snížení výšky strun nad hmatníkem
Pravidla fóra
snížení výšky strun nad hmatníkem
mám doma klasickou španělku, ale umím na ní hrát do páteho pražce maximálně, protože pak jsou struny tak vysoko nad hmatníkem, že to prostě nejde umáčknout. Výška struny nad 19 pražcem je 8mm. Já vím, že tyhle kytary nejsou ani koncipované na hraní sól daleko od krku, ale stejně.
Ptám se tedy, jestli je možné nějak upravit kobylku, aby ty struny byly níže?
Bohužel fotky z telefonu nemohu dostat do PC..chtěl jsem tu kobylu vyfotit.
Ptám se tedy, jestli je možné nějak upravit kobylku, aby ty struny byly níže?
Bohužel fotky z telefonu nemohu dostat do PC..chtěl jsem tu kobylu vyfotit.
Squier (Fender) Deluxe Hot Rails Strat® (olympic white)
Trace Elliot Super Tramp 100W
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To hodne zalezi na tom, jak je prohnuty krk. Jinak vyska strun se u spanelky upravuje zbrousenim sedloveho prazce [pro nektere - je to ta bila vec, co je zasunuta v kobylce], v extremnich pripadech prebrousenim krku ale to ma smysl pouze u drazsich nastroju.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Omyl je tvrzení, že nejsou koncipované na hraní ve vysokých polohách. Dá se na to hrát na dvacátým pražci, když to umíš a je to kvalitní kytara. Mám za sebou ZUŠ obor klasická kytara takže vím, že se dá hrát a hraje se i hodně vysoko.
Ale k tvému problému. Poku je to kytara za pár šupů tak je to docela problém. Nejspíš bude i křivý krk takže to bude dost problematické. Ale základem je snížit kobylku. Takže sundáš struny a ten bílej plast co jsou přes něj přetažený struny na jeho spodní straně obrousíš. Ovšem pokud máš aspon trochu křivej krk tak ti to bude s určitostí drnčet pokud to snížíš moc. Podívej se jestli má tvoje kytara i šroub na utahování a povolování výztuhy krku. Některé španělky, které jsou stavěné na kovové struny tak to mají. A tím se taky dá dost poupravit výška strun. Jestli to tam nemáš tak to můžeš ovlivnit jenom tou výškou kobylky.
Ale k tvému problému. Poku je to kytara za pár šupů tak je to docela problém. Nejspíš bude i křivý krk takže to bude dost problematické. Ale základem je snížit kobylku. Takže sundáš struny a ten bílej plast co jsou přes něj přetažený struny na jeho spodní straně obrousíš. Ovšem pokud máš aspon trochu křivej krk tak ti to bude s určitostí drnčet pokud to snížíš moc. Podívej se jestli má tvoje kytara i šroub na utahování a povolování výztuhy krku. Některé španělky, které jsou stavěné na kovové struny tak to mají. A tím se taky dá dost poupravit výška strun. Jestli to tam nemáš tak to můžeš ovlivnit jenom tou výškou kobylky.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Koukám, že tím jsem měl asi začít
Kytara je to: Yamaha CG-90MA
Šroub v krku nemá, takže budu muset zbrousit sedlový pražec. Asi to nebude Bůh ví jak kvalitní nástroj a doufám, že tím, že to zbrousím nepodělám celou kytaru...sice na ní nehraju, ale někdy zajdem s kamarádem do lesa na jam a tuhle španělku beru rád.
Kytara je to: Yamaha CG-90MA
Šroub v krku nemá, takže budu muset zbrousit sedlový pražec. Asi to nebude Bůh ví jak kvalitní nástroj a doufám, že tím, že to zbrousím nepodělám celou kytaru...sice na ní nehraju, ale někdy zajdem s kamarádem do lesa na jam a tuhle španělku beru rád.
BTW nemá klasická kytara jenom 19 pražců?aivn86 píše:Omyl je tvrzení, že nejsou koncipované na hraní ve vysokých polohách. Dá se na to hrát na dvacátým pražci, když to umíš a je to kvalitní kytara. Mám za sebou ZUŠ obor klasická kytara takže vím, že se dá hrát a hraje se i hodně vysoko.
Ještě to tu nepadlo, tak se ptám - nedal jsi tam kovový struny, zřejmě tlustší? na španělku by se měly natahovat nylonky, který mají menší tah, takže se krk tolik neprohne a neriskuješ "vyrvání" kobylky, což se stává na hromadě kytar, objevených na půdě a následně znásilněných kovovejma jumbo strunama...
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
- Adamz Asah
- Kontaktovat uživatele:
Moje dvě mají 18 pražců.Jester píše:BTW nemá klasická kytara jenom 19 pražců?aivn86 píše:Omyl je tvrzení, že nejsou koncipované na hraní ve vysokých polohách. Dá se na to hrát na dvacátým pražci, když to umíš a je to kvalitní kytara. Mám za sebou ZUŠ obor klasická kytara takže vím, že se dá hrát a hraje se i hodně vysoko.Promiň, to jsem si jen tak musel trochu popíchnout ...
Jinak ten vysoký dohmat je fakt hnus, protože barré akord v sedmé poloze už se nedá prostě chytnout. Bolí z toho otřesně ruka. Udržím to tak půl minuty. A pokud mám ještě měnit další prsty a přitom to barré pořád držet, tak to je masakr.
Kytary: Cort L450C NS (akustika) | Fender American Standard Strat (2009, sunburst, rosewood, S-S-S)
Aparát: Blackheart Little Giant (BH5-112)
Mikrofón: Apogee MiC
Efekty: Smrčka Compressor, Boss DS-1 (Bill Kasper mod), Boss DS-2 (Japan), EHX Big Muff (w/ Tone Wicker), MXR Micro Amp, Ibanez WH10 (black), MXR Analog Chorus, MXR Phase 100, Boss DD-7, EHX Holy Grail Plus
YouTube kanál: Adamz Asah's covers
Kovové tam jsou, ale já je tam nedával. Tu kytaru jsem dostal od kamaráda. Nevím rozměr strun ani tvrdost.Maples píše:Ještě to tu nepadlo, tak se ptám - nedal jsi tam kovový struny, zřejmě tlustší? na španělku by se měly natahovat nylonky, který mají menší tah, takže se krk tolik neprohne a neriskuješ "vyrvání" kobylky, což se stává na hromadě kytar, objevených na půdě a následně znásilněných kovovejma jumbo strunama...
Našel jsem na ní recenzi: http://reviews.harmony-central.com/revi ... 90-MA/10/1
průměrné hodnocení: 6/10
kvalita dřeva nízká
zvukově nedostatečná
no jo, je to šlupka
průměrné hodnocení: 6/10
kvalita dřeva nízká
zvukově nedostatečná
no jo, je to šlupka