Mesa/Boogie DC-3, DC-5 - PULL BOOST & FOOTSWITCH

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Mesa/Boogie DC-3, DC-5 - PULL BOOST & FOOTSWITCH

Příspěvek od dayslypper » 17.07.2009 22:23

Prosím, poradil by někdo, jak udělat přepínač funkce Pull Boost na footswitch? Po této funkci touží mnoho vlastníků zesilovačů M/B po celém světě. :) Přepínač je umístěn na předním panelu a umožňuje volbu mezi čístým a příjemně nakřáplým zvukem. Problém je též ve změně hlasitosti při přepnutí.

Funkce Pull-Boost se nachází především u zesilovačů vycházejících z řady Mark:
- Dual Caliber DC-5, DC-10, Formula Preamp, Mark IV, ...

Zde např. podklady k DC-5:
Info o Pull Boostu u DC-5
Scheme of DC-5.

Děkuji mnohokrát za rady.

Schémata:

DC-3
(vzadu 5-ti pólový přepínač na EQ, vepředu FS rythm/lead)
DC-5
(vzadu 5-ti pólový přepínač na EQ, vepředu FS rythm/lead, Pull Boost)
DC-5B
(vzadu 2-pólový přepínač na EQ, vepředu stereo FS rythm/lead + FS na EQ, Pull Boost)

Preamp

.............DC-3........................DC-5........................DC-5B
Obrázek Obrázek Obrázek

Power supplies
.............DC-3........................DC-5........................DC-5B
Obrázek Obrázek Obrázek


Switching matrix
.............DC-3........................DC-5........................DC-5B
Obrázek Obrázek Obrázek

U DC-3 je schéma můstku na 3V umístěno ve Switching matrix místo Power supply
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 11.01.2011 22:53, celkem upraveno 12 x.

Uživatelský avatar
eugeene
Rádce
Příspěvky: 1235
Registrován: 21.04.2008 20:58
Bydliště: náchod
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, F-50, Formula Pre

Příspěvek od eugeene » 18.07.2009 8:59

tak jestli maj ty buginy jen jeden footswitch, tak by stačilo vyměnit samici v aparáta za stereo a tu druhou část jen připojit paralelně k tomu knoflíku, co to zapíná. To je asi nejjednodušší, pokud nechceš nějaký machrovinky, jako indikační ledku a pod.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.

Uživatelský avatar
Nero
Rádce
Příspěvky: 29517
Registrován: 15.07.2007 13:21
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Bydliště: Brno

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, F-50, Formula Pre

Příspěvek od Nero » 18.07.2009 9:31

M/B F-50 žádný Pull Boost nemá. Na čistém kanálu sice je push/pull Gain pot, ale slouží jako Bright. Jen pro přesnost...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008

Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od dayslypper » 18.07.2009 9:36

eugeene píše:tak jestli maj ty buginy jen jeden footswitch, tak by stačilo vyměnit samici v aparáta za stereo a tu druhou část jen připojit paralelně k tomu knoflíku, co to zapíná. To je asi nejjednodušší, pokud nechceš nějaký machrovinky, jako indikační ledku a pod.
Toto by bylo ale použitelné pouze v případě, že by Pull Boost přepínal nepřímo (netekl by přes něj samotný signál.

Pokud přes přepínač teče signál (což asi tak bude), tak by pak tekl i přes footswitch, a v tom je právě největší kámen úrazu. To by mělo fatální dopad na zvuk.
Nero píše:M/B F-50 žádný Pull Boost nemá. Na čistém kanálu sice je push/pull Gain pot, ale slouží jako Bright. Jen pro přesnost...
Pardon, F-50 odstraněno.

Uživatelský avatar
ohryzek36
Příspěvky: 268
Registrován: 9.03.2008 11:03
Bydliště: Malá osada nad Zlínem

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od ohryzek36 » 18.07.2009 9:41

Tak to by mohlo asi spravit nějaké relé - kontakty paralelně k přepínači a přes jack by se pouštěl proud do cívky... :roll: (přesně to teď nevím, to schéma se stahuje děsně dlouho... :oops: )

Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od dayslypper » 18.07.2009 11:46

Počítám, že v dnešní době už relé asi není aktuální :) , ale nějaký spínací prvek by to asi řešit mohl.

