DaveMurray píše:Výborně

Oni totiž i Amon Amarth exhalujou

A taky jak říká Infidelamsterdam (youtbe odkaz), tak inhale není dost hlasité!
Rukou to neupravuji, napřed se naučit growlit normálně; jinak to je jako omítnout nenahozenou zeď

Jím jen tupá jídla, žízeň nemám, nehasím ji alkoholem a nekouřím - na můj hlas tedy žádný mor nejde.
Trénuji pořád, i v mluvení

Ale nesmím to přepínat, protože na to nejsem ještě zvyknutý.
Ano, v to doufám, že si hlas nezničím

Ano, vzduch se má
tlačit břichem (někteří na youtube rádi zdůrazňují, že se má vzduch nabírat do břicha a dýchat břichem (do žaludku se jí, vzduch jde ale vždy do plic, ne?))

Může se mi něco stát, když jsem první den growlu pociťoval tlak z levé strany a z pravé strany okolo vohryzku? Další dny už nic. Takže to bylo jen z nové "pozice", nebo jsem něco ničil?

Nerad bych umřel mlád

To s tím nádechem do břicha je myšleno tak, že existují dva mechanizmy, které hýbou plícemi. První je otáčivý pohyb žeber nahoru a dolů, což je "dýchání do hrudníku", více se uplatňuje při pohybu, a druhý je svislý pohyb bránice (hladký sval pod plícemi, odděluje je od dutiny břišní), což je ono "dýchání do břicha", více se uplatňuje ve spánku. Schválně si lehni na záda, zklidni se, nemysli na dýchání a pak si všímej jak dýcháš - daleko více používáš spodní část plic, dýcháš do břicha, žebra se téměř nepohnou. Pokud ale vstaneš, je přirozenější dýchat do hrudníku, pomocí mezižeberních svalů, protože dýchání do břicha překážejí napnuté břišní svaly, které drží pánev v pozici vhodné pro stání a zpevňují břišní stěnu. Proto musíš dýchat do břicha vědomě - je to složitější, ale horním (hrudním) dechem nedosáhneš dostatečného tlaku, navíc se občas hodí využít většinu kapacity plic, což ale nejde jinak, než že se rychle nadechneš do hrudníku i do břicha. Typický nádech trumpetisty je právě takový, ale musí být rychlý - o objem stejně až tolik nejde, pokud nestihneš nástup nebo ten vzduch nevyužiješ, případně nejseš schopný kontrolovat jeho tlak. Pak následuje něco jako výdech z hrudníku, ale směřuje to jakoby dolů - s uvolněnou bránicí. Tím žebra klesnou, hrudník se zpevní a většina využitelného objemu vzduchu se přesune do spodní části plic, nebo někam na půl cesty, a s takto zpevněným hrudníkem je možné pomocí bránice dosahovat jinak nemožných tlaků. Hraju na trubku dost dlouho na to, abych měl techniku dýchání dobře nacvičenou, a spousta lidí nevěřícně zírá, když je potřeba zařvat na někoho v dálce a já předvedu jaký tlak se dá získat správnou technikou - jen to pochopitelně nestíhají hlasivky, takže polovina výsledného řevu vzniká hlouběji v krku a dá docela práci to zvládnout tak, aby tomu bylo rozumět

...to co jsi cítil, byly jen mírně namožené svaly krku, které si musely zvyknout na neobvyklou pozici krku - nevěřil bys kolik svalů potřebuješ zapojit jen pro vyloudění jakéhokoli zvuku z hlasivek.