Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

nefunguje 1 snímač

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...

nefunguje 1 snímač

Příspěvekod traktor » 29.03.2011 20:26

Zdravím, na kytaře (fender strat, SSS) mi z ničeho nic přestal hrát snímač u kobylky, změřil sem všechny dráty jestli někde není špatný spoj, ale vše v pořádku. Na google sem našel, že je většinou chyba u přepínače snímačů, ten jsem tedy vyměnil za nový, ale beze změny.

Jde nějak zjistit zda není poškozený přímo snímač? Nebo co mám ještě zkontrolovat/změřit před tím než se vzdám a odnesu to do servisu, což se mi moc nechce, nejradši si podobné věci dělám sám doma.

Předem díky za jakýkoli názor k tématu
traktor

Re: nefunguje 1 snímač

Příspěvekod kmensik » 29.03.2011 20:36

změř odpor snímače, porovnej s ostatními. Mělo by to být kolem 6kOhm. Pokud měřák ukazuje 0, je někde zkrat, pokud nekonečno, je přerušené vinutí nebo přívodní drát. Tak kolik to má?
kmensik

Příspěvekod traktor » 29.03.2011 20:46

jestli měřim správně tak hodnoty jdou nad milion, u ostatních 4,5k
traktor

Příspěvekod kmensik » 30.03.2011 14:03

No vidíš, to je informace.
Můžeš to změřit i přímo na tom snímači, abys eliminoval možnost přerušeného káblíku od snímače? Pokud naměříš nekonečno i tam, je v háji vinutí. Může být i špatně přiletovaný přívodní káblík ke koncům vinutí. Máš víc než poloviční šanci, že je vinutí přerušeno na konci (protržené zvenku atp.). To znamená najít přerušené místo, odmotat nefunkční vinutí, připojit znovu.
Pokud je to přerušené někde na začátku vinutí, je po něm, koupit nový snímač nebo nechat převinout (stojí cca 700?, vyplatí se jen u značkových).
Když umíš s měřákem, předpokládám, že bys mohl zvládnout rozebrání a případnou opravu snímače. Co?
kmensik

Příspěvekod traktor » 31.03.2011 14:16

tak problém byl v utrženém vinutí u konce, bohužel se jedná o dvacet let starý snímač a celou tu dobu byl oblepen izolačkou, jejíž lepidlo se za tu dobu zažralo do vinutí a odmotání je prakticky nemožný. Alespoň už vím v čem byla chyba a teď mám záminku vyzkoušet nějaký nový snímač :)

Děkuji moc za rady, bez nich bych si tu lámal hlavu asi ještě dlouho
traktor

Příspěvekod kmensik » 1.04.2011 13:15

Neblbni, to zkus. Dá se odmotat i pár zalepených vrstev vinutí. Za pokus to stojí.
Měl jsem z bazaru singl, který někdo vylepšil šmirglem a vteřinovým lepidlem. Nakonec jsem se dohrabal k funkčnímu vinutí, ale mělo jen kolem 3k.
Jestli je AlNiCo, 20 let, stál by za opravu.
kmensik

Zpět na Snímače, hardware, příslušenství, údržba