POST-ROCK...Budoucnost nebo slepá ulička

Vše o kapelách a hudebnících ...

Znáte Post-rock?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

suloco

POST-ROCK...Budoucnost nebo slepá ulička

Příspěvek od suloco »

Ahoj tak poďme se bavit o Post-rocku...pokud nevíte o co go, dole jsou odkazy. O kapely jako Mogwai nebo 65Daysofstatic rozhodně nezavadíte na MTV ani je pravděpodobně neuvidíte na tričkách a mikinách adolescentních (i jiných) příznivců hudby. To ale rozhodně neznamená že by měly tyhle formace ujít vaší pozornosti.

Mě osobně tahle hudba přijde opravdu svěží a poměrně složitá, rozhodně to není nic na jeden poslech (např. vím o ní půl roku ale zaujala mě až teď). Spousta skladeb je nestravitelných a spousta jich je zaměnitelných ale na druhou stranu je v téhle muzice (podle mě) velký potenciál.

Takže...Co vy na to? :)

Odkazy:

65Daysofstatic:
http://www.youtube.com/watch?v=VmnJ1g3r ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=WneDU-K3Sww
http://www.youtube.com/watch?v=7jxvy7W9 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=AAZEcg8N ... re=related

Mogwai:
http://www.youtube.com/watch?v=1tuGrEynG68
http://www.youtube.com/watch?v=iOJRSpi0 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ncSlPGnu ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=S3RnvgaO ... re=related
Epiphone Les Paul Classic (Vintage Sunburst)
Oblíbenci: RHCP, Oasis, Foo Fighters, Nirvana, 65Daysofstatic, Rancid, Bad Religion, Billy Talent, The Cure, Vypsaná fiXa, Sto Zvířat...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pridam jeste:
Explosions In The Sky
Mono
Detwiije
CtrlAltDelete

Paradni hudba :wink:
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
suloco

Příspěvek od suloco »

Jj Explosions in the sky sou super :)
Oblíbenci: RHCP, Oasis, Foo Fighters, Nirvana, 65Daysofstatic, Rancid, Bad Religion, Billy Talent, The Cure, Vypsaná fiXa, Sto Zvířat...
Finnegan

Příspěvek od Finnegan »

Už sem párkrát přemejšlel že tu takovej topik založím ale dycky sem se k tomu nakonec nějak nedokopal. :o

No co říct k tématu, post-rock sem objevil tak rok, rok a půl zpátky s poslechem Sigur Rós (i když ty je těžký zařadit ale já je k post-rocku počítám). Ty sem poslouchal dost dlouho ale nějak sem se nemohl dopracovat k podobným kapelám s neuvěřitelně emočně nabitými skladbami s nádhernou atmosférou. Kamarád mi pozděj doporučil nějaký skupiny podobnýho žánru, většina nebyla úplně taková jaká se mi líbila ale za srdce mě chytlo 65days of static. Když sem si pozděj chtěl něco zjistit na netu moc jsem toho v češtině o 65dos nenašel ale zato jsem narazil na stránky post-rock.cz kde sem v podstatě poprvé vůbec narazil na slovo post-rock a post-rockovou hudbu. No a od tamějších reportáží sem se dozvídal jména jiných kapel.

No a pak už to šlo ráz na ráz posháněl sem si skupiny jako: Explosions in the Sky, Godspeed you! black emperor!, Silver mt. Zion, Caspian, Mogwai, Red Sparowes,Yndi Halda, Caspian,Mono,Pelican,This Will Destroy You. No tenhle styl mě naprosto uchvátil a post-rock se stal asi mou nejoblíbenější hudbou a zároveň i prvním impulzem k hraní na kytaru. :) Takže mým hudebním snem bylo a je produkovat něco jako hudbu výše zmíněných skupin.

Je to dost zvláštní styl hudby, většinou bez textu, i ty nejznámější jména snad vyjma Sigur Rós nezná moc lidí a z toho i vyplívá věc která mě docela mrzí a to je že spousta post rockových skupin přestože produkují neuvěřitelně kvalitní tvorbu tak za svojí hudbu příliš ocenění nedostanou, a muzicírováním si nevydělají skoro nic. Ale zase na druhou stranu jsem za tu nekomerčnost rád, aspoň nikde neuvidím puberťáky s post rockovou image a kapely nevyměknou... snad to tak bude i v budoucnu :)

No kdo má rád instrumentální depresivnější dlouhý písničky s náletama kytar, stěnou hluku, a perfektníma charakteristickýma bicíma bez špetky nějakýho honění za prodejností tak se vyřádí. Ty kapely co jsem psal výš jsou moje srdcovky který vřele doporučuju všem, hodně to člověka obohatí, je to hudba která donutí přemýšlet...Ty přechody mezi uvolňováním energie v kulervoucích infarktových pasážích a zvolňováním v melancholických,depresivnějších partech jsou něco nádhernýho 8)

No to sem se rozepsal :lol:

Edit: jo koho by ještě zajímalo něco bližšího tak se mrkněte www.post-rock.cz
Naposledy upravil(a) Finnegan dne 6.01.2009 16:27, celkem upraveno 1 x.
suloco

Příspěvek od suloco »

Finnegan: Právě já jsem za tu nekomerčnost strašně rád. Kdykoliv objevim něco podobně neznámýho tak sem fakt šťastnej páč jde logicky o něco neokoukanýho co do tebe media necpou vrchem spodem :). Ale je pravda že tihle chlápci by měli bejt víc uznávaný. Rozhodně si to zaslouží.

