Stránka 1 z 12

Stavba boxu 1x12

Napsal: 8.01.2011 9:35
od Rocky_MK
Zdravím. Budu stavět reprobox osazený dvanáctipalcovým reproduktorem Celestion seventy 80, který má tyto parametry :
•Výkon: 80W
•Impedance: 8ohm
•Velikost: 12"
Citlivost: Sensitivity 98dB
• Materiál: lisovaná ocel
• Kmitací cívka: 1,75"
• Materiál kmitací cívky: vinutá měď
• Typ magnetu: keramický
• Váha magnetu: 0,88kg
• Frekvenční rozsah: 80-5000Hz
• Rezonanční kmitočet: Fs 85Hz
( viz. http://kytary.cz/celestion-seventy-80/HN082469/ )

a chci se zeptat, jaký materiál bych měl použít ? Uvažoval jsem o DTD tl. 18mm a vnitřní rám z nějakých smrkových hranolků. Rozměry by měly být asi tyto : výška 450, šířka 450, hloubka 300. Zadní stěnu bych udělal až podle zvukové zkoušky, nejdřív to zkusím s plnou zadní stěnou, pak bez ní, a kdyžtak udělám nějaký kompromis v podobě spodní a horní příčky. Ještě by mě zajímalo, zda to uvnitř tlumit; díval jsem se tak různě po internetu po podobných domácích stavbách a našel jsem i některé, kde to uvnitř není tlumené vůbec a je to prý OK, ale chci mít jistotu, proto se ptám tady. Díky za rady :)

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 8.01.2011 12:13
od core88
já sem stavěl svuj box z 19mm Laťovky . sou to slepený hranoly do desky a ta je pak ještě z obou stran polepená dvěma vrstvama dýhy . ze vnitř bedny sou klasicky mrkový hranoly . vypadá to cca takle http://core88.rajce.idnes.cz/Reprobox_1x12/ . s vytlumením vnitřku si hlavu nelámej neni to HIFI bedna a když to máš zezadu odkritý tak to nemá ani smysl .

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 8.01.2011 12:38
od Rocky_MK
core88 píše:já sem stavěl svuj box z 19mm Laťovky . sou to slepený hranoly do desky a ta je pak ještě z obou stran polepená dvěma vrstvama dýhy . ze vnitř bedny sou klasicky mrkový hranoly . vypadá to cca takle http://core88.rajce.idnes.cz/Reprobox_1x12/ . s vytlumením vnitřku si hlavu nelámej neni to HIFI bedna a když to máš zezadu odkritý tak to nemá ani smysl .
Ale já vím,co je laťovka :D Jinak díky za odkaz,je to další inspirace. S tím tlumením jsem si to myslel,ale tak jistota je jistota,že ... :)

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 8.01.2011 13:33
od core88
aha tak to se omlouval :oops: ale tak třeba se to bude někomu hodit :) nevym jestli si se koukal na tuto , podle toho sem to stavěl já http://www.ax84.com/static/corecabinets ... .08.03.pdf
EDIT: jen si to musis prevest z palců na mm

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 8.01.2011 13:42
od Rocky_MK
core88 píše:aha tak to se omlouval :oops: ale tak třeba se to bude někomu hodit :) nevym jestli si se koukal na tuto , podle toho sem to stavěl já http://www.ax84.com/static/corecabinets ... .08.03.pdf
EDIT: jen si to musis prevest z palců na mm
šak v pohodě :D :) jo, tohle pdfko už mám, uvažoval jsem o tom, ale tam je zas ten nátrubek ... byl by průser, nechat to s otevřeným nebo polootevřeným zadkem ? Četl jsem tam cosi, že ty nátrubky se tam mění podle ladění, já používám Drop C ...

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 8.01.2011 13:48
od core88
ta bedna se dá postavit i jako half back . myslim že když by si ho tam neudělal taky by se tak moc nestalo . já ten nátrubek zkoušel ucpat a nepřišlo mi pak že by to hrálo nějak jinak .

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 8.01.2011 13:53
od Rocky_MK
No, já to vyzkouším, jak to bude hrát a podle toho se rozhodnu ...

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 9.01.2011 13:35
od vrablc.v
A jak jsi psal, u toho tlumeni, ze jistota je jistota tak to neni uplne tak pravda
kytarove boxy se netlumi, a vetsinou ti netlumene hraji lip nez tlumene, takze spis jistota je netlumit
:wink:
spis experimentovat s tema zadama, ja mam polootevrene (nahore a dole taka pricka) a vpohode zvuk, basu dostatek
http://sharpet.rajce.idnes.cz/1x12_reprobox/ tady nejake fotky z meho projektu
Rocky: z kama budes obednavat vrchni uchyt? taky by se mi jeden hodil :P

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 9.01.2011 16:34
od Rocky_MK
No právě proto říkám, že s tím tlumením nevím, každý říká něco jiného. Např. tento box tlumený je : http://feki.webnode.cz/album/fotogaleri ... ox-a03-jpg
Jinak vrchní úchyt jsem zatím neřešil, ikdyž ho tam určitě dám, ale dal bych tam i zápustné úchytky na strany. Spíš jsem řešil mřížku; látku bych tam dával nerad a kulatou mřížku na to taky nechcu. Docela by se mi na to líbil klasický tahokov, nebo něco takového ( pokud to ovšem nemrví zvuk ). Dřevo už mám taky víceméně vybrané, DTD 18/20 mm, buď bílá potažená načerno,anebo s černýma zažehlenýma hranama a zbytek v "přírodní" :D kresbě dřeva, rožky snad seženu kovové ... jinak stavět asi budu ten box podle toho výše uvedeného pdfka a se zádama zaexperimentuju :)

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 9.01.2011 17:26
od core88
k tomu vytlumení boxu....
tohle má smysl jen u HIFI beden kde to má za úkol zabránit rezonanci ozvučnice a mršení zvuku . U kytarovýho boxu kterej je třeba half back to celkem ztrácí smysl . jediný co sem tam maximálně vyděl že se zatlumá zadní deska pokud děláš zavřenej box ale to jen výmečně .
tady se to lehce diskutovalo.
home-made/jak-navrhnout-reprobox-t21677.html

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 9.01.2011 17:32
od Sadam.S
Rocky_MK píše:Docela by se mi na to líbil klasický tahokov, nebo něco takového
Hm, stejný problém vlažně řeším už půl roku... všude mají buďto jen mřížku do chladiče (tuningshopy), nebo obrovské desky (obchody s hutním materiálem) :\
Tudíž se teď neustále bojím o reprák, který zůstává odkrytý :|
Kdybys něco vhodného našel, budu vděčný za info :D

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 9.01.2011 17:54
od Rocky_MK

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 10.01.2011 18:42
od vrablc.v
to je sice pekne, ale podivej se na cenu
Soucastky budes obednavat z netu? myslim ty rohy, madla atd?
a kdyby ne tak jedine misto, kde maji ochranne rohy je radio-video, kdybys obednaval tak napis, hodil by semi ten uchyt a bylo by to za jedno postovne :wink:

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 10.01.2011 19:14
od core88
rohy , madla , gumový nohy je nejlepší objednat na Prodance maj tám dost velkej výběr a když to necháš poslat přez PPL poštovný je 90kč

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 10.01.2011 19:51
od Sadam.S
Kdybych chtěl grill, už ho dávno mám, ale to vypadá hnusně... a ten tahokov přesně sedí na to moje
Sadam.S píše:jen mřížku do chladiče (tuningshopy),
Přední stěnu 12" komba mi vážně 25cm pruh nezakryje ;)

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 10.01.2011 20:35
od vrablc.v
a jeste jedna vec, psal jsi zapustne madla v bocnich stenach, myslis, ze u 1x12 je to nutne?

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 10.01.2011 21:13
od Rocky_MK
vrablc.v píše:to je sice pekne, ale podivej se na cenu
Soucastky budes obednavat z netu? myslim ty rohy, madla atd?
a kdyby ne tak jedine misto, kde maji ochranne rohy je radio-video, kdybys obednaval tak napis, hodil by semi ten uchyt a bylo by to za jedno postovne :wink:
z netu ojednávat nebudu nic, kovové rožky seženu ve škole v dílně, tahokov si seženu víceméně po známosti, ty zápustné madla tam dám, to ničemu vadit nebude a úchyt nahoru nechcu dávat mj. taky proto,že bych na ten box nemohl postavit zesilovač nebo jiný box. ( Původně jsem to chtěl navrhnout tak,aby zesilovač šel přidělat na vrchni stranu boxu a bylo to jako kombo a v případě potřeby aby to šlo oddělit a byl by z toho samostatně box a samostatně zesák )
Sadam.S píše:Kdybych chtěl grill, už ho dávno mám, ale to vypadá hnusně... a ten tahokov přesně sedí na to moje
Sadam.S píše:jen mřížku do chladiče (tuningshopy),
Přední stěnu 12" komba mi vážně 25cm pruh nezakryje ;)
tak jasně,ale když je to 250x1000 tak to možeš rozřezat na dvě půlky a dat nad sebe,otázka je,esi to nebude vypadat nahovno :D

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 11.01.2011 14:44
od Moleek
Koukám, že jsem docela šťastnej člověk, že jsem na brigádě sehnal zadara skoro přesně engláckou mříž v dostatečných rozměrech

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 11.01.2011 16:08
od vrablc.v
Moleek píše:Koukám, že jsem docela šťastnej člověk, že jsem na brigádě sehnal zadara skoro přesně engláckou mříž v dostatečných rozměrech
az nato jak jsis pri stavbe protrhl reprak :mrgreen: (nic ve zlem)

Re: Jaké dřevo na box 1x12 ?

Napsal: 11.01.2011 16:10
od vrablc.v
a jak pises ze horni uchyt vadi pri postaveni zesiku, tak to vyresi jednoducha vec, mit zesik na gumovych nozkach a taky je to poistka, ze si zesik nebude rezonovat od vibraci reprobedny
a zapustne uchyty u reproboxu, ktery pocitam nebude mit omoc vic jak 15kg je zbytecne (muj nazor) :P