Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Zajímavé zapojení pro strata?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...

Zajímavé zapojení pro strata?

Příspěvekod 60'Rock_N'_Roll » 4.03.2011 1:38

Dobrý den,

doma mi pribylo pár push/pull potů.

Mám strata. Celkové zapojení mám takové, ze je to klasická 3xsingl strat s master volume a master tone. Jedna clona je predělaná na potenciometr ovladájící gain aktivní elektroniky v kytare.

Mám tedy k dispozici 2 potenciometry na to, abych tam dal 2 push/pull a tím si tam udělal nějaké zajímavé zapojení. Jelikoz se v zapojení u stratů moc nevyznám, tak píši Vám.

Snad jediné, co nechci je out of phase z důvodu, ze na mezipolohy skoro vůbec nehraji a tedy bych tutuo funkci asi nevyuzil.

Nejvíce hraji na krkový a prostrední snímač.

Dají se udělat s tím v tomto prípadě nějaké fígle? Co byste mi doporučili jako zajímavé zapojení?
60'Rock_N'_Roll

Re: Zajímavé zapojení pro strata?

Příspěvekod woro90-1 » 4.03.2011 1:51

Zajímavé zapojení je třeba krk + kobylka paralelně (něco jako tele) nebo kobylka + střed sériově. Popřípadě všechny tři sériově. Problém je v množství drátů a v náročnosti na počet pólů přepínače (na všechny tři sériově na push-pull bys potřeboval asi 4PDT, aspoň myslím). Projdi si nějaká schémata na guitarnuts.com a podobných stránkách. Jinak to, že paralelní mezipolohy moc nevyužíváš, neznamená, že se ti nebudou líbit sériové nebo v protifázi. Ty zvuky jsou výrazně odlišné.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod 60'Rock_N'_Roll » 4.03.2011 2:20

tak já ty mezipolohy nevyuzívám spíš z toho důvodu, ze se tam netrefuji..

všechny 3 push/pull nemuzu mít. psal jsem, ze jednu "clonu" mám jako gain pro miboost. takze ta je odepsaná.

Mám 2 potenciometry pro push/pull. chtěl bych něco jednoduchého na zapojení, něco abych s tím si mohl vyhrát a za 2 měsíce zase zkusit něco jiného..

Pak mne napadlo, ze by mohlo být zajímavé si udělat takovou věc. Ze by se po sepnutí push pull dostal do signálové cesty nějaký kondenzátor podobně jako u variatone...

nebo ze by se po sepnutí mohl do cesty dostat kondenzátor a ten by ozezával ze zvuku basy..

Mozná by mohlo báý spíše víc zajímavý tohleto. Experimenty s hodnotama kondíků a tak. Asi i víc, nez tohleto seruový a paralelní zapojování.

Tu stránku znám, jen mi to vzdy prislo jako ze tam ríká zapojení na celou kyraru..a ne pro jednotlivé snímače../
60'Rock_N'_Roll

Příspěvekod woro90-1 » 4.03.2011 2:34

Hele to je dobrý nápad, naper tam strangle filtr jako má Jaguar. Počítám že čistý zvuk používáš dost často, mohl by se to hodit třeba na nějaké rockabilly - nebo na 60's rock'n'roll :mrgreen:
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod 60'Rock_N'_Roll » 4.03.2011 2:53

no tak strangle filtr nebude nic víc, nez ten kondenzátor, co jsem psal ne..?

a jaký bude mít efekt na zvuk velikost toho kondíku..? čím vštší, tím ..... ?
60'Rock_N'_Roll

Příspěvekod woro90-1 » 4.03.2011 3:14

Jo, teď na to koukám, je to 3.3nF kondík v sérii. Čím větší, tím více basů propustí. Kdyby ses nudil a chtěl zkusit něco hodně divného, zkus 2.2nF, ten toho utne víc. Ale neude to mít moc silný výstup a asi to bude znít hodně podivně. Což ale neznamená, že to nemá smysl zkoušet. Až se v pondělí vrátím z hor, zkusím to na Žluté, pokud mi nějaký takový kondík přijde pod ruku.
Obrázek
woro90-1
Rádce

