od Slayertplsko » 19.10.2010 15:59
Je na to dobre cvicenie, vola sa Farinelliho manever. Lahnes si na postel, pod hlavu si nieco podlozis, nech ju mas trochu vyssie (napr. vankus). Polozis si ruky na brucho a nadychnes sa ''do brucha'' (ak ti to nejde, tak si poloz a brucho knihu a snaz sa ju nadychom zdvihnut - potom uz ale knihu nepouzivaj). Skus citit rukami pohyby svalov na bruchu pri nadychu a vydychu.
A teraz k samotnemu cviceniu. Ma tri fazy: nadych, podrzanie nadychu, vydych
1. Nadychnes sa tak, ako som opisoval vyssie...pomaly!! A sleduj tie svaly.
2. Podrzis nadych, teda nechas svaly v tej istej polohe, pricom ziaden vzduch nejde von ani dnu. Zaroven maj otvorene usta a hrdlo, teda nezadrzuj dych ako pri potapani alebo co ja viem com.
3. Pomaly vydychnes.
Kazda z faz ma trvat rovnako dlho. Mozes zacat pri 4+4+4 sekundach, potom to zvysit na 5, potom 6 a az kam sa dostanes. Dychanie potom pri samotnom speve je to, co robis v druhej faze (s malou odchylkou a to, ze predsalen nechas minimalne mnozstvo vzduchu uniknut). Teda ziadne tlacenie na branicu, ziadne tlacenie ako pri porode, ziadne vypucenie brucha ci naopak vtahovanie ani podobne veci. Princip je nechat uniknut co najmenej vzduchu, nie prevalcovat hlasivky troma galonmi vzduchu na jednu slabiku.