Nečekal jsem, že to někdo vezme tak do slova... Je to můj osobní názor, nikomu ho nevnucuju. Navíc jsem tam mluvil jen o mých hudebních preferencích, ne o vlivu na hudební scénu. A byť jsem tehdá byl čerstvě na světě, nic mi nebrání to komentovat. Kdybychom nemohli řešit starší věci, byli bychom o mnohé silně ochuzeni
Nicméně když si tu už napsal, co si napsal, tak mi to nedá, abych nepoložil otázku, jestli vliv jakékoli kapely z počátku 90. let na (celosvětovou) hudební scénu se dá relevantně posuzovat optikou čerstvě demokratického Československa, které samo o sobě prožívalo ohromný sociokulturní boom?
Já nechci nikterak ubírat na významu Nirvaně, Cobainovi nebo Nevermindu. Však je to jedna z kapel, která mě dostala k elektrické kytaře a kterou mám naposlouchanou zhora, zdola, byť teď už je tak často neposlouchám.
Můžeme u řešit, co by bylo, kdyby Nirvana nebyla, nebo kdyby se Kurt nezastřelil, nebo kdyby třeba měli prostě smůlu s nedostali se k Subpopu a nikdo si jich nevšiml. Na kdyby se ale nehraje. Nicméně věřím tomu, že kdyby nebyli oni, byl by někdo jiný - Pearl Jam, Soundgarden, možná někdo další. Můj osobní názor je to, že Nirvana nebyla kapelou zlomovou z hlediska hudebního, ale z hlediska toho, že opravdu prorazili a dostali grunge z undergroundových klubů na stadiony a do rádií. To jim nikdo nebere. Ale nepřeháněl bych to s jejich zbožšťováním, jak to mnozí fanatičtější fanoušci dělají.