Zdravím,
tak jsem si řekl, že by nebylo od věci něčím kvalitním napustit hmatník u své Richky pro výživu a částečně i konzervaci dřeva a tím myslím kvalitní. Idea byla mnohými doporučovaný citrónový olej nebo přípravky výrobců kytarové kosmetiky.
Celkem snadné, ne? Také jsem si říkal, šáhnu po něčem a bude klid. Dost jsem byl překvapený názory některých zkušených hudebníků na zahraničních fórech. Většina doporučovala FRET DOCTOR (http://www.beafifer.com/boredoctor.htm), který by se dal objednat z USA do Čech.
K ostatním přípravkům jsem začal být poněkud skeptický, viz link, kvůli složení, ať už se jedná o minerální oleje (které tvoří velkou složku produktů- koukal jsem na Big Bends), a které se prý nedostanou hluboko do dřeva, ale zůstanou jen na povrchu a prakticky se to dřevo stále vysušuje. Jiné produkty obsahují příměsy vosků, silikonu, nebo jiných hnusů. Některé jiné oleje časem jedovatí. Když už jsem nakousnul oleje, tak často prodávaný citronový olej má v sobě onoho oleje malé procento a většinu tvoří další minerální oleje.
Zatím jsem používal na udržbu kytary jen čistič hmatníku a pražců Dunlop 01 a na struny a zadní část krku Kyser a GHS Fast Fret.
Nejlepším kandidátem je tak pro mně Fret Doctor. Koukal jsem případně i na onen onen Big Bends Fret Board Juice či Erine ball Fretboard Conditioner.
Budu rád, když se podělíte o vlastní zkušenosti nebo postřehy. Podobné fórum jsem tu nenašel. V případě, že tu něco stejného je, předem se omlouvám. Díky.