od Rošky » 19.01.2012 11:32
Je to mikrofoničností snímače, je potřeba ho zavoskovat. Rozhodně tam nelej žádný laky, lepidla nebo pryskyřice, tím ten snímač zničíš, protože není cesta zpět (lak nebo pryskyřice navždycky zatuhne a pokud nevyplní všechny meziprostory mezi závity, můžeš snímač vyhodit). U vosku se dá případně zahřátím a dovoskováním nedokonalý zásah opravit. Ale nedoporučuju to dělat doma tzv. na koleně, nějaký pouhý nalití vosku do snímače nevyplní dokonale jeho závity a pískání se v horším případě neodstraní, v lepším jen zmírní. Je potřeba při tom použít vývěvu, která vytvoří podtlak a snímač ten horkej vosk vcucne i mezi vnitřní závity. Tohle umí dobře Jarda Janecký, kytarář (je tady na něj kontakt v sekci Co se jinam nevešlo/Kytaráři/J.Janecký). Já jsem se s tímhle jevem, s mikrofoničností, setkal i u některejch nejdražších úplně novejch snímačů.
Příklad Z.I. (=zas**ý iniciativy) s dvosložkáčem: kdysi jsem od někoho získal hodně starej humbucker Gibson, perfektní bluesovej snímač z šedesátých let s výborným zvukem, ale někdo ho nenávratně zničil dvousložkovou pryskyřicí, kterou ho nedokonale vyplnil/spíš nevyplnil. Byl použitelnej nanejvýš na mírnej crunch a ne moc nahlas, okamžitě pískal. Takže tudy ne, jedině vosk.