Uživatelský avatar
eugeene
Rádce
Příspěvky: 1235
Registrován: 21.04.2008 20:58
Bydliště: náchod
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od eugeene » 18.07.2009 12:21

ano, tak v tom případě pak leda nějaký interní relé

a relé dnes aktuální podle mě jsou, dělaj se dnes miniaturní a takový, že vůbec nelupou.... ale optorelé by taky šlo
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.

Uživatelský avatar
ohryzek36
Příspěvky: 268
Registrován: 9.03.2008 11:03
Bydliště: Malá osada nad Zlínem

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od ohryzek36 » 18.07.2009 13:46

No tak nějaký polovodičový opto-šmejd :lol: , já bych se těch relé vůbec nebál - pořád dost používají na spínání síťového napětí, tak těch pár set voltů, co je v zesilovači by vadit nemělo - takových mám doma pár desítek vytahaných z různých blbostí - nějaké 250V/8A relé přežije snad všechno.

P.S: teď se dívám na schéma toho DC-5 a ono tam to relé u boostu už je :!: - (označení Ry 1), tak jediné, co je potřeba, je navěsit footswitch na ten přepínač, co přepíná to relé (to relé je tam asi jen kvůli tomu, že nesehnali pull potenciometr s tolikati kontaktama :roll: ) - jak před optočlenem, tak i za - a když se to vymákne, tak se tam nějak vleze i ta LEDka :twisted:

Uživatelský avatar
eugeene
Rádce
Příspěvky: 1235
Registrován: 21.04.2008 20:58
Bydliště: náchod
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od eugeene » 18.07.2009 15:04

on chce spínat několika voltovej signál, ne zapínat jeřáb.

:o
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.

Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od dayslypper » 18.07.2009 15:20

Pardon, v relé jsem trochu pozadu, hned jsem si představil něco jiného. Samozřejmě jsou i relé elektronická, ale i ta mechanická by se snad snesla.

Každopádně, jestli mé úvahy nejsou mimo, to relé by fungovalo korektně, jen při rozepnutém původním spínači. Když by byl sepnutý, tak by byl footswitch out a neměl by žádný vliv.

Ty spínače RY1a nc a RY1b no jsem taky zaregistroval ale nějak jsem neobjevil kam vlastně vedou.

Ještě předpokládám, že to nc = (něco) close a no = (něco) open.
Co je to "něco"?
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 19.07.2009 10:43, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
eugeene
Rádce
Příspěvky: 1235
Registrován: 21.04.2008 20:58
Bydliště: náchod
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od eugeene » 18.07.2009 16:12

dayslypper píše: Ještě předpokládám, že to nc = (něco) close a no = (něco) open.
Co je to "něco"?

normally - v klidovém stavu (při odpojeným napětí)

tzn při vypnutým zesilovači je třeba RY1 normally closed - spojeno
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.

Uživatelský avatar
ohryzek36
Příspěvky: 268
Registrován: 9.03.2008 11:03
Bydliště: Malá osada nad Zlínem

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od ohryzek36 » 18.07.2009 17:50

Ty Ry1a a Ry1b na 4. straně jsou kontakty relé, cívka z něho je na 6. straně u zdroje (Relay supply), cívky jsou napájené žhavícím napětím, a ty reléčkä jsou ovládané optospínači 4N33 - u cívky je jenom přepínací kontakt, ta dioda, co to osvětluje, je zase na 7. straně - u přepínače "rhy. boost". Jestli by se parelelně (nebo sériově - to je celkem jedno) na tento přepínač pověsil footswitch, tak by to mohlo fungovat :wink:

Tak složitě je to udělané hlavně kvůli napěťovému namáhání - přímo optečlanama by to nejspíš moc dobře nešlo (napěťové namáhání a pod.) a taky by to byl trochu poděl - můžou ovlivňovat zvuk (nakonec je to taky polovodič a někdo by to mohl slyšet ve výsledném zvuku :roll: ) a relé jsou zvukově neutrální a když jsou v pořádku tak ani v nich nelupe (lupání přichází až s opotřebením - opálené kontakty a tak ) :mrgreen:

Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od dayslypper » 18.07.2009 18:57

Díky moc oběma.

