BIAS

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
costha
Příspěvky: 61
Registrován: 5.09.2008 10:44

BIAS

Příspěvek od costha » 27.10.2008 13:07

zakladam toto tema protoze spousta lidi by to chtela umet nastavi a neumi to, a tak celkove. bylo by fine jestli nekdo vite presne co to je to vysvetlit, pokusim se tady napsat dohromady co sem postrehl.

BIAS je klidove napeti pro elektronky
u aparatu se da namerit obycejnym voltmetrem kdyz zmerite napeti mezi
-zemi (kastla aparatu) a vstupni mrizkou (na lampe EL34 patej kolik) oznacena tusim G cosi. avsak je nutny aby byl za tou vstupni mrizkou 1 ohmovej odpor. potom se na voltmetru ukaze nejake (zaporne) napeti. ve svem zesilovaci najdete trimer (jakysi potak) kterym nastavite napeti optimalne na -40voltu (+-5)

to je jedna moznost o ktere vim a druha je je popsana dole a na v odkazech niz, jen doplnim ze ta hodnota by mela byt asi 35mA (+-5)

nejsem zas tak zbehlej tak popripade opravte a poradte.
osobne mam v zesaku jeste moznost seridit zhaveni ale to nevim kde a jak se meri...
Naposledy upravil(a) costha dne 27.10.2008 14:58, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
rain
Odborník
Příspěvky: 1251
Registrován: 3.03.2008 19:14
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Bydliště: Zlín - Vsetín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain » 27.10.2008 14:18

moc tomu nerozumim, tak popripade opravte a poradte.
osobne mam v zesaku jeste moznost seridit zhaveni ale to nevim kde a jak se meri...
Příspěvky tohohle ražení a v tomto oboru bych na místě moderátora okamžitě mazal. Typické pro tohle fórum: nic o tom vlastně nevím, ale blábolit nesmysly a házet rozumama mi to nezabrání. Když budeš trochu hledat - tzn. že použiješ hlavu - tu co máš na krku, a google, tak se všechno dozvíš a můžeš o tom pak sepsat relevantní pojednání a ne tady plácat ve stylu "tuším, myslím si, že prý, vlastně si nejsem jistý..." a ohrožovat tím zdraví a život a konec konců i majetek (zesilovač) případných tukanů kteří by se mohli podobným návodem řídit. Říká se mluvit stříbro, mlčet zlato... tak už mlčím, ale prostě mim to nedá když si přečtu takovou zhovadilost !!!

costha
Příspěvky: 61
Registrován: 5.09.2008 10:44

Příspěvek od costha » 27.10.2008 14:22

ja to chtel udelat presne pro ty lidi co tomu vubec nerozumi, celkem uspesne sem po pouziti hlavy a googlu zesak rozchodil, a pouze sem sepsal v cestine to co sem vyhledal...ono vsude najdes popisky mrizka katoda anoda ale nikdo nevi kterej to je kolik na ty lampe. nemuzu vedet jestli to co sem udelal je oficialni a spravny postup ale me funguje. treba nekdo bude hledat a pomuze mu to..pro el34 tohle funguje :)

Uživatelský avatar
Little.Sick.Fish
Příspěvky: 753
Registrován: 21.08.2006 13:32
Bydliště: Slověnice (okres Č. Budějovice)
Kontaktovat uživatele:

Re: BIAS

Příspěvek od Little.Sick.Fish » 27.10.2008 14:23

costha píše:...

to je jedna moznost o ktere vim a jako druha je zmerit mezi katodou (osmy kolik lampy el34) a zemi multimetrem protekajici proud, ten by mel byt asi 35mA (+-5)

moc tomu nerozumim, tak popripade opravte a poradte.
osobne mam v zesaku jeste moznost seridit zhaveni ale to nevim kde a jak se meri...
Počkej, seš si tím měřením proudu jist? Proud se měří tak, že mezi rozpojené vodiče zapojíš A-metr. Trochu mě to znepokojuje, protože ty bys tímhle zapojením udělal zkrat tam, kde asi nemá být, ne?

EDIT: pročetl jsem si tu stránku http://www.slaveksamal.com/music/bias.htm a asi už to chápu, jen je to tam podle mě trochu zmatečně vylíčeno (pokud jsem to tedy pochopil dobře). Pokud z tý katody vyvedeme 1Ohm odpor a necháme ho vyset (nezapojovat na zem :!: ), tak mV-metrem změříme napětí mezi katodou a zemí. Podle Ohmova zákona (U=R.I) nám vyjde proud. Toť vše.
Naposledy upravil(a) Little.Sick.Fish dne 27.10.2008 14:38, celkem upraveno 1 x.
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay

Uživatelský avatar
rain
Odborník
Příspěvky: 1251
Registrován: 3.03.2008 19:14
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Bydliště: Zlín - Vsetín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain » 27.10.2008 14:26

Asi 20 vteřin googlování: http://www.slaveksamal.com/music/bias.htm
A ten člověk VÍ o čem mluví, myslím že se tu občas i vyskytuje http://www.cybermuff.cz/
Najít si datasheed elektronky abych věděl který pin je co, snad dokáže taky každý kdo umí psát...

