tabulatury a prsty

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
loquito

tabulatury a prsty

Příspěvek od loquito »

Ahoj, mám dotaz a docela bádám nad tím, když máme nějakou tabulaturu, která vám prakticky znázorní jakou strunu na jakým pražci držet ale jak je to s prstama?...je jasné že se prsty vkládají tak aby si nijak nepřekáželi ale stejně by na to mělo být nějaké pravidlo či není?
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Je to dost subjektivní. Obecně se dá říct co pražec to prst a tím pádem taky dáváš ruku tak jak potřebuješ. Prostě na tohle nepotřebuješ manuál. Tohle vyplyne logicky samo. :wink:
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
loquito

Příspěvek od loquito »

a jde to jakoby po sobě?...a co když mám držet třeba jen dvě struny každou na jiným pražci třeba 8 a 10 a prakticky stačí držet jen dvouma prstama tak je jedno jakej si vyberu?:-)
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

loquito píše:a jde to jakoby po sobě?...a co když mám držet třeba jen dvě struny každou na jiným pražci třeba 8 a 10 a prakticky stačí držet jen dvouma prstama tak je jedno jakej si vyberu?:-)
Smrťokvítek píše:Je to dost subjektivní. Obecně se dá říct co pražec to prst...
Ještě jednou si to přečti. Samozřejmě si to můžeš držet jak chceš ale to co jsem napsal já používá drtivá většina lidí, protože je to logické a praktické.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

doporučuju si pročíst tenhle topic:

http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=9944

zvláště pak se podívej na obrázek od Rasomasa ke konci druhé stránky :-D jak to uvidíš, pochopíš že držení se meze nekladou :-D
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

loquito píše:a jde to jakoby po sobě?...a co když mám držet třeba jen dvě struny každou na jiným pražci třeba 8 a 10 a prakticky stačí držet jen dvouma prstama tak je jedno jakej si vyberu?:-)
no ono taky je dobrý se zamyslet a uvědomit si u těch tabulatur, že pokud máš držet více strun najednou - jedná se zřejmě o nějaký akord, či power akord (většinou)

co tím chci říct... že třeba tabulatura

-------------
-------------
------------
----9-------
----7-------
----7------

je defacto akord Edur resp. jeho kostra .... prostě v tabulaturách můžou bejt zapsaný i akordy či části akordů a je když si to člověk uvědomí, tak si hodně ulehčíš tím že chytíš ten barre akord a z něj brnkáš jen ty struny které jsou v tabulatuře.... Prostě u toho trošku přemýšlet, tot vse :) hodne stesti

samozřejmě u solových tabulatur to neplatí, tam prostě jedeš tak jak ti prsty dosáhnou a jak ti vyhovují...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
loquito

Příspěvek od loquito »

já jsem se chtěl právě jen zeptat..neboť jsem začátečník...takže se zatím ještě učím pár akordů a barré si nechám na pak...ale tak napadlo mě to a chtěl jsem se jen zeptat toť vše:-)
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

pupack: Rýpavá poznámka, to není Edur :wink: Spíš bych řekl Hdur :D
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nesst píše:pupack: Rýpavá poznámka, to není Edur :wink: Spíš bych řekl Hdur :D
nojo rýpavá poznámka :DD ale pointa je jinde, chtěl jsem poukázat na to držení více strun najednou..

btw drží se tam tóny H,E,H - nejsem bůhví jaký znalec teorie ale akord Edur se skládá z E G# H ... a kord Hdur z tonů H D# F# ... čili defacto to přesně není ani jeden, já chtěl poukázat na to, že když tohle bude v tabulatuře, stačí chytnout bare Eduru a hrát jen ty struny co jsou v tabech :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
r0nn!e

Příspěvek od r0nn!e »

Jednoduchej tip: Prsty si na danou polohu např.: 9-7-7 (nad sebou struny) poskládej tak, aby sis nepřekážel a mohl tak co nejrychleji přejít na polohu další.
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

pupack píše:
nojo rýpavá poznámka :DD ale pointa je jinde, chtěl jsem poukázat na to držení více strun najednou..

btw drží se tam tóny H,E,H - nejsem bůhví jaký znalec teorie ale akord Edur se skládá z E G# H ... a kord Hdur z tonů H D# F# ... čili defacto to přesně není ani jeden, já chtěl poukázat na to, že když tohle bude v tabulatuře, stačí chytnout bare Eduru a hrát jen ty struny co jsou v tabech :)
Hech no jo, já myslel, že je to standartní power. Omlouvám se, ale dneska mám rýpavou náladu. Jinak s tím přemýšlením máš pravdu, je to velmi důležité...
a poznámka na závěr - ono je to v podstatě E/H, nebo Hsus4 ale stejnak ti tam chybí tercky, takže seš nahranej co se týče moll/dur :wink:
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nesst píše:
pupack píše:

Hech no jo, já myslel, že je to standartní power. Omlouvám se, ale dneska mám rýpavou náladu. Jinak s tím přemýšlením máš pravdu, je to velmi důležité...
a poznámka na závěr - ono je to v podstatě E/H, nebo Hsus4 ale stejnak ti tam chybí tercky, takže seš nahranej co se týče moll/dur :wink:
v pohodě :D od toho tu jsme aby jsme diskutovali... jestli to je akord nebo ne není podstatný, jde o to poukázat na to, že se to jako akord držet dá když to najdeš v tabu - což je merito tohodle vlákna :D a tím bych ukončil offtopic
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“