všechny čtyři cívky stejně
3. Krk: Reagují silně cívky u krku a slebě prolézají kobylkové cívky

Ať je přepínac v jskěkoliv poloze, při dotyku kontaktů přepínače šroubovákem vše opét prolzá na výstup, prosté to na všech, i momentálně nesepnutých brumí stejně.

Netuším, jestli tam něco někde nemůže být šluslé třeba na vodivý nátěr prostoru pro elektroniku, nebo kabel snímačů. Nevím, jak by se třeba mohl projevit vadný kondík.

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 24.01.2018 10:05
od José
Vyzkoušej si poklep, když máš elektroniku vytaženou na světlo. Myslím, že drobné přeslechy při takové perdě jako je šroubovák na magnet jsou obvyklé.

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 24.01.2018 13:31
od TomCZ
José píše:Vyzkoušej si poklep, když máš elektroniku vytaženou na světlo. Myslím, že drobné přeslechy při takové perdě jako je šroubovák na magnet jsou obvyklé.
Teď nechápu :?: Poklep čím ? Na světlo ? Spíš jsem zkoušel takové jemné škrábání na krytku snímače.

Mám jeden tip, V kytaře byl měněn volume poťák, toto jsem nedělal já. Jak jsem včera při pátrání zjistil, EMG H4 a H4A mají dva kablíky, které mají jít na zem. Zelený a pak vlastně holý kablík (klasická jednolinka se stíněním). Ovšem, já mám teď podezření, že při výmeně poťáku byly tyto kablíky pouze ucvaknuty a že ten zelný, nemusí být vůbec uzemněny, nebo se tam jen tak náhodou možná dotýká. Tohle dnes prověřím.

Díval jsem se na Seymour Duncan fóru, že se tohle občas děje, je tam o tom pár vláken Signal Leak, ale většinou tam moc objasněná příčina není.
V jedné opravně hudebních nástrojů mi dnes řekli, když jsem tam na zkoušku kupoval ještě jiný switch, že "se to tam většinou dostává přes zem", což pokud se nemýlím by mohlo vysvětlovat, proč na přepínači všechny kontakty reagují na dotyk.

Tady jsem natočil, co to vlastně děla: https://youtu.be/ktDmzhJ-OPQ

Re: Schaller Megaswitch - problém s 3 polohovým přepínačem

Napsal: 26.01.2018 9:34
od José
TomCZ píše:
23.01.2018 21:06
Ovšem po připojení komba a vyzkoušení snímačů poklesem šroubováčkem je vše opét jakoby propojené.
Toto testování, když vidíš na všechny kablíky (jestli se nedotýkají kde nemají). Neboli to co si prováděl na videu. Já už fakt nevím..

Re: Schaller Megaswitch

Napsal: 26.01.2018 10:10
od TomCZ
Já už právě taky ne, předevčírem večer jsem ještě experimentoval. Šel jsem tady v Praze kolem opravny hudebních nástrojů a koupil ještě takový ten klasický "Fender" klasický přepínač a ještě jednu úplně stejnou Koreu. Ten "Fender" opět, jako by vše bylo pořád propojené. Ta Korea taky, pak jsem to ještě rozletoval a zkoušel různě postupně připojovat na přepínač a najednou po připojení jedno ze snímačů na protipoloze nic nebylo, tak jsem zkusil druhý a taky OK, kombinace obou taky funguje. Jinak jsem vše dělal a zapojil stejně.

Tak jsem to rychle zadělal a pryč od toho. Akorát, přijde mi teď, že tam mám takový ten "singlovský brum", ale ještě to musím vyzkoušet víc. Možná už jsem z toho byl vyšinutý :D

Jenže, čím to bylo ? Teď mám hrůzu z toho, že když bude potřebný nějaký zásah dovnitř, nedej bože odejde přepínač, poťák a bude to zase v pytli.