Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Odhlučnění místnosti

Zvukové karty, procesory, software, akustika, ...

Re: Odhlučnění místnosti

Příspěvekod Martinaa » 21.08.2011 1:44

Zdravím, delší dobu řeším odhlučnění místnosti (zdi) směrem ven v cihlovém domě z počátku šedesátých let, ale zřejmě mizerně postaveném... Je slyšet hovor, a to i obsah, hudba, atd. Z jedné strany to částečně splňuje neestetická tzv. stěna až ke stropu zaplněná textilem (jak jsem zde dočetla, že je dobře). Druhou, cca 12 m² chci pořešit a pokud možno, co nejlevněji. Zvažuji minerálně/skelnou vatu KNAUF CLASSIC 039 40mm přímo nalepit na zeď, z druhé strany lze omítnout. Místo koberce. Nevím, jestli ona vzduchová kapsa a konstrukce je nutná. Můžete mi poradit? Díky.
Martinaa

Příspěvekod Stanley06 » 21.08.2011 9:22

Zatím se mi nepovedlo najít technický list od té vaty co uvádíte. Pokud jde o takovou tu podobnou fasádní vatě, která je z jedné strany tvrdší jde na ni hned nanést omítka, tak by možná nebylo třeba dělat tu kovovou/dřevěnou konstrukci a pak to zakrývat sádrokartonem. Jen si myslím, že těch 40mm bude málo. Zvuk a hluk zaniká v hmotě a pokud je té hmoty málo, proleze ho víc. Sám vím, že je to vždy kompromis mezi penězi, zmenšením místnosti a požadavky na utlum, ale asi bych dal víc než těch 40mm. Také pokud odhlučníte jen jednu (nebo dvě) stěny, zvuk se pořád může přenášet ostatními stěnami ven, ale pokud vám nejde o utlum nějakých hlasitých zvuků, tak by snad měla aspon ta jedna stěna pomoc.
Stanley06
Rádce

Věk: 20

Příspěvekod pavlii » 21.08.2011 21:03

Doporučuji minimálně 80mm, lépe 100mm. Závisí to na akustické pohltivosti materiálu - je třeba se na to poptat.

P.
Obrázek
http://www.studiokappka.cz Skype: studio_kappka
home recording: Cubase VST/32 5.2 & C5, WaveLab 4 & 6/7
Dynaudio BM6 + A500, Yamaha DSP Factory, Yamaha AW2400, Yamaha MOTIF ES 8
pavlii
Moderátor

Věk: 38

Příspěvekod Martinaa » 24.08.2011 16:52

Vatu chci koupit přes baushop, mají dopravu zdarma + ceny Knauf. Technický list bohužel nelze otevřít. 40 mm je asi opravdu málo (díky). Po přesnějším změření stěny a aplikaci 80/100 mm dám vědět, jak to funguje.
Martinaa

Příspěvekod kickdicker » 12.11.2011 13:36

zdravim, nevim jestli se to tu už řešilo, ale chtěl bych se zeptat, jak co nejlépe a co možná nejlevněji vyřešit akustiku v rohu místnosti, kde chci mít postavenej mikrofon a nahrávat vokály. Předem díky.
kickdicker

Příspěvekod DJ Murano » 12.11.2011 18:12

Přečti si těch předchozích 9 stránek a pak se ptej
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Nightwish tribute band - Wishmasters | Popový projekt - Maora |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Ibanez Talman, Baskytara Ibanez GSR180, home-made Berimbau, zobcová Alt flétna, Cubase SX3, FL Studio 10, široká databáze free VST a VSTi (cca 1GB), AmpliTube3, GuitarRig 4, samply z freesound.org, kdysi malý djembe bubínek
DJ Murano

Věk: 18

Příspěvekod Sadam.S » 12.11.2011 18:40

Předchozích 9 stránek se snad neřešila akustická úprava, ale odhlučnění, ne? :idea:

Každopádně při použití hledání určitě uspěje
Ibanez GRX-70L (Rotosound Yellows R10) ->( Marshall JH-1, Digitech RP155 )-> St.Anley Tube amp (5W A - ECC83/EL84 2 kanály, Greenback)
Extralow-end španěla AXL Lucida 5207
(Martin 80/20 Bronze ExtraLight)
@Drag_Oncave
Obrázek
Sadam.S

Věk: 19

Příspěvekod Wohma » 12.11.2011 23:11

Nejlevnejsi a nejpraktictejsi reseni je koupit zpevovej paravan. Kvalitni se da sehnat tusim do 5 tisic a mas to poreseny. Levnejsi se daji poridit myslim i kolem 2K (treba u Thomanna), ale ucinek asi nebude tak dobry.
PRS CE24, Engl Savage 60, ENGL E212V, Line6 M9
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce

Příspěvekod Afectoo » 6.12.2011 4:49

Zdravím,
Mám u baráku dostavěný minidomek a chci tam vyřešit studio. Odhlučnění je mi jedno, protože ani z jedné strany nemám sousedy. Místnost uvnitř je 6x4m z toho kus tak 2x4m chci ještě oddělit stěnou od toho a tam nějak vyřešit dobře akustiku bude to používané pouze na nahrávání mluveného slova(rap) a občas zpěvu, ale toho jen opravdu málo. Po přečtení všech možnejch reakcí tady si myslím, že u mně nebude zas tak potřeba kupovat nějaké různé stavební materiály, rozpočet mam na akustiku tak 10 tis. co by bylo nevhodnější? Připomínám nebude se tam nahrávat žádně bicí a nic takového. :)
Předem děkuji za odpověď A. :)
Afectoo

Příspěvekod Paris » 6.12.2011 13:38

mohl bys nacrtnout hruby orientacni planek, at je trochu jasnejsi, jaka tam bude situace? mas tam (budes mit) nejaka okna?
Paris
Rádce

Příspěvekod pupack » 6.12.2011 14:22

taky by bylo dobré si promyslet, jak se bude točit.
Jestli suchý hlas s mikrofonem "in face" a ještě schovaném v nějakém paravanu, či chceš využít "prostoru" dané místnosti, její živosti či neživosti a k tomu účelu to upravit. V prvním případě by nemusely být ty změny zas až tak podstatné, ale víc Ti nastíní jiní profíci :)
Taky je dobré vědět, jestli v oné místnosti budeš i monitorovat a míchat, pak jsou úpravy hodně žádoucí. Jak píše Paris, načrtni co kde a jak chceš mít, a rozepiš jaká bude praxe.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack

Věk: 32

Příspěvekod pavlii » 6.12.2011 14:39

Mno - už díky velikosti bych nepreferoval nic jiného než "prakticky suchou" místnost, čili takovou, aby byl náběr z ní efektovatelný jakkoli (hlavně co se reverbu týče). Přirozený reverb takhle malé místnosti se dá natočit kdykoli - stačí se přemístit do koupelny třebas :lol: ale koupelnový dozvuk zase není obvykle to, co by nahrávka hledala.

P.
Obrázek
http://www.studiokappka.cz Skype: studio_kappka
home recording: Cubase VST/32 5.2 & C5, WaveLab 4 & 6/7
Dynaudio BM6 + A500, Yamaha DSP Factory, Yamaha AW2400, Yamaha MOTIF ES 8
pavlii
Moderátor

Věk: 38

Příspěvekod Rocky_MK » 12.02.2012 14:32

Zdravím, měl bych dotaz ...
když hraju, je to docela dost slyšet po baráku a chtěl bych to nějak omezit. Jde to hodně těžko, poněvadž dveře od pokoje jsou docela dost tenké a tvoří je dřevěný rám a v něm zasazené průsvitné sklo ( sklo = asi 75% plochy dvěří ). Tudy podle mě uniká nejvíc zvuku, mám zakázáno na ty dveře cokoliv lepit nebo do nich vrtat, ale napadlo mě, dát nad futra garnýž a pověsit před dveře nějaký tlustý, těžký závěs ... nedělám si iluze, že pak nebude vůbec nic slyšet mimo pokoj, ale předpokládám, že situace by se tím mohla o dost zlepšit ... může mi to někdo potvrdit či vyvrátit ? Díky :)
Přílohy
odhlučnění pokoje.png
...
MrB14ck píše:žádný složitosti voe :lol:

http://www.bandzone.cz/danielandthemoravians http://www.facebook.com/danielandthemoravians - náš alternativně-folkový projekt
Rocky_MK

Příspěvekod Nero » 12.02.2012 17:43

Určitě by to pomohlo, nicméně nebylo by lepší vyměnit dveře? (Nebo optimálně udělat oboje, to sklo tlumí skoro stejně, jako by tam nebylo...)
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod Rocky_MK » 12.02.2012 17:49

Měnit dveře je finančně náročnější a přijde mi to skoro už zbytečné, když od podzimu budu většinu času bydlet v Brně. Stejně jsem tam ten závěs chtěl, tak nakoupím matroš a něco spáchám, tohle bude otázka pár stovek ... :)
MrB14ck píše:žádný složitosti voe :lol:

http://www.bandzone.cz/danielandthemoravians http://www.facebook.com/danielandthemoravians - náš alternativně-folkový projekt
Rocky_MK

Předchozí

Zpět na Studio a recording