costha
Příspěvky: 61
Registrován: 5.09.2008 10:44

Příspěvek od costha » 27.10.2008 14:34

to Little.Sick.Fish: jo jo mas pravdu, asi zalezi na konkretnim zesaku, to na co se ptas je o odkaz vys (ano tam sem taky cerpal) ale je to tam "moc odborne" a stejne me osobne prislo jednodusi merit to napeti jak ten proud(hlavne z hlediska toho at se to neodpali) to by chtelo videt schema zesaku ale kdyz to ten pan pise tak to asi bude pravda. muzu ten proud zkusit namerit vecer a pak napsat jestli te to zajima.

to rain: mozna nekdo ne...no sorry chtel sem nekomu predat nejakou informaci kterou jsem TADY nenasel...

Uživatelský avatar
rain
Odborník
Příspěvky: 1251
Registrován: 3.03.2008 19:14
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Bydliště: Zlín - Vsetín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain » 27.10.2008 14:38

Naposledy upravil(a) rain dne 27.10.2008 14:40, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Little.Sick.Fish
Příspěvky: 753
Registrován: 21.08.2006 13:32
Bydliště: Slověnice (okres Č. Budějovice)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish » 27.10.2008 14:40

costha píše:to Little.Sick.Fish: jo jo mas pravdu, asi zalezi na konkretnim zesaku, to na co se ptas je o odkaz vys (ano tam sem taky cerpal) ale je to tam "moc odborne" a stejne me osobne prislo jednodusi merit to napeti jak ten proud(hlavne z hlediska toho at se to neodpali) to by chtelo videt schema zesaku ale kdyz to ten pan pise tak to asi bude pravda. muzu ten proud zkusit namerit vecer a pak napsat jestli te to zajima.

to rain: mozna nekdo ne...no sorry chtel sem nekomu predat nejakou informaci kterou jsem TADY nenasel...
Nedělej to tim A-metrem!!! Do toho svýho předešlýho příspěvku jsem dopsal, jak by to mělo být s tím V-metrem.

Hele, já nevim, já už vidim někoho, jak zapojuje mezi vysoký napětí a zem A-metr :roll: myslim, že si situaci tímhle topicem moc nevylepšil, spíš tady podáváš informace, kterým asi sám úplně nerozumíš a při napětích, který jsou v elektronkovejch aparátech můžou být mylný informace životu nebezpečný, tak pokud tomu opravdu nerozumíš, radši nikoho k ničemu nenabádej :!:
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay

costha
Příspěvky: 61
Registrován: 5.09.2008 10:44

Příspěvek od costha » 27.10.2008 14:50

uz sem tu blbost odstranil...jasne jen sem si myslel ze by se ty informace (ty spravny) tady hodily...no nejakou elektroniku delam uz dlouho, ale lampy se teprv ucim... :cry:
je to prece forum, nejaka debata, par debilu na svoji hlavu taky snesu, a postupne se sem od lidi dostanou uceleny poradny informace, nebo pokud je to tedy spatne prosim admina o vymazani topicu

Uživatelský avatar
Maples
Příspěvky: 1856
Registrován: 23.04.2006 19:42
Bydliště: Praha 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples » 28.10.2008 18:51

bud v pohodě, jsem moc rád, že jsi sem tohle téma dal, poněvadž je to dost důležitá věc a tyhle věci narozdíl od jinejch nejmenovanejch "polehčujících" threadů člověk z objektivního hlediska užije a pomůžou mu, jde totiž o otázku u aparátů často podceňovanou, ale nezbytnou...podobnej problém řeší druhej kytarista, koupil jsem mu lampy (nejvyšší Sovteky 6L6) do Ampega R12R a něco tam neklape - děsně se to přehřívá a nehraje to tak, jak by mělo.( v pátek máme koncert a bude na to hrát víc kapel, tak to zkusíme udělat tou nouzovou metodou, jak popisuje ten chlapík.)
Gibson 60's Tribute Goldtop P90, Fender American Stratocaster (2006), Gibson LP Studio (1992), Orange RK50H MkII + Orange PPC212, Fender Blues Junior, Dunlop Cry baby, Dunlop MXR Zakk Wylde OD, Boss OD 3, akustika Aria ASP100-CE

Uživatelský avatar
JanSpilka
Příspěvky: 1037
Registrován: 10.10.2006 8:38
Bydliště: Pribram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka » 29.10.2008 11:06

Zdůležitněno...
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)
Amplification : Bugera 333, Ibanez TN412A Thermion
----------------------------------------------------------------------------
BandZone - Strain-Through - Alternative Metal? HC?
BandZone - SKAliSKA Ska/Punk
BandZone - Disagree of despair
Alternative Metal

Uživatelský avatar
pigdestroyer
Příspěvky: 1904
Registrován: 2.09.2007 13:37
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer » 9.11.2008 17:30

muzu s biasem drbat za chodu ampu? a ... davali ste nekdo na serizeni zesak tomu korenovi do brna co taha engly?? zkusenosti ..? diky

