To je jásný, ale nesmíš ty hlasivky moc napínat, jinak se to projeví škrábáním v krku. Když hlasivky hodně napínáš, vzduch má pak velkej odpor a hlasivky se o sebe budou plácat a akorát si je podráždíš.
Všecko se musí dělat s citem a hlavně se před řvaním a vysokými polohami rozezpívat s uvolněným krkem.
Jinak se mi občas stává a to zejména při zpěvu ve stoje, že cítím, jak to břicho tlačí. Ale ne zrovna na bránici, ale spíše na břišních svalech (konkrétně na levé straně). To asi dělá to, jak se namáhám, když zpívám a ještě mě k zemi tlačí basa. K mikrofonu jsem ještě trochu pootočenej, abych viděl na hmatník. Tak není divu, kde se bere ta bolest, při takový námaze. Při zpěvu a hraní se nejvíc ze všeho namáhá bříšní sval. Kdo ví, třeba pak budu mít krásně svalnaté břicho, jako Chuck Norris s Total Gym
Třeba my s kapelou prvně jen tak improvizujeme (pěkně nahlas) a tam se pomalinku dostávám na svoje max. hlasové rozpětí. Od normální hlasitosti zpěvu až po řvaní.
Někdo by mohl zkusit napsat návod, jak správně zpívat a jak ne. Hodně lidí by to ocenilo is myslim.
Zpí - Ván - Ky