Už sem párkrát přemejšlel že tu takovej topik založím ale dycky sem se k tomu nakonec nějak nedokopal.
No co říct k tématu, post-rock sem objevil tak rok, rok a půl zpátky s poslechem Sigur Rós (i když ty je těžký zařadit ale já je k post-rocku počítám). Ty sem poslouchal dost dlouho ale nějak sem se nemohl dopracovat k podobným kapelám s neuvěřitelně emočně nabitými skladbami s nádhernou atmosférou. Kamarád mi pozděj doporučil nějaký skupiny podobnýho žánru, většina nebyla úplně taková jaká se mi líbila ale za srdce mě chytlo 65days of static. Když sem si pozděj chtěl něco zjistit na netu moc jsem toho v češtině o 65dos nenašel ale zato jsem narazil na stránky post-rock.cz kde sem v podstatě poprvé vůbec narazil na slovo post-rock a post-rockovou hudbu. No a od tamějších reportáží sem se dozvídal jména jiných kapel.
No a pak už to šlo ráz na ráz posháněl sem si skupiny jako:
Explosions in the Sky, [b]Godspeed you! black emperor!, Silver mt. Zion, Caspian, Mogwai, Red Sparowes,Yndi Halda, Caspian,Mono,Pelican,This Will Destroy You. No tenhle styl mě naprosto uchvátil a post-rock se stal asi mou nejoblíbenější hudbou a zároveň i prvním impulzem k hraní na kytaru.

Takže mým hudebním snem bylo a je produkovat něco jako hudbu výše zmíněných skupin.
Je to dost zvláštní styl hudby, většinou bez textu, i ty nejznámější jména snad vyjma Sigur Rós nezná moc lidí a z toho i vyplívá věc která mě docela mrzí a to je že spousta post rockových skupin přestože produkují neuvěřitelně kvalitní tvorbu tak za svojí hudbu příliš ocenění nedostanou, a muzicírováním si nevydělají skoro nic. Ale zase na druhou stranu jsem za tu nekomerčnost rád, aspoň nikde neuvidím puberťáky s post rockovou image a kapely nevyměknou... snad to tak bude i v budoucnu
No kdo má rád instrumentální depresivnější dlouhý písničky s náletama kytar, stěnou hluku, a perfektníma charakteristickýma bicíma bez špetky nějakýho honění za prodejností tak se vyřádí. Ty kapely co jsem psal výš jsou moje srdcovky který vřele doporučuju všem, hodně to člověka obohatí, je to hudba která donutí přemýšlet...Ty přechody mezi uvolňováním energie v kulervoucích infarktových pasážích a zvolňováním v melancholických,depresivnějších partech jsou něco nádhernýho
No to sem se rozepsal
Edit: jo koho by ještě zajímalo něco bližšího tak se mrkněte
www.post-rock.cz