Bránici využiješ nejvíce právě ve výškách, protože je největší dřina je zazpívat a bránice tě podrží. Může při tom vznikat tlak i v krku, ale spíš takový ten tlak jako bys měl pocit že ti pukne krk a hlava svalovým napětím nebo krevním tlakem nebo jak bych to popsal

Ale neměl by být tlak na hlasivky a krk zevnitř.
Já se naučil bránici používat tak nějak najednou a celkem neočekávaně posloucháním téhle písničky celý večer dokola, prostě jsem se do toho nějak vžil a bez toho že bych zpíval (protože je to na mě vysoko), jenom tak s otvíráním pusy naprázdno jsem si zkusil napodobovat to jeho vystupování a najednou jsem zjistil, že když to samé udělám při zpěvu nějaké písničky tak používám bránici. Tomuhle teda předcházela snaha mojí učitelky zpěvu mi zpěv přes bránici všemožně vysvětlit, takže to k tomu určitě také přispělo. No nicméně najednou to tam prostě bylo a od té doby to už jen zdokonaluji.
Můžeš zkusit poslat nahrávku, ale nejsem si jistý, jestli to z ní poznám.
To škrábání v krku po hodinovém zpívání mě také občas potká, když mám ten den nějak "rozladěný" hlas a cítím, že to nejde tak uplně přes bránici a tlačí se tam krk, takže to bude v tvém případě asi ono.