Nerzagel píše:1.Má být výška strun schodná s rádiusem krku (400mm), jak toho dosáhnout?
2.Mají struny drnčet? Jak hodně?
3.Prohnutí krku mám cca 3mm chci velice nízký dohmat, mám i s tímto hýbat?
4. Používám hybridy 0.10-0.52, má to taký nějáky vliv při nastavování?
1. Jak už tu bylo řečeno, jde o to, aby struny zhruba kopírovaly rádius hmatníku, tedy aby vzdálenost struny od hmatníku byla buď všude stejná nebo plynule narůstala směrem k basovým strunám. Tuto věc výborně řeší jednodušší kobylky, které mají tento rádius zabudovaný ve své konstrukci - např. Tune-O-Matic, Floyd Rose atd., a nastavuje se jen jejich celková výška a sklon směrem k tenkým strunám.
2. Struny nemají při běžném hraní drnčet. Samozřejmě když do toho prasácky praštíš, bude ti drnčet i čundršpasnělka ohnutá jak luk. Pokud drnčení není slyšet z aparátu, je na tobě jestli ti to vadí - není to slyšet, ale žere to sustain.
3. Prohnutí 3mm je strašně moc. Mrkni se do Fenderovic manuálu, mělo by to být snad kolem 0.6mm. A platí že čím nižší dohmat, tím menší prohnutí je potřeba. Prohnutím se totiž udržuje po celém hmatníku stejný úhel mezi strunou na pražci a hmatníkem v tom místě.
4. Vliv by to mít moc nemělo, snad jen v tom, že můžeš mít basové struny trochu níž než u standardní sady, protože do nich nemusíš tak rubat a při stejně silném úderu se rozkmitají méně.
Duboun píše:Čus, chtěl bych taky jednu upřesňující informaci ohledně dohmatů a to hlavňě co konkrétně umožňuje menší dohmat a jestli na to vůbec má vliv cena kytary. Totiž, koupil jsem si novou kytaru a to jackson slsmg, vyměnil v něm struny za hybrydy 10/60 ghs a dohmat se mi povedlo naštelovat na 3mm, ale u corta evl k6 mam ty samý struny a dohmat mam 2mm a to nikde nedrnčí. u obou mam lehce prohnutý krk u corta možná trochu míň. Hlavně by mě zajímalo jestli na to má vliv rezonance těla, jestli struny nějak víc nekmitají nebo tak něco. Cort má totiž lepený krk a zašpalkovaný tremolo a jackson má průchozí krk a struny zkrz tělo. Jo a ladím do "D".
Dohmat může být tím nižší, čím lehčí máš úder a tlustší struny, čím dokonalejší prohnutí má krk a čím přesněji jsou zabroušené pražce. Vždy je to totiž dané nejslabším článkem - pokud máš jeden pražec výš nebo níž, případně ti to tlumí bendy, musíš dohmat přizpůsobit tomuto jednomu nejhoršímu pražci, aby to i na něm hrálo. To samé pokud máš hadovitý krk (každý krk je nepatrně hadovitý, proto vymysleli PLEK - kompenzaci hadovitosti pomocí CNC broušení jednoho pražce po druhém).
Hmota těla na dohmat vliv nemá, ta mám vliv jen na sustain a barvu tónu. Ostatně čím méně energie ze strun se ztratí v těle, tím delší sustain a zvonivější zvuk. Betonová kytara s mohutným HW ze slinutého karbidu a strunami skrz tělo by zněla výborně, protože by vůbec netlumila.