Uživatelský avatar
Wohma
Rádce
Příspěvky: 10790
Registrován: 23.12.2006 12:09
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma » 9.11.2008 17:41

pigdestroyer píše:muzu s biasem drbat za chodu ampu? a ... davali ste nekdo na serizeni zesak tomu korenovi do brna co taha engly?? zkusenosti ..? diky
Pokud si par dni pockas, muzu zkusenosti predat. Pred koncertem chci vymenit koncovy lampy a nejsem zas tak sebevedomej, abych se v tom hrabal sam, radsi zaplatim 3 stovky a necham si to porychtovat od odbornika :)

P.S.: Rikal, ze kdyz mu to v 9 rano dotahnu, tak pokud se neco neocekavanyho nestane, muzu si hlavu ve 13h odvezt. Pohoda.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus

Uživatelský avatar
pigdestroyer
Příspěvky: 1904
Registrován: 2.09.2007 13:37
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer » 9.11.2008 18:54

no me de jen o optimalizaci, serizeni, nemusi me menit lampy.. navic nemam engl. jen sem to chtel vedet kolik si za to veme, jesi je seriozni atd... tak ja s i pockam na dalsi info :)

Uživatelský avatar
Little.Sick.Fish
Příspěvky: 753
Registrován: 21.08.2006 13:32
Bydliště: Slověnice (okres Č. Budějovice)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish » 9.11.2008 19:37

Tyjo, lidi, já bych tomuhle threadu moc nevěřil, já radši ještě párkrát pročtu nějaký důvěryhodnější zdroje a zkusim to nějak sesumírovat, ale fakt nejsem odborník, abych tu moh někomu radit, jak se hrabat v přístroji, kde jsou stovky voltů, tak tenhle thread raši berte s rezervou a radši sem něco napiště, kdybyste se do toho seřizování přeci jen chtěli dát sami a ověřte si, jestli tomu na sto procent rozumíte.
Jjá sem nastavoval bias na svým apci prostě tak, že jsem brnknul, pootočil s biasem, brnknul znova a zjistil, jestli je to horší, nebo lepší (přechodový zkreslení). Pak jsem to nechal na bodu, kde už to zkreslení nebylo tolik znát, ale kde se ještě nepřehřívaly lampy. Zatím elektronky drží, tak to třeba není zas tak špatná metoda. Lepší, než riskovat zkrat na vysokým napětí :!:
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay

costha
Příspěvky: 61
Registrován: 5.09.2008 10:44

Příspěvek od costha » 12.11.2008 8:57

pigdestroyer píše:muzu s biasem drbat za chodu ampu? a ... davali ste nekdo na serizeni zesak tomu korenovi do brna co taha engly?? zkusenosti ..? diky
s biasem se musi drbat za chodu a nejlip po nazhaveni.. jinak to nezmeris.
estli mas ale burgeru tak tam jsou tusim 6L6 tak si pro ne najdi spravny hodnoty... jinak ten koren je sice dobrej nekdy to ma rychle jak pise wohma ale nekdy se s tim drbe skoro mesic...zalezi estli sou tam dva nebo jeden...

pulec
Příspěvky: 19
Registrován: 13.01.2008 20:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulec » 23.11.2008 17:55

Ahojte, menili ste niekto lampy vo Valvekingu? Pretoze som vybral zosik zo skrine, pozrel na plosaky a ziadny trimer na nastavenie biasu som tam nevidel... Viackrat som dokonca cital, ze VK ma pevny bias... Viete o tom nieco? Vdaka...

Uživatelský avatar
afektband
Příspěvky: 2669
Registrován: 29.06.2007 19:28
Bydliště:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od afektband » 23.11.2008 20:08

pulec píše:Ahojte, menili ste niekto lampy vo Valvekingu? Pretoze som vybral zosik zo skrine, pozrel na plosaky a ziadny trimer na nastavenie biasu som tam nevidel... Viackrat som dokonca cital, ze VK ma pevny bias... Viete o tom nieco? Vdaka...
VK má fixní bias, takže tam nic nenastavíš.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::

Uživatelský avatar
eugeene
Rádce
Příspěvky: 1235
Registrován: 21.04.2008 20:58
Bydliště: náchod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene » 23.11.2008 20:32

afektband píše:
pulec píše:Ahojte, menili ste niekto lampy vo Valvekingu? Pretoze som vybral zosik zo skrine, pozrel na plosaky a ziadny trimer na nastavenie biasu som tam nevidel... Viackrat som dokonca cital, ze VK ma pevny bias... Viete o tom nieco? Vdaka...
VK má fixní bias, takže tam nic nenastavíš.

kdyby měl fixní, tak se nastavit dá, VK má katodovej bias, takže se nic nenastavuje
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.

pulec
Příspěvky: 19
Registrován: 13.01.2008 20:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulec » 23.11.2008 20:34

Takze jedinou podmienkou je osadit ho koncovymi lampami 6L6GC ? Uz si ho prelampovaval? Ak ano, ako to hra(lo) a ake lampy si tam dal? Dakujem.. :wink:

PS: Sorry za OT...

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“