Snížení strun

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
kadamartin

Snížení strun

Příspěvek od kadamartin »

Možná toto téma tu již bylo, ale já jsem ho nenašel tak mě prosím nekamenujte. Chtěl bych se zeptat jak je to se snížením strun tzv. přiblížení k pražcům nevím jestli to má nějaký odborný název. Je v tom nějaké úskalí? Popř. dá se nějak vyřešit? Děkuji za odpovědi. :oops:
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

to bude asi dohmat ne?... dá se snížit kameny na kobyle, nultým pražcem (některé mají šroubky) nebo výztuhou krku.... co já vím...
Můžeš to zkusit sám ale hlavně při manipulaci s tou výztuhou hrozí že to strhneš tak by asi bylo nej to dát seřídit nějakému odborníkovi...
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Zkus první ty kameny na kobyle, a hlavně se podívej, jestli není krk prohnutý, jestli je prohnutý, můžeš trošičku utáhnout (tak max půl závitu). Jestli se to nezlepší, dej to odborníkovi, a záleží jenom na tobě, jak vysoko struny chceš mít, já mám třeba dohmat 2,1mm na 12. pražci, na všech strunách, a je fakt, že čím menší dohmat, tím se pohodlněji hraje
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

na druhou stranu čím nižší dohmat tím vyšší pravděpodobnost že ti to bude drnčet..
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
Honza_

Příspěvek od Honza_ »

Mám k tomu dohmatu taky blbej dotaz... nemůže se stát, že když snížím (nebo zvýším) dohmat tak nebudou ladit oktávy na jedné struně?
Ibanez GSR 190
GK BACKLINE 115
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Honza_ píše:Mám k tomu dohmatu taky blbej dotaz... nemůže se stát, že když snížím (nebo zvýším) dohmat tak nebudou ladit oktávy na jedné struně?
To pak doladíš zas na kamenech, někde v kytarové sekci je o ladění oktáv článek.
Jinak co se prohnutí krku týče tak ten má být prohnutý aby se kmitající struna do prohnutí jakoby schovala.
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

.annY:. píše:na druhou stranu čím nižší dohmat tím vyšší pravděpodobnost že ti to bude drnčet..
Nesouhlasím s tebou, potom záleží akorát na kvalitě nástroje a na technice hráče, já mám velmi až extrémně malý dohmat a nedrnčí mi to
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
komi

Příspěvek od komi »

pánové, jak to má být s tím dohmatem?
je někde nějakej článeček k tomu?

Na mym nástroji mi neskutečně drnčí A E struny. Když za to zaberu tak nějak málo, tak to je málo slyšet a když zaberu víc, tak to drnčí jak sviň, jak na prázdno, tak i když to chytnu na nějakym pražci. Mužu poslat i foto, pokud by to někomu pomohlo k identifikaci chybky...

dik
Kustomator

Příspěvek od Kustomator »

komi: zkoušel si jiné struny? Jinak článeček nevím, ale je lepší to odnést někomu, kdo se tím přímo zabývá. Taky se podívej jestli máš v pořádku krk (není nějak deformován) nebo nesedí některý pražec.
Basa: Apollo DGB-1350, Kombo: Kustom KBA30X, Struny: Jimi Hendrix 1202 XL, Trsátka: Jim Dunlop X-H, Kabely: Stagg
komi

Příspěvek od komi »

odnýst to někomu samozřejmě zkusím, ale musím někoho nejdřív vyhledat :)

jinak krk křivý nejni... když chytnu E strunu na prvim a poslednim pražci a skouknu dotyk pražců po celé trase, tak tam je všude minimální mezírka - všude stejná.
Kustomator

Příspěvek od Kustomator »

Když se mrknu na svoji takhle jak popisuješ tak to mám stejně. To drnčení tam mám taky, výrazný je hlavně naprázdno pak už to není slyšet jedině fakt když do toho člověk moc řízne. Jenom dodám, že já to neřeším mám šrot nástroj... až budou peníze na new tak z něj bude věšák :wink:
Basa: Apollo DGB-1350, Kombo: Kustom KBA30X, Struny: Jimi Hendrix 1202 XL, Trsátka: Jim Dunlop X-H, Kabely: Stagg
Ebu

Příspěvek od Ebu »

Zkuste kouknout sem. Je to thread o ladění a jsou tam hezky vidět na obrázcích kobyly včetně kamenů --> u kterých se dá právě výška dohmatu nastavit. Není to zas tak těžká práce, na druhou stranu si člověk musí pohlídat, nakolik se ne/rozhodilo ladění, které se pak řeší přiblížení/odsunutí kamenů. Takže rozhodně nejde o něco na způsob výstuhy krku, kde by se už dalo kytaře teoreticky ublížit. U kytaráže je (mno, aspoň bývá) jistota pořádného seřízení, které ovšem není zadarmo (tam bych pro jistotu uved, nakolik nízký/vysoký dohmat preferujete). Takže záleží jen na vás :)
Obrázek
komi

Příspěvek od komi »

mě to docela séře :) mam tu basu asi týden :) sic je jetá, ale i tak...
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“