od J.J. » 10.05.2011 12:51
Jojo, tyhle křivotiny znám, ty řeší ladění na celým hmatníku. Ale myslím, že kompenzovanej nulák to právě jen lehce kompenzuje od prázdnejch strun. Já to chápu tak, že když u klasickýho nuláku při standartním ladění zahraju standartní akord E dur v 1. poloze, tak tón Gis na struně G je o několik centů výš než by měl být. A ten kompenzovanej nulák tohle lehce koriguje tím, že zkrátí celkovou délku struny G, takže vzdálenost mezi nulákem a 1. pražcem se zmenší a při standartním ladění by tón Gis měl tedy ladit přesněji. No a na tomhle principu to funguje i u ostatních strun. Proto taky kompenzovanej pražec řeší jen pár prvních poloh jak to taky výrobce udává. Tohle celý je moje domněnka, jak jsem to do teď chápal. Je možný, že to funguje úplně jinak. A Buzz Feiten jsem vůbec nikdy nepochopil, protože tam se mi ani ten nulák nezdá kompenzovanej.
EDIT: Beru zpět, našel jsem pár lepších fotek Buzz Feitenu a ten nulák kompenzovanej je. Ty fotky dávaj za pravdu spíš tý tvojí teorii. Tak nevím.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěla Admira Malaga, Jolana Diamant, Ibanez AW 3000, J.J.Gtrs - 7string PRSo
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.