Jen, jestli to dobře chápu, paralelně připojím, když budu chtít zastrčený pull boost a sériově, když vystrčený, což nemá moc smysl, takže asi paralelně.

Uživatelský avatar
eugeene
Rádce
Příspěvky: 1235
Registrován: 21.04.2008 20:58
Bydliště: náchod
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od eugeene » 18.07.2009 19:07

ono má každý svoje:

paralelně: můžeš to ZAPÍNAT z dvou míst, ale jakmile je jedno zapnutý, tak to druhým nevypneš.

seriově: musej bejt obě zapnutý a každým to můžeš VYPÍNAT, jakmile je jedno vypnutý, tak to jen druhým nezapneš.... takže to je asi fuk..


dal bych to paralleně
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.

Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Pull boost na footswitch - MB DC-3

Příspěvek od dayslypper » 18.07.2009 20:13

Díky moc za vysvětlení. :)

Možná to teď trochu vyzní, jakože podáte prst a já vám utrhnu ruku, ale v tématu o těchto aparátech zaznělo, že by šel Pull Boost udělat i na DC-3. Trochu jsem to prostudoval. Snad jsem postřehl vše, co tam je navíc.
Červeně - co na DC-3 chybí
Modře - co na DC-3 přebývá (U DC-3 je můstek na 3V umístěn ve schématu Switching matrix místo Power Supply)

Srovnal jsem schémata:
DC-3
(vzadu 5-ti pólový přepínač na EQ, vepředu FS rythm/lead)
DC-5
(vzadu 5-ti pólový přepínač na EQ, vepředu FS rythm/lead)
DC-5B
(vzadu 2-pólový přepínač na EQ, vepředu stereo jack na FS rythm/lead + FS na EQ)

Preamp

.............DC-3........................DC-5........................DC-5B
Obrázek Obrázek Obrázek

Power supplies
.............DC-3........................DC-5........................DC-5B
Obrázek Obrázek Obrázek


Switching matrix
.............DC-3........................DC-5........................DC-5B
Obrázek Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 18.06.2010 10:57, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost na footswitch - MB DC-5, Formula Pre

Příspěvek od dayslypper » 18.07.2009 20:24

Toto už je reálnější diskuse, protože DC-3 vlastním.
Nepotřebuju Pull Boost tlačítko, ale jen vývod na switch. Takže bych to celé mohl jen okopírovat z DC-5 jen místo přepínače dám footswitch.

Co tedy budu kromě pár odporů a kondenzátorů potřeboval?

Jaké relé by bylo vhodné? Např. z GESu
http://www.ges.cz/?page=index&inc=browse&of=1&gcat=X9

Budu potřebovat i ten optočlen?

P.S.: Zajímalo by mě, jestli by to šlo celé vyřešit tak, abych měl footswitch - 3 tlačítka - Rhythm/Rhythm + Boost/Lead. Tedy v podstatě z toho udělat 3-kanál. To by už chtělo nějaké logické spínací prvky ne?

Uživatelský avatar
ohryzek36
Příspěvky: 268
Registrován: 9.03.2008 11:03
Bydliště: Malá osada nad Zlínem

Re: Pull boost & Footswitch (M/B DC-3, DC-5, Formula Pre)

Příspěvek od ohryzek36 » 19.07.2009 9:20

No, nejlepší by to sai bylo zkopírovat i s tím optočlenem - na ten "switching matrix" z DC-3 přidělat to relé a optočlen z DC-5 (u DC-5 je relé nakreslené v části se zdrojem a u DC-3 u té matice), proud do optočlenu (té část is LEDkou) spínat footswitchem - udělat to třeba podobně jak u DC-5 - dát ten optočlen na podobné místo (bez něho by byl u relé problém - vy vyplém stavu je mezi jeho vývodama +/- 3 V (ze na žhavení) a při připojení footswitchu by to mohlo dělat bordel...)

