od Rošky » 13.01.2012 1:33
Kolega z kapely si koupil Line6 Relay G30, tak jsem ho dnes na zvukovce zkoušel.
Měl jsem v případě kytary nedůvěru k digitálu ze dvou důvodů:
1)
- PROTI: digitálním vzorkováním se zvuk poškodí, vznikne názorně řečeno "cedník". Spojitý signál na výstupu přijímače není totožný se signálem na vstupu vysílače, prostě z principu AD/DA konverze nemůže být. Je to jenom víc nebo míň věrná digitální "fotka" toho zvuku. Kytara je na deformace nebo ochuzení mimořádně citlivá, její bohatej zvuk má spoustu alikvotů a harmonických složek a jakákoliv (nežádoucí) deformace by mi vadila (asi by to víc bylo znát u čistýho zvuku). Narozdíl od deformací žádoucích, vznikajících v lampáči zkreslením,v efektech a podobně, pochopitelně. Digitální efekty nepoužívám.
- PRO: převodníky vytvoří sice ne úplně dokonalou "fotku" zvuku kytary, ale ta deformace při 24bit převodu není velká. Kdysi jsem používal Nady 201 VHF a časem šla do světa, protože zvuk byl tak ne-věrnej ve srovnání s kabelem, vykuchanej, že to nepříznivě ovlivňovalo artikulaci, kytara zkrátka reagovala hůř a netáhla. Kvůli snaze o zachování frekvenčního rozsahu byla použita u analogový Nady201 jakási komprimace a dekomprimace a to zvuk poškodilo víc než AD/DA konverze. Zkreslení a efekty, kterejma kytaru proženu, zdeformuje (žádoucím způsobem) originální signál z kytary mnohem víc než (nežádoucím způsobem) AD/DA převodníky, a jde jen o to, jestli Relay kytaru přenese v celý frekvenční šíři a nezkreslí harmonický. Jestli je ten přenos zkrátka "rovnej". Což se mi po dnešním testu zdá, že je v pohodě.
2)
- PROTI: latence, vzniklá AD/DA převodem: na fórech jsem našel zmínky o latenci RelayG30 kolem 4ms, což mi připadá nepříjemně dost, poněvadž i takhle malej delay by mohl zlobit, když třeba chci docílit vazby, feedbacku (4ms ovlivní jestli je zvuk ve fázi, i když záleží na frekvenci).
- PRO: Prakticky to ale nemá význam, protože větší zpoždění než to, který vzniká AD/DA konverzí, vznikne při vzdalování se od aparatury (na větším jevišti). Latence způsobená konverzí je konstantní, vzdalování a přibližování k aparátu a odposlechu je variabilní a způsobí mnohem větší hokej ve fázích než AD/DA převod, takže je to úplně jedno a lze to podle mně klidně zanedbat.
Line6 Relay G30 se mi líbil, neslyšel jsem žádný ochuzení, vykuchání nebo deformaci zvuku proti kabelu, delay není postřehnutelnej, není cítit jako zpoždění mezi fyzickým úderem trsátka a tím, jak se to ozve z aparátu. Možná to nejsou ani ty 4ms. Takže si to zřejmě pořídím.