Stránka 2 z 4

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 9:54
od José
Ale nazapomínej na zbytek potu! To je odpor k zemi, kterej na ten signál věšíš.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 10:19
od torst
jasně, máš recht. Vyházim poty, dám on/off switche !

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 10:33
od José
Jo, už to takhle na jedný kejtře mám..

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 13:02
od Pikus
Krapet odbočím... kámoš měl kytaru s HB a 250kOhm poty... nějak mu chyběly výšky, tak vyměnil snímače a stejně to nebylo ončo. Tak jsem mu vyměnil poty za 1MOhm a byl spokojen ;).

Sám jsem nevěřil, že to udělá tak podstatně slyšitelnej rozdíl :D. Čili krom změny snímačů by bylo dobrý zamyslet se i nad zbytek "elektroinstalace" v kytaře.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 13:37
od torst
hastýýý !!! jestli to je tak, poletěji poťáky oknem. Na na tohle člověk přijde na sklonku kariéry !
P.S.: On mi to potvrzuje muj nejnovější zážitek. Koupil jsem za babku tuhle šunku : https://hudebnibazar.cz/cort-x5/ID142165/ Snímač přímo na vstup a hraje neuvěřitelně silně, brilantně ! Chybějící pot?

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 15:59
od bubucci
John Suhr používá tzv. Blower switch, který pošle signál z kobylkového snímače přímo na výstupní jack. Další možnost je No-Load potenciometr.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 16:26
od torst
bubucci píše:No-Load potenciometr.
? ? ?
P.S. : Aha, asi tohle : http://www.stewmac.com/Pickups_and_Elec ... d_Pot.html
Dá se koupit v CZ ?
Je stejný problém s potama clon?

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 16:32
od dream7000
https://imusicdata.sk/fender-potenciome ... plit-shaft sorry hodilo mi sk, ale aj cz máte...

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 16:38
od Abu
"No load" potak na hlasitost je nesmysl a z principu to nemuze fungovat. Potenciometr hlasitosti je zapojeny tak, ze vzdycky musi mit nejaky odpor proti zemi, kdybys to spojeni se zemi rozpojil, tak nebude fungovat (tzn nebude regulovat hlasitost, nebo bude jen velmi malo, podle impedance vstupu toho k cemu je kytara pripojena). Prepinac ktery vyradi volume pot uplne a pripoji snimac primo k jacku naopak smysl dava a funguje.

No-load na tone funguje pekne, pouzivam to na vsech kytarach, sam si je vyrabim z normalniho potaku, staci rozebrat a preriznout nozem odporovou drahu na jednom konci (pozor, musi to byt ten spravny konec).

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 17:15
od bubucci
Pravda, používá se jenom na tone.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 12.01.2018 19:04
od kunec
Ve středu jsem právě tento typ potu koupil do strata. Ale jest to nemám zapojeno


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 13.01.2018 10:50
od torst
torst píše:Je stejný problém s potama clon?
Tak jsem včera udělal velkej filcuňk. Vlez jsem do 6ti kytar, odpojoval poty a nahrával ukázky s/bez. Závěr : Kytarám s továrnímy poty, byť už léty přepojovanými, poťák neublížil. Ukázky zněly totožně. V jednom případě odpojená kytara hrála brutálně hlasitěji a jasněji, resp. i výrazně větší housenka v editoru ! (Ibanez RG550 - a to jsem osadil kompletně dodanou a zapojenou elektriku !). Hrůza! Ještě bych měl zkusit vliv potu Tone (viz úvodní citace). U dalších dvou kytar s HB a volume poty ´co dům dal´byl mírně, sotva znatelně zastřenější zvuk jen jednoho ze snímačů, jednou Rhytm, podruhé Bridge. Zajímavý. Ale ´no load´je zbytečný luxus, jak vidím. Stačí správně zvolit typ běžneho potu.
Resume : Rvu si vlasy za svou ignoranci !!! Roky pájím, vyrábím, modifikuji, vdechuju kouřící kalafunu, prsty popálené od pájky ... A NA TENHLE ELEMENTÁRNÍ PROBLÉM PŘIJDU AŽ NA SKLONKU KARIÉRY !!!
Prostě jsem se mylně domníval, že pot na max je totéž co bypass, že signál prochází na tvrdo a odporová dráha je zcela mimo hru. No, není to nelogické, ale pravda to zjevně nebyla. Že typ potu má vliv jen na průběh, rychlost redukce signálu a td.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 13.01.2018 11:40
od Pikus
torst píše:No, není to nelogické...
Nelogické to je ;). Pokud by běžný potenciometry takhle fungovaly, tak při maximální hlasitosti nebudou mít zesilovací stupně v aparátech definovanou zem signálu potenciometrem a začaly by se chovat nepředvídatelně ;).

Sorry za OT :D :D :D.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 13.01.2018 12:08
od torst
Pikus : Bude to tak.
Ode mě taky ještě trochu O.T.:
https://www.fralinpickups.com/2017/03/0 ... -pots-101/
Pěkně vše vysvětleno. Překvapuje mne, že někdy jsou ty slabší poťáky 250k osazovány záměrně, právě aby redukovaly "nepříjemné výšky" . Z mého pohledu absurdní. Poťák nemá dělat nic, jen maximálně otevřít snímač ! Ale těch mých pohledů už bylo ...