BTW poslechni si třeba album Disintegration od The Cure to se post-rocku misty dost blíží.

Ještě mě napadá že tahle hudba musí být tvořena na společných jamech, strašně se to liší od klasickýho songwrittingu, kdy jednu píseň napíše sám klidně jeden člobrda :)
Finnegan

Příspěvek od Finnegan »

suloco píše:Finnegan: Právě já jsem za tu nekomerčnost strašně rád. Kdykoliv objevim něco podobně neznámýho tak sem fakt šťastnej páč jde logicky o něco neokoukanýho co do tebe media necpou vrchem spodem :). Ale je pravda že tihle chlápci by měli bejt víc uznávaný. Rozhodně si to zaslouží.
Tak tak právě ta nekomerčnost dělá to, že ta muzika je obrovsky upřímná. Když se člověk podívá na nějaký My chemical romance který si říkají hudba s pocitama a pak si poslechne nějaký album od Mono či Godspeed you! Black Emperor! tak se mu chce blít z toho co dneska někteří lidi jsou schopní označit za upřímný vyjádření pocitů. V životě sem neslyšel hudbu nabitější pocitama víc než je post-rock.. a asi je to tím, že ty bandy se nescházejí v obrovskejch studiích aby nahráli další album pro peníze ale schází se ve sklepě aby se vymuzicírovali z toho co je štve nebo těší 8)
suloco

Příspěvek od suloco »

Finnegan píše:Tak tak právě ta nekomerčnost dělá to, že ta muzika je obrovsky upřímná. Když se člověk podívá na nějaký My chemical romance který si říkají hudba s pocitama a pak si poslechne nějaký album od Mono či Godspeed you! Black Emperor! tak se mu chce blít z toho co dneska někteří lidi jsou schopní označit za upřímný vyjádření pocitů. V životě sem neslyšel hudbu nabitější pocitama víc než je post-rock.. a asi je to tím, že ty bandy se nescházejí v obrovskejch studiích aby nahráli další album pro peníze ale schází se ve sklepě aby se vymuzicírovali z toho co je štve nebo těší 8)
Přesně!

MCR?...pro děti ;-)

Já se těším až mi moje děcka budou řikat: Tywe tati co to zas posloucháš za s****y?...si budu připadat jak můj táta když jsem ho konfrontoval při poslechu Umma Gumma (pink floyd) tím, že to je hluk k ničemu a že Eláni sou LEPČÏ :-D
afektband

Příspěvek od afektband »

Post-Rock-no slyšim to poprví, ale není to špatná muzika. Zrovna posloucham ten první song od 65Daysofstatic a pecka.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

miluju Explosions in the sky... dokonalost :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

suloco píše:Ale je pravda že tihle chlápci by měli bejt víc uznávaný. Rozhodně si to zaslouží.
No ale pak by asi hodně kapel sklouzlo do oné "komerčnosti", "mainstreamu" .. nemyslíš? :)

P.S. zajímavá hudba :wink:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jejda, na Pelicana jsem zapomnel, mam ho strcenyho v jine slozce nez zbytek :) Taky vyborna vec!

Godspeed uz je na me teda dost psycho. 65daysofstatic bych rekl ,ze stylove obcas dost utikaji, hlavne poslednima vecma, ale za zly jim to nemam :)
Somnus Aeternus
Finnegan

Příspěvek od Finnegan »

Wohma píše:Jejda, na Pelicana jsem zapomnel, mam ho strcenyho v jine slozce nez zbytek :) Taky vyborna vec!

Godspeed uz je na me teda dost psycho. 65daysofstatic bych rekl ,ze stylove obcas dost utikaji, hlavne poslednima vecma, ale za zly jim to nemam :)
Godspeedi jsou hodně zvláštní jak osobnostně tak muzikálně, každýmu zrovna nesednou ty dvacetiminutový depresivní opusy, ale jak sem slyšel poprvé tu geniální symbiózu kytar a smyčců v hektických pasážích tak mě bylo jasný, že sem narazil na srdcovku. Nicméně už se rozpadli, obrovská škoda, doma se jim válí asi třicet nevydanejch písniček :(

