Kdysi jsem zpívávala v kapele (nejsem žádná mladice), víceméně bez větší techniky a pravidel, což dopadlo tak, jak muselo, uřvala jsem se do takového zánětu, že jsem se odepsala na pár let. Pak dlouho nebyl důvod začít znovu. A teď se, na popud přátel muzikantů, pokouším ke zpěvu vrátit. Techniku, hlasová cvičení a dech už poctivě cvičím, mám výhodu silného hlasu, taky jsem sluchař, takže i vícehlasé vokály nasazuju spatra, po prvním poslechu. Průšvih je ale moje alergie a astma, které jsem dříve neměla, a to i když užívám léky. Nejde o dech, ale o suché sliznice a neustálé zahleňování. Mám za sebou ORL i foniatra, hlasivky mám v naprostém pořádku. Pitný režim dodržuju - kolem 3l denně, Vincentku piju a cucám v pastilkách střídavě s pastilkami sléz - heřmánek - šalvěj. Mám inhalátor, v něm Vincentku s Mucosolvanem. Pomáhá to, ale jen dočasně. Po půlhodině zpěvu se mi hlasivky jakoby potáhnou blankou a nejde to "urvat". Brání mi to v nižších polohách, zastře se mi hlas a ve výškách občas přeskakuje, takže "kokrhám".