To relé je trochu složitější - nejjednoduší by bylo se podíbat přímo na označení toho původního, co v zesilovači už je a podle toho kupovat (jestli to nejde, tak tipuju nějaké signálové relé do plošných spojů - budou potřeba 2 přepínací kontakty a budící napětí tak 5-6V= - třeba http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat ... ES05700014 nebo http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat ... ES05701248)

No s tím 3- tlačítkovým footswitchem by to mohlo být už složitější (šlo by to udělat čistě na mechanické bázi, ale dělalo by to problémy při seplých více tlačítkách naraz - tak nejspíš tem nahrkat nějaké logické hradla a to už je problém (jak pro koho :( )

Uživatelský avatar
dayslypper
Příspěvky: 1613
Registrován: 6.03.2007 23:41
last.fm: http://www.last.fm/user/dayslypper
Bandzone: http://bandzone.cz/skylinesubway
Bydliště: Č.Třebová
Kontaktovat uživatele:

Re: Pull boost & Footswitch (Mesa/Boogi DC-3, DC-5, Formula Pre)

Příspěvek od dayslypper » 21.06.2010 19:18

Jen bych tu rád dodal, že jsem DC-3 prodal jednomu šikovnému člověku, a ten na základě těchto informací ten Pull Boost úspěšně dodělal. Díky všem moc za rady.

Dále i ošetřil redukci hlasitosti při Pull Boostu. Jedním relátkem, co spíná odpor paralelně k poťáku Mastru.

Taky je ještě dobré starší evropské Mesy zkontrolovat, jestli nejsou zapojené na 220V a případně je přepojit na 230V. Na trafu jsou prý vývody 210,220,230,240, takže nic složitého nebo nebezpečného, jen se to přepájí.

Pak ještě vyměnil EL-84 za EL-82 (nebo do preampu ECC82? - nevím) a ještě posílil jeden filtrační kondenzátor.

Uživatelský avatar
aldenson
Příspěvky: 117
Registrován: 22.07.2011 8:37

Re: Mesa/Boogie DC-3, DC-5 - PULL BOOST & FOOTSWITCH

Příspěvek od aldenson » 26.07.2011 15:34

Vlastnim CD-5 a nad ovladanim Pool/Boostu pres FS uz jsem dost premyslel. Chapu to spravne, ze podle nekterych prispevku by to slo docela lehce jen vyvedenim kontaktu z relatka pres stereo jack do 2- tlacitkoveho pedalu? Nerad bych totiz zbytecne zasahoval do plosneho spoje a riskoval poskozeni jinak perfektne fungujiciho stroje...

Dalsi vec: ma nekdo z majitelu DC-5 podobny pocit z Lead kanalu? Mi se ten muj zda zbytecne bucivy a moc "tranzistorovy". V posledni dobe jsem si zvykl na boosted rythm a ten zvuk je vazne PILA a zaroven krasne cisty. Ale ten Lead mi prijde zbytecne zahuhlany, takze ho pouzivam jen na zkreslene a malo hlasite doprovody. V podstate by mi vyhovovalo mit misto Lead boosted Rythm a byl bych uplne spokojen. Taky je moznost, ze to neumim spravne nastavit. Ale rekl bych, ze sem se tim uz celkem zabyval....
Gibson Les Paul Traditional PRO HCS (2011)
Gibson SG 50th Anniversary 12-string (2012)
Mesa/Boogie Express 5:50+ Head > Mesa 2x12 Rectifier Vertical
Blackstar HT-1R
Uz jen ty ruce mi chybi...

lunchie
Příspěvky: 1457
Registrován: 24.07.2009 0:10
Bydliště: Seattle, WA

Re: Mesa/Boogie DC-3, DC-5 - PULL BOOST & FOOTSWITCH

Příspěvek od lunchie » 26.07.2011 18:27

dodelat by to nemel jit problem. Osobne bych to ale resil primo u pull boost potaku. Ten by nemel byt zapajenej v plosaku, ale normalne pres draty. Problem je ten, ze podle schematu - rhythm/lead switch spojuje na zem, boost pripojuje na napajeni. Dalo by se to vyresit vyvedenim jednoho jacka a nejak si to zkombinovat do jednoho footswitche.

Odpovědět

Zpět na „Aparatury“