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 13.01.2018 12:52
od qwer
Tak poťák určitě nesmysl není. Pěknou o tom píše ten Fralin. Já mám teda na obou telatech no load pot a vždy si to nastavím tak, aby poťák byl na začátku odporové dráhy. Když je to bez odporu, tak mi to přijde moc jedovaté, občas to používám když stáhnu poťák hlasitosti, aby to získalo výšky zpět, ale na případné další kytaře na to kašlu a dám klasiku. Jinak těch 250K na hlasitost a clonu je u mě k singlům na teleti a stratu tak akorát. Kdysi jsem měl telecaster deluxe s humbáčema a tam byly továrně 250K poty - no musel jsem je nahradit za 500k, jinak to bylo hodně pod dekou. U některých Gibsonů jsou k humbuckerům 300k, většinou to bývá továrně s něčím slabším - třeba s burstbuckery, pokud je chce někdo vyměnit za nějaký "silnější" snímač, tak výšky schází a chce to 500k poty.

Jako jo, jde si s tím pěkně hrát, ale v 99,9% jsou kytary už z výroby s adekvátními poty, takže to nemá smysl nějak moc hrotit. Mě se třeba snímač přímo do aparátu moc nelíbí, i kobylkách na stratech, který bývá občas zapojen bez clony, jsem si vždy připojil. Ale určitě chápu, že se to někomu bez volume a tone může líbit, je to prostě jiné, nemyslím si ale, že by to bylo ve všech případech vždy lepší.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 13.01.2018 20:36
od torst
Abu píše:"No load" potak na hlasitost je nesmysl a z principu to nemuze fungovat. Potenciometr hlasitosti je zapojeny tak, ze vzdycky musi mit nejaky odpor proti zemi, kdybys to spojeni se zemi rozpojil, tak nebude fungovat (tzn nebude regulovat hlasitost, nebo bude jen velmi malo, podle impedance vstupu toho k cemu je kytara pripojena). Prepinac ktery vyradi volume pot uplne a pripoji snimac primo k jacku naopak smysl dava a funguje.

No-load na tone funguje pekne, pouzivam to na vsech kytarach, sam si je vyrabim z normalniho potaku, staci rozebrat a preriznout nozem odporovou drahu na jednom konci (pozor, musi to byt ten spravny konec).
Přesně tak, Nejdřív se mi to líbilo, ale teď - nakreslim si schema - když na jednom místě přerušíš odporovou dráhu tak ten pot nebude fungovat jako pot. Spíš jako vypínač - on/off.

Doplněk : Dal jsem se do toho. Rozebrat poťák nic složiteho, jde to pěkně tam i zpět. Vzal jsem jeden a šroubovákem vyškrábnul přerušení dráhy. Takže on/off Switch. Vrazil jsem ho do tý problémový Ibanez a bomba. Stala se z ní perfektní a asi nejhlasitější kytara. Volume moc nepoužívám, operativní Mute ocením. A Tone jsem vyřadil úplně.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 13.03.2018 19:02
od RiffmanCZ
bubucci píše:
10.01.2018 22:29
Mezi RM a Duncanem bych se rozhodl pro Duncan, protože znám skoro každý jejich snímač i v různých kytarách a vím, co čekat.
V tom setu Seymour Duncan Hot Rod jsou SH-4 JB a SH-2 Jazz. Co si o nich myslíš, když jsi odborník na SDčka?

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 13.03.2018 19:06
od RiffmanCZ
Mimochodem je to tutovka: žádný RMka, ale Duncany.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 16.03.2018 10:54
od bubucci
RiffmanCZ píše:
13.03.2018 19:02
bubucci píše:
10.01.2018 22:29
Mezi RM a Duncanem bych se rozhodl pro Duncan, protože znám skoro každý jejich snímač i v různých kytarách a vím, co čekat.
V tom setu Seymour Duncan Hot Rod jsou SH-4 JB a SH-2 Jazz. Co si o nich myslíš, když jsi odborník na SDčka?
Odborník na SD určitě nejsem, ale měl jsem skoro celé jejich humbuckerové portfólio, takže nějaký přehled mám.
SH-4 je klasika, ale musí si sednout s kytarou, ideálně mahagon s javorovým topem nebo olše. Třeba v lípě mi neseděl skoro vůbec. Nemá moc pevné basy, ale zase má takový uječený charakter, že se prosadí a je to taková klasika za ty roky.
SH-2 i osobně moc nesedí, má takový kovový charakter a nepříjde mi moc zpěvná. Celkově krkové snímače od SD moc nemusím, ikdyž v jedné kytaře mám SH-1, ta mi příjde lepší, ikdyž pořád se to nedá srovnat třeba s krkovými Bareknuckle nebo PRS.

Re: Seymour nebo RM??

Napsal: 24.03.2018 15:54
od RiffmanCZ
Takže mám radši přišetřit dalších 1500 a koupit zvlášť SH4 a zvlášť SH1? Ach jo. :cry: