woro90-1 píše:natáhl jsem desítky, ladilo mi to úplně stejně
...ale nehralo to ani nahodou tak dobre

tluste vs tenke je odvěký transcen-dentální spor, po letech nutných výzkumů (elektriky a akustiky střídám denně) jsem dospěl k tomuto poznání.
tlustsi struny (standard 12) u akustik jsou jednoznacne lepsi (zvuk), uz 10 na akustice jsou na zvuku hodne poznat (samozrejme negativnim)
u zkreslenych elektrik je to diskutabilni a ani pro silne podladeni to zvukove neprinasi v podstate zadne vyhody. (jedine na koncerte ze to po peti taktech neni uplne mimo, ale jenom trochu

u cistych elektrik je to podobne jako u akustik, tlustsi = lepsi (ale neni to nutne hnat do SRV/Redl -17 extremu

pak samozrejme zalezi dle stylu a ucelu.... na bluegrassove sekacky jsou standard 13, caste bendovani tlustych strun muze byt nebezpecne i zdravotne (zanety slach), do tlustych strun se musi vic "triskat" aby se ta hmota rozeznela, tenke maji vic vysek atd atd. ...proste jak u vseho, kazdy si musi najit to co mu vyhovuje sam.
Ja osobne jsem zvolil vyssi stredni tridu, protoze stejne tak jak pise Olsen v prvnim prispevku, na devitky nezahraju ani hori. Kvuli tomu ze jsem zvykly mackat silnejsi struny.
Voditkem muze byt cas, ktery stravi u te ktere kytary. Jestli je to prevazne akusticky kytarista tak je imho lepsi mit silnejsi struny i na elektrice (11, nebo 10-52 hybridy pripadne) i za cenu napr. narocnejsiho bendovani, kdo drti prevazne elektriku je zbytecne se trapit se silnyma strunama akustice (byt ten zvuk je horsi) Hrat na tenke a tluste zaroven, mi neprijde moc stastne, protoze ta technika "stisku" se opravdu hodne odlisuje ato "převykání" je zbytecna brzda vyrazu a kvality prednesu.