Rozdíl mezi jumbem a westernovkou

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Gwidion

Rozdíl mezi jumbem a westernovkou

Příspěvek od Gwidion »

Zajímal by mě rozdíl... Na pohled se nezdají být moc jiné, ale je mi jasný, že vzhled nerozhoduje... Kdyby někdo věděl, tak pls napište...
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl mezi jumbem a westernovkou

Příspěvek od Smrťokvítek »

Gwidion píše:Zajímal by mě rozdíl... Na pohled se nezdají být moc jiné, ale je mi jasný, že vzhled nerozhoduje... Kdyby někdo věděl, tak pls napište...
zkus nahodit obrázky ať to sjednotíme, je v tom totiž docela bordel v tom značení. :wink:
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Gwidion

Re: Rozdíl mezi jumbem a westernovkou

Příspěvek od Gwidion »

Smrťokvítek píše:
Gwidion píše:Zajímal by mě rozdíl... Na pohled se nezdají být moc jiné, ale je mi jasný, že vzhled nerozhoduje... Kdyby někdo věděl, tak pls napište...
zkus nahodit obrázky ať to sjednotíme, je v tom totiž docela bordel v tom značení. :wink:
Se mrkni na kytary.cz a tam to maj právě tak rozdělený a nevim proč...
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

obojí má kovový struny, rozdíl je ve tvaru těla - jumbo je "bachratější" a tomu odpovídá i trochu odlišný zvuk... (taky takový. :) ) pro ten tvar, co na kytarách označují jako "westernová kytara", se taky používá označení dreadnought.
Concorde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Concorde »

Je to (s)prosté. Jumbo je takové větší-přesně jak řekla Jana bachratější a díky tomu má větší basy- proto jsou kontrabasy tak obrovské. Westernová kytara je užší. Já osobně mám dvě kytary a obě jsou Westernovky. Jedna je s výkrojem a je nepatrně užší a druhá bez výkroje a trochu tlustší. Můžeš asi hádat, která líp basuje. Věř mi, že ten rozdíl je patrný.
Nashville NW-92; Nashville NW-37C, Yamaha F-340, Willmann J. Osvald, Gibson Cremona, Cutaway Cremona a spousta dalších "gibsonek"...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nechci začít flame, ale přesnější označení by bylo jumbo a dreadnought... Westernovka není moc exaktní... Jumbo je tvarem i zvukem bachratější a kulatější, zvuk je trochu specifičtější...

Ikdyž ona hudební terminologie je dost na nic, je to hrozně nepřesná a regionální záležitost, viz naše h versus b nebo běžné britské označení pro snad všechny rockové kapely po Led Zeppelin jako Heavy Metal... :?

Hlavně že víme, o čem mluvíme
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

a co krk u westernovky proti krku jumba?? jsou sirsi/uzsi?
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Krk by měl bejt více méně stejnej, otázka jednotlivých modelů a výrobců...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Myslím,že na velikosti těla zas až tak klíčově nezáleží můžeš mít extra velký superjumbo,což je takové hlubší jumbo,které bude z překlížky a zvukem se nevyrovná poloviční kytaře s kvalitní masívní přední deskou.Tím netvrdím,že jsou všechny překlížky špatné,např některé koncertní kytary od Yamahy.To jsou špičkové nástroje pro profíky,ale to už jsme někde jinde.Jumbo mám doma polomasív a předtím bych nevěřil,jaké hluboké tony můžou z kytary lézt.Samozřejmě má i pěkné středy a výšky,jak už bylo řečeno trochu specifický zvuk,vhodný zejména pro solové hraní,kde vynikne.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Jojo... jumba mě taky zaujala tím, jaký mají basy a krásný ostrý výšky 8). A navíc se můžou použít na dost stylů. :D
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Vím, že je to OT, ale musím se s tím svěřit...
Dnes mi na jumbo kytaru spadla půl kilová soška ze slitiny hliníku a odloupla asi 3mm dřeva... (asi 5 cm nalevo od kobylky) Málem mě klepla pepka, jak sem se lek :cry:

Přijde mi, že se zvuk toho jumba mírně zlepšil... má hlasitější zvuk a ještě více basuje... :roll:
Dal bych to opravit kytaráři nebo to sám zaplácnul pryskyřicí, aby ta ozvučná deska nepraskla celá... ale bojím, že se po opravě dost zhorší zvuk... :cry:

Nemáte někdo s tímhletím zkušenosti? Je to moje první kytara a nerad bych o ní nadobro přišel...
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“