Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Dýchání (a bránice) pro začátečníky

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...

Dýchání (a bránice) pro začátečníky

Příspěvekod AlliAnn » 20.03.2011 20:46

Protože i za tu krátkou dobu, co jsem na tomhle fóru, jsem zaznamenala již celkem dost dotazů ohledně dýchání a používání bránice, a dotazy na tohle téma tu lítají dál, byť se na ně už xkrát odpovídalo (a zřejmě ještě budou), zakládám tenhle thread. týká se pouze lidí, kteří nemají představu o dechu, intuitivně to nedokážou vycítit a nechtějí nebo neumějí filtrovat.

Správná technika dechu je základem jakéhokoli lidského zvukového projevu. Je jen jediná a platí pro všechny hudební žánry od klasiky, přes jazz, pop, metal, scream, grind, etc. Klíčovou roli při správném dýchání hraje bránice, prostě proto, že je to opěra pro plíce. Řešit, co přesně s bránicí provádět, nicméně nemusíte. Stačí se jednoduše nadechovat do břicha a vydechovat opět břichem. Provádíme to tak, že při výdechu tlačíme břišní svalstvo dovnitř.

Obrázek

Horní dvě ilustrace ukazují správný nádech a výdech, spodní naopak špatný nádech i výdech. Všimněte si, že zatímco při správném výdechu jsou břišní svaly zatažené, při špatném je břicho jakoby provislé. Při špatném nádechu se nadýmá hrudník (protože se naplňuje vzduchem pouze horní část plic) a zároveň ramena stoupají nahoru, při správném nádechu se nafoukne břicho (představte si to, jako kdybyste měli místo břicha balónek, který potřebujete nafouknout), ramena ale zůstávají na stejným místě jako při výdechu.

Dobrý způsob, jak se naučit správně dýchat, popsal v jiném threadu Slayertplsko:

Cvicenie sa vola Farinelliho manever. Lahnes si na postel, pod hlavu si nieco podlozis, nech ju mas trochu vyssie (napr. vankus). Polozis si ruky na brucho a nadychnes sa ''do brucha'' (ak ti to nejde, tak si poloz a brucho knihu a snaz sa ju nadychom zdvihnut - potom uz ale knihu nepouzivaj). Skus citit rukami pohyby svalov na bruchu pri nadychu a vydychu.

A teraz k samotnemu cviceniu. Ma tri fazy: nadych, podrzanie nadychu, vydych
1. Nadychnes sa tak, ako som opisoval vyssie...pomaly!! A sleduj tie svaly.
2. Podrzis nadych, teda nechas svaly v tej istej polohe, pricom ziaden vzduch nejde von ani dnu. Zaroven maj otvorene usta a hrdlo, teda nezadrzuj dych ako pri potapani alebo co ja viem com.
3. Pomaly vydychnes.

Kazda z faz ma trvat rovnako dlho. Mozes zacat pri 4+4+4 sekundach, potom to zvysit na 5, potom 6 a az kam sa dostanes. Dychanie potom pri samotnom speve je to, co robis v druhej faze (s malou odchylkou a to, ze predsalen nechas minimalne mnozstvo vzduchu uniknut). Teda ziadne tlacenie na branicu, ziadne tlacenie ako pri porode, ziadne vypucenie brucha ci naopak vtahovanie ani podobne veci. Princip je nechat uniknut co najmenej vzduchu, nie prevalcovat hlasivky troma galonmi vzduchu na jednu slabiku.

Správně je tam upozorněno na to, že principem dobře nastaveného dechu není vydechovat při zpěvu co nejvíc vzduchu (to končí příliš rychlou únavou, dýchavičností v tónech, neschopností udržet jeden tón rovně delší dobu, atd), ale mít dost vzduchu k dispozici a umět ho dávkovat přesně tak, jak potřebujete a jak to potřebuje song. Ještě jednou zdůrazňuju, že přemýšlet nad bránicí není nutné. Stačí prostě dýchat.
Naposledy upravil Nero dne 22.03.2011 14:42, celkově upraveno 1
Důvod: Zdůležitněno
AlliAnn

Re: Dýchání (a bránice) pro začátečníky

Příspěvekod AlliAnn » 22.03.2011 8:13

Velmi dobře a názorně popsaný správný dýchání

AlliAnn

Příspěvekod woro90-1 » 22.03.2011 13:41

Pěkné, tleskám. Ještě bych dodal, že spící člověk většinou dýchá výhradně bránicí (těžko k roztahování plic používat žebra, když si na nich ležíš), takže pro pochopení, co to znamená, se stačí na chvíli rozvalit na gauč, naprosto přirozeně a v klidu, a po chvíli se zamyslet nad tím, co se hýbe a kam ten vzduch jde. Pokud to tu chceš mít čisté, napiš mi SZ a já ten příspěvek smažu.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod Nero » 22.03.2011 14:43

Díky za příspěvek - zdůležitněl jsem ho, aby ho měli všichni hezky na očích.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod AlliAnn » 22.03.2011 14:47

woro90-1 píše:Pěkné, tleskám. Ještě bych dodal, že spící člověk většinou dýchá výhradně bránicí (těžko k roztahování plic používat žebra, když si na nich ležíš), takže pro pochopení, co to znamená, se stačí na chvíli rozvalit na gauč, naprosto přirozeně a v klidu, a po chvíli se zamyslet nad tím, co se hýbe a kam ten vzduch jde. Pokud to tu chceš mít čisté, napiš mi SZ a já ten příspěvek smažu.

