jak se naučit hrát trsátkem?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
hrnek bez dna

jak se naučit hrát trsátkem?

Příspěvek od hrnek bez dna »

Potreboval bych poradit jak se mam co nejrychleji naucit hrat trsatkem - nemam moznost se ted u nikoho ucit tak sem zatim v tomhle smyslu samouk. par veci sem odkoukal, ale treba spatne :) tak to tady vypisu a vy mi prosim reknete co je blbe a co je dobre...

1) hrat stridave nahoru a dolu
- a co kdyz hraju pouze jeden ton postupne na vsech strunach (taky nahoru a dolu nebo tam je to jedno)?
2) opirat loket o hranu kajtry - nepirat zapesti
3) drzet trsatko pouze dvema prstama

----------------------------------------

a ted to hlavni - jak cvicit aby to bylo efektivni - nejlepsi by asi bylo po strunach "nahoru dolu nahoru dolu" a dalsi struna a stale to zrychlovat, ale nevim jestli mam na tohle nervy... kdyztak nemate nejake tipy na technicke cviceni pro pravou ruku co bych nasel nekde na netu zadara (klidne i videa, kdyz budou dobry).

davam uz docela slusny rychlosti prstama na akustiku a pak kdyz clovek zacne trsatkem tak ho to strasne jebe kdyz hraje jak snek :)

takze predem diky

---------------------------------------
omlouvam se ale melo to byt v sekci kytary - asi sem se uklik tak prosim adminy aby to prehodili!
rianonn

Příspěvek od rianonn »

Rychle a efektivně se naučit trsátkem? :D Chlape, o co ti jde?:-D
Já netvrdím, že nejde se to naučit rychle, ale učení na hudební nástroj je podle mně běh na dlouhou a podle mně i na doživotní trať...
letux

Příspěvek od letux »

Tiez si myslim ze to neni len tak...tu mas toto sa nauc a budes vedet...Podla mna neexistuje ziadny navod na to ako hrat. Proste musis hrat tak aby ti to bolo pohodlne. Ked dodrzujes njake pravidla a pritom sa ti hra zle, tak sa to nenaucis nikdy.
Kazdopadne je dobre hrat hore dole, pretoze ked hras len dole tak rychly nebudes :) (teda mozes byt, ale stale to bude len polovica toho co by mohlo byt hore dole). Inak rychlost sa dobre cvici v guitar pro.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Jednoznačně nahoru-dolů, jednosměrně to má menší učinek.

Myslím že na naučení trsátkem nemusíš vyhledávat žádný cvičení, prsotě hraj svoje oblíbený písničky.

Mohu doporučit (pokud jsi začátečník i na levou ruku a chceš ji procvičit) svoji oblíbenou Welcome to Paradise od Green Day. Tam lítaší trsátkem přes všechny struny, takže jako cvičení to nemusí být špatné.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

K tomu trsátku se vyjadřovat nebudu, pač tak nehraju, ale spíš mě udivuje, že to stále ještě nikdo nepřesunul, když sám uživatel o to prosí... Což je po 6 dnech docela šokující... :roll:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jejda, díky Nesste... Já tu poznámku pod čarou překoukl, považoval jsem na za podpis... :oops:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Nero píše:Jejda, díky Nesste... Já tu poznámku pod čarou překoukl, považoval jsem na za podpis... :oops:
Já jsem to původně taky považoval za podpis :-). Ale tak hlavně, že už je přesunuto :wink:
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

co je spatnyho na tom mit zapesti na kobyle..?
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Martin656 píše:co je spatnyho na tom mit zapesti na kobyle..?
no já mam ruku vodorovně,ale když děláš palmmuting tak potřebuješ mít dlaň na strunách a opírat se třeba zápěstím o kobylu.....

Jinak hrnku,picking máš různej,ale nejčastější je nahoru dolu,ale třeba v smells like teen.... je picking down,up,down down, down...vždycky neni stereotypní ale střídá se....
hrnek bez dna

no je mi jasny ze to je beh na dlouhou trat, ale ja sem chtel proste jen poradit jak cvicit aby to bylo co nejefektivnejsi...

levou ruku mam dobrou - ja sem celkem slusnej kytarista :lol: ale hraju prsatama a trsatkem umim houbi - i kdyz myslim ze delam docela pokroky, ale proste si nejsem jeste tak jistej jako prstama!

hl. mam pocit ze je to na ruku vetsi zatez nez kdyz hraju prstama - nekdy citim v ruce tlak a to i kdyz hraju treba jen 15-20minut!

edit: hraju nahoru dolu uz docela automaticky - sem si zvykl - probmel je ze tim ze sem zvyklej ze prstama hraju docela rychle tak kdyz jedu nejakou stupnici po vsech strunach tak si v leve pomaham legatama aby to bylo rychlejsi a pak je to takovi nijaky :P
hrnek bez dna

nemel by nekdo aspon nejake odkazy na cviceni pro pravou ruku (hra trsatkem) od zacatku po nejaky tezky onanie ;)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

vole proste to hraj :D
nebo si dej vyhledat na 911 "Excersise" :)
Kacis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kacis »

Zdravim jen by me zajimalo jakej je rozdil hrani trsatkem na akustickou kejkru a na eletrickou...

THX
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Žádnej, maximálně na elektriku si ho trochu natočíš, aby ti líp šli PM ve velký rychlosti :)
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Kacis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kacis »

vikicek píše:Žádnej, maximálně na elektriku si ho trochu natočíš, aby ti líp šli PM ve velký rychlosti :)
Prtoze jsem nekde slysel ze se tam zachazi s trsadlem uplne jinak
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Jo tak to teda nevim, osobně hraju uplně stejně :wink:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
pehve

Příspěvek od pehve »

hrnek bez dna píše: hraju nahoru dolu uz docela automaticky - sem si zvykl - probmel je ze tim ze sem zvyklej ze prstama hraju docela rychle tak kdyz jedu nejakou stupnici po vsech strunach tak si v leve pomaham legatama aby to bylo rychlejsi a pak je to takovi nijaky :P
zpevnit loket a volný zápěstí, legata ne a poctivě vytrsat všechny tony.Směr - dolů a nahoru, střídat.
Až se vrátí Pavel, určitě to ještě doplní, nedavno jsme o tom mluvili.
Matesááč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matesááč »

rianonn píše:Rychle a efektivně se naučit trsátkem? :D Chlape, o co ti jde?:-D
Já netvrdím, že nejde se to naučit rychle, ale učení na hudební nástroj je podle mně běh na dlouhou a podle mně i na doživotní trať...
tak pravil bůh :D :D :D , néé je to fakt, nic nejde za tejden, jen se uč...
impact

Příspěvek od impact »

Kacis píše:Zdravim jen by me zajimalo jakej je rozdil hrani trsatkem na akustickou kejkru a na eletrickou...

THX
Na elektriku do toho nemusíš tolik mlátit, bordel za tebe udělá kombo.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“