Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Jak zabránit tremolu v rozlaďování?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...

Jak zabránit tremolu v rozlaďování?

Příspěvekod Uncle » 10.04.2010 10:02

Zdravím,

potřeboval bych pomoc, mám mexického fendera a na něm - samozřejmě - jednozvratné tremolo ... problém je že rozladuje kytaru, sice né moc, ale přece... je to nejspíš tím že se struny nevrátí při povolení páky do předchozí polohy... jak tomu zabránit? Budu rád za každou radu.. Pomůže např. přidání pružin?

Edit Nero - říká se ladit -> rozladit -> rozlaďování - ne rozlazování!
Uncle

Re: Jak zabránit tremolu v rozlazování?

Příspěvekod Bummer » 10.04.2010 10:16

Přidání nové nebo přitažení současných pružin pomůže, aby se tremolo lépe vracelo do původní polohy. Tomu ostatnímu pomůžeš tím, že budeš pečlivě namotávat struny, nebudeš to přehánět s počtem obtočení, zbavíš se plastového ořechu a pořídíš kostěný, který promažeš (buďto obyčejnou měkkou tužkou nebo něčím speciálním - někdo tu tuším doporučoval dokonce olejíček na šicí stroje :D) nebo rovnou grafitový. Možná promaž taky srážeč strun (nikde jsem nečetl zmínku o tom, že by se taky promazával, ale každopádně je to další věc, kde může struna drhnout).
Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) DIMAVERY PB-320 Digitech Hardwire CR-7 Digitech Hardwire DL-8 Blackstar HT-Club 40 fake Shure SM58 M-Audio Fast Track

Vintyč moudžou.
Bummer

Věk: 23

Re: Jak zabránit tremolu v rozlazování?

Příspěvekod Teorge » 10.04.2010 15:19

Zkus si projet tyhle videa, nevím co je na tom pravdy, ale třeba to pomůže.

Má to ještě další části.
A bus station is where bus stops. A train station is where train stops. On my desk I have a work station...
Teorge

Věk: 28

Re: Jak zabránit tremolu v rozlaďování?

Příspěvekod Nero » 10.04.2010 18:06

Hlavně pomůže seřízení toho tremola... Plus vše, co zmiňoval Bummer.

Fender má na svém webu několik manuálů ke svým nástrojům. Najde se tam určitě i ten o seřízení tremola.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod Uncle » 10.04.2010 20:59

Díky všem za rady ..

Nero píše:Hlavně pomůže seřízení toho tremola...

a zvládne to i naprostá lemra jako já?
Uncle

Příspěvekod woro90 » 10.04.2010 22:25

Uncle píše:Díky všem za rady ..

Pokud se do toho pustíš a dotáhneš to do konce, tak ano, v pohodě. Pokud se na to vykašleš nebo v půlce vyměkneš, dobře ti tak :wink:
Obrázek
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
woro90

Příspěvekod Nero » 11.04.2010 20:55

Uncle píše:Díky všem za rady ..

Když si najdeš návod, budeš se jím řídit a budeš trpelivý, tak ano. Sežízení tremola vyžaduje tam maximálně umět pracovat se šroubovákem.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Příspěvekod Uncle » 11.04.2010 21:22

na kytaře koštěný mám, zítra měním struny, takže to promažu a už mám připravený návod z Fender.com, takže díky všem za cenné rady ..
Uncle

Příspěvekod kmensik » 12.04.2010 14:24

Vše co je psáno výše. Mně nejvíc pomohlo tužkou projet drážky kostěného ořechu. Olej nestačil, nějak si s kostí a plastem nerozumí. Leda nějaká vazelína na plasty, jako je v mechanikách DVD apod.
kmensik

Příspěvekod Uncle » 12.04.2010 17:15

kmensik píše:Vše co je psáno výše. Mně nejvíc pomohlo tužkou projet drážky kostěného ořechu. Olej nestačil, nějak si s kostí a plastem nerozumí. Leda nějaká vazelína na plasty, jako je v mechanikách DVD apod.

To jsem taky udělal a pomholo mi to taky dost..

Jinak, ještě taková otázečka bokem.. co kdyby sundal na hlavě ten "srážeč strun" pod který se dává E a H?
Uncle

Příspěvekod woro90 » 12.04.2010 18:19

Uncle píše:Jinak, ještě taková otázečka bokem.. co kdyby sundal na hlavě ten "srážeč strun" pod který se dává E a H?

Struna by nejspíš měla příliš malý úhel zalomení, což by znamenalo mizerný zvuk a sustain na prázdné struně a problémy s bendy. Zkusit to můžeš, ale já bych to řešil spíš srážečem s kladkami či zvýšením jeho polohy, případně obojím.
Obrázek
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
woro90

Zpět na Snímače, hardware, příslušenství, údržba