uhu, přesně tak. proto je taky dobrý učit se to vleže, to jsem už někam psala. A nene, nic se mazat nebude, navíc teď ti to stejně už nepude :twisted: :lol: postřehy jsou dobrý. lidi semtřeba můžou pokládat dotazy, ať se každej neptá na totéž pod různými tajemnými názvy témat typu "pomoc se zpěvem" nebo "poraďte" :D

Díky za příspěvek - zdůležitněl jsem ho, aby ho měli všichni hezky na očích.

není zač 8)
AlliAnn

Příspěvekod Cindy » 24.06.2011 8:55

mě tedka ukazovala učitelka trik s těžkou knížkou, se kterou si stoupneme ke zdi, knížku dáme mezi zeď a bránici (každý asi ví kde je, pod prsama..) a nadechovat se nejdřív do bránice a pak až dolu do břicha... mě osobně to moc pomohlo, je to celkem jednoduchý trik a jde to udělat i tak, že si držíte ruku na bránici a kontrolujete, jestli se to tam zvedá. zatim mi to sice nejde na 100% ale je to o hodně pohodlnější a i na hlase je to poznat.
Cindy

Příspěvekod lenaluna » 15.09.2011 14:08

Vzpomínám si, jak jsem hrála na dechový nástroj a cvičili jsme cvičení dechu. Dělali jsme něco podobného s knížkou, ale v leže. Lehnete si a knihu dáte na břicho. Knihu nesmíte zvedat silou -svaly, ale musíte cítit, že to jde dechem. Chtělo by to někoho zkušenějšího s sebou. Teď jsem to zkoušela a podle mě je to lepší zkoušet v leže, protože se více soustředím.
Psí pelíšky pro každého vymazleného pejska a kočičí pelíšky pro kočičku.
lenaluna

Příspěvekod ance » 2.11.2011 18:40

Ahoj,
chci se zeptat jestli k tomu existuje nějaká literatura o cvičení na dýchaní? A případně budu ráda i za další typy na knihy o zpěvu nebo odkazy na weby.
Dík
ance

Příspěvekod Slayertplsko » 2.11.2011 23:16

Na imslp.org je niekde ukryty slusny pocet public domain literatury k spevu. A inak ano, existuje kvantum literatury.
Slayertplsko

Příspěvekod ance » 8.01.2012 15:40

Slayertplsko píše:Na imslp.org je niekde ukryty slusny pocet public domain literatury k spevu. A inak ano, existuje kvantum literatury.

Díky, díky, to je dobře, že jí je spousta, víš o něčem konkrétním? :)
ance

Příspěvekod Slayertplsko » 12.01.2012 2:52

Lamperti, Lehmann, Shakespeare, Marchesi, Garcia a ini autori. Ale o dychani ti staci aj to, co bolo popisane v tejto teme. Necakaj, ze dychanie z teba urobi spevacku, neprecenuj ho zas.

Daj si do google books ''anthony frisell'', napisal niekolko knih o speve kedysi a daju sa tam stiahnut reedicie. Patria k tomu najlepsiemu, co bolo o speve napisane. Tiez ma jednu knihu cisto o dychani, ale tu asi budes musiet skusit cez filestube alebo inde. Neviem uz, ako sa vola.
Slayertplsko

Příspěvekod Mr.Freeman » 19.01.2012 20:26

Zdravim , jen jeden dodatek..
teoreticky je nejspíše více technik (tu co tu popisujete a ještě jednu, kterou používám teď - jen je o dost složitější)

nádech je jak tu popisujete... , jen stím: pro nádech do břicha je lehké se nadechnout pusou , pro nádech do hrudníku je lehký nádech nosem.
Při zpěvu je nejúčinnější nádech jak pusou tak nosem ( je to rychlý a vzduch se dostane jak do břicha ,tak do hrudníku - a vtom se lišíme).
Víme ,že plýce se skládají ze 3 částí: břišní/Hrudní/podkličkové..
Břišní: obsahují cca 60% kapacity plyc
Hrudní: obsahují cca 30% kapacity a podkličkové 10%.
člověk u zpěvu použije hrudník jako zásobárnu plyc a zároveň použije roztáhnutý hrudník (= žebra od sebe) jako ozvučnici ve svém těle. Při výdechu už to funguje stejně jako je zde popsáno: jen stím ,že hrudník by měl být pořád roztáhnutý po celou dobu co zpíváme. (nikdo by neměl poznat ,že se zpěvák nadechuje.)
Zdroj: lektor zpěvu + nějáké učebnice.
názor: nedokážu říct která technika je účinnější , to řeknu až za 5 let, ale tahle je rozhodně náročnější nato udržet vzduch stále v hrudním koši. *každopádně tón je silnější a průraznější stouto technikou ,ale záleží na každém co mu vyhovuje - já začínal stou co je zde popisována.
hledáme zpěváka s tenorovým hlasem a který umí udělat Show - v okolí trutnova/náchoda
Mr.Freeman

Věk: 19

Zpět na Zpěv