Příspěvekod Fořt » 4.03.2011 7:41

Už poněkolikáté sem dávám link na tyhle stránky:
http://www.deaf-eddie.net/drawings/drawings.html
Pokud si je pozorně projdeš, najdeš tam prakticky vyčerpávající výčet všech možných zapojení na stratu, se schématy zapojení i zvukovými ukázkami. Pokud bys chtěl tenký zvuk bez basů, tak právě out of phase zapojení by mohlo být pro tebe. Jinak ten chlapík vyvinul a přes ten web prodává otočný přepínač, který lze dát místo 1 poťáku (což u tebe ale asi už nepřipadá v úvahu), kde se ty kombinace dají přepnout bez nutnosti instalovat push-pully či jiné přepínače.
Fořt
Rádce

Věk: 42

Příspěvekod kmensik » 4.03.2011 10:40

Už poněkolikáté doporučuju DGB Studio http://www.geocities.jp/dgb_studio/dgb_vari_e.htm, třeba 3S16, tam je sériové zapojení i protifáze, funguje. Je to navržené pro blendování obyčejným tone potem, ale můžeš to raději přepínat push-pullem. Druhý P-P bych použil na telecí zvuk, prostě připneš kobylkáč ke krkáči, když ho používáš nejčastěji.
kmensik

Příspěvekod 60'Rock_N'_Roll » 4.03.2011 12:53

Fáze, protifáze, serie.... to je všechno fajn. Ale já bych chtěl vyzkoušet ty experimenty s kondenzátorama a různýma jinýma el. součástkama v obvodu.

Děkuji worovi, že se objetuje. Nefungoval by nějaký kondenzátor tak, že by ořezával basy..?
Ano. Ten jaguár se mi vždy líbil, jAk je zapojený.

Jaké další el. sočástky by se do kytary daly zapojit..?

Snížení hlasitosti mi nevadí z tohp důvodu, že v kytaře mám booster, takže signál se dá parádně zesílit.
60'Rock_N'_Roll

Příspěvekod woro90-1 » 6.03.2011 19:25

60'Rock_N'_Roll píše:Děkuji worovi, že se objetuje. Nefungoval by nějaký kondenzátor tak, že by ořezával basy..?
Vždyť v tom to přece spočívá, že to ořezává basy. Prostě přes ten kondík neprojdou. A čím je menší, tím vyšší frekvence uřezává. Jednu dobu jsem uvažoval o to, že bych Žlutou předělal na master tone a uvolněnou druhou tónovku "obrátil" tak, že by ořezávala basy, a zapojil za první. Ale hodí se mi mít pro každý snímač jednu tónovku, takže jsem to neuskutečnil.
Obrázek
woro90-1
Rádce

Příspěvekod José » 26.06.2011 21:55

Dostal jsem nápad na zapojení a vzhledem že se zvukem rád blbnu, rád bych to ozkoušel Mám strata HSH. Napadla mne úprava: tři přepínače on/on/on zapojené:

1. a 3. switch
1: obě cívky
mezipoloha: jedna
3:vypnutý

2.switch
1:zapnutý
mezipoloha:out of phase s krkovým
3:vypnutý

Bez pěticestného přepínače, s jednou clonou pro všechno a jedním volume. Je toto možné, případně poradili by jste mi jak?
Případně teda použít přepínače ON/OFF/ON
José

Věk: 19

Příspěvekod kmensik » 27.06.2011 21:26

To by mělo jít, krajní on-on-on, prostřední on-off-on, v poloze off snímač vypnutý. Jinak to nevidím. Zkus si to nakreslit. Prostřední singl bude OOPhase s tím snímačem, který zapneš s ním.
Dost dobrá věc je, když je in phase i OOP bez šumu, tak že zároveň s přefázováním singlu přepneš jinou půlku HB. To už je trochu makačka na bednu, zvlášť u 2 HB. To by chtělo uprostřed 4p3t on-off-on přepínač.
kmensik

Zpět na Snímače, hardware, příslušenství, údržba