A 65 days of static mě posledním albem naštvali, každá kapela se vyvyjí ale tohle mi přišlo jako experiment na téma: dívejte kolik elektroniky můžeme narvat do těch několika minut. Nic proti elektronice nemám ale tohle se mi vůbec nelíbilo a většině fandů taky ne :roll:
Ragnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ragnar »

Explosions In The Sky... no, naprosto fenomenální hudba... beru to jinak než jen písničky a poslouchám to jen někdy, ale vždycky to je zážitek...
suloco

Příspěvek od suloco »

Finnegan píše: Godspeedi jsou hodně zvláštní jak osobnostně tak muzikálně, každýmu zrovna nesednou ty dvacetiminutový depresivní opusy, ale jak sem slyšel poprvé tu geniální symbiózu kytar a smyčců v hektických pasážích tak mě bylo jasný, že sem narazil na srdcovku. Nicméně už se rozpadli, obrovská škoda, doma se jim válí asi třicet nevydanejch písniček :(

A 65 days of static mě posledním albem naštvali, každá kapela se vyvyjí ale tohle mi přišlo jako experiment na téma: dívejte kolik elektroniky můžeme narvat do těch několika minut. Nic proti elektronice nemám ale tohle se mi vůbec nelíbilo a většině fandů taky ne :roll:
Tim poslednim albem myslis Destruction of Small Ideas?...(nejak se ted neorientuju)...protoze to mi prijde dost dobry.. Hlavne Distant and Mechanised Glow of Eastern European Dance Parties a na ni navazujici Little Victories :)
Finnegan

Příspěvek od Finnegan »

suloco píše:
Finnegan píše: Godspeedi jsou hodně zvláštní jak osobnostně tak muzikálně, každýmu zrovna nesednou ty dvacetiminutový depresivní opusy, ale jak sem slyšel poprvé tu geniální symbiózu kytar a smyčců v hektických pasážích tak mě bylo jasný, že sem narazil na srdcovku. Nicméně už se rozpadli, obrovská škoda, doma se jim válí asi třicet nevydanejch písniček :(

Tim poslednim albem myslis Destruction of Small Ideas?...(nejak se ted neorientuju)...protoze to mi prijde dost dobry.. Hlavne Distant and Mechanised Glow of Eastern European Dance Parties a na ni navazujici Little Victories :)
Distant and Mechanised Glow of Eastern European Dance Parties
tohle sem myslel, tahle deska se mi vopravdu nelíbila místo charakteristickýho stylu 65dos kterej spočíval v nabalování elektroniky na kytary tu začali nabalovat elektroniku na elektroniku a kytaru sem tam snad ani neslyšel :? .
suloco

Příspěvek od suloco »

Finnegan píše:
suloco píše:

Je to na jejich pomer takovy pisnickovy az skoro lehce poslouchatelny ale me to celkem vyhovuje...ale netypl bych to na ne hele...no...vec vkusu I guess :)

Distant and Mechanised Glow of Eastern European Dance Parties
tohle sem myslel, tahle deska se mi vopravdu nelíbila místo charakteristickýho stylu 65dos kterej spočíval v nabalování elektroniky na kytary tu začali nabalovat elektroniku na elektroniku a kytaru sem tam snad ani neslyšel :? .
Mige11

Příspěvek od Mige11 »

65daysofstatic - This Cat is a Landmine Videoclip sú zábery z Aronofského filmu pí ( skvelý klubový film doporučujem) inak hudba je to fajna.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pi mohu doporucit taky, ale je to opravdu hodne psycho. Ostatne kdo videl Requiem for a Dream, coz natocil stejny psychous, tak si to mozna dokaze predstavit. Rozdil je akorat v tom, ze Pi je jeste vice na budku :D
Somnus Aeternus
suloco

Příspěvek od suloco »

A je tam podobne uzasna hudba jako u Requiem?...protoze tam byla fakt totalne psychozni :-D
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Re: POST-ROCK...Budoucnost nebo slepá ulička

Příspěvek od turbo_MaCk »

1. postrock není nic o upřímnosti a srdíčku
2. postrockeři jsou nejvíc zkurvení hifisti, co nahrávaj v těch nejlepších studiích i když na to pomalu ani nemaj peníze a můžou dělat jenom záplaty mezi velkejma kapelama. Pak se najdou výjimky jako this is your captain speaking, kteří prozměnu nahrávají ve školní knihovně, ale to je jen jiný projev toho samého hipsterství.
3. postrock není hudební styl, je to pouze tendence. To že existují kapely o nichž se jinak jak o postrocku mluvit nedá je velice smutné.
4. postrockeři sou banda omezenců a přizdisráčů.
5. NEjvětší svinstvo co se s hudbou děje je splítání kdoví jakejch teorií a demagogie. Existuje k***a ještě vůbec nějaká kapela, která nemá za potřebí říkat, jak něco myslí od srdíčka a upřímě? Klišé!

6. Cult of luna: http://www.youtube.com/watch?v=j6vv6CKtRWY
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“