Nahravani alba - report

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

na ten kopák sem se chtěl též optat :)
Mám pár otázek a jednu připomínku.
Podle mne, když to počítačově "vyretušuješ" a pak zapnež humanizaci, tak zabiješ dost dynamiku a z feelingu už nezbud nic... Respektive sice se budou střídat údery, ale EZdrummer prostě neví, kde gradovat a kde ne, takže to bude ještě víc strojový. Je to něco za něco. zajímalo by mn, jak to pak bude znít, když porovnáš ty upravovaný a neupravovaný bicí ve finálním mixu i s kytarama...

Otázky:
-nemyslíš, že by bubeníkovy pomohlo, kdybyjste nahráli nějakou aspoň základní melodickou linku před bicíma a on hrál do ní?? Ptám se, protože sám nevím, ajk se ten náš zatváří, až mu zapnu metronom a bude hrát do hlucha.
-co říkáš nápadu nahrát bicí 2x. jednou tak základně a podruhý přímoo do songu, aby to bubeník slyšel a bylsi jistější?
-ještě mě napdalo bicí předskládat v počítači pomocí přednahranejch samplů (celý sestavy) a pak přehrát.

Vpodsttě de o jednu otázku:)
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Bubenik nehraje jen do clicku, od toho jsem nahraval ty provizorni kytary a mame tam tu basu a klavesy.

Bici dvakrat jsou podle me nesmysl. Proc? Bubenik snad vi, jak to sehrat, ten podkres ho akorat bude mast. Staci, kdyz se bude drzet clicku, ten je potreba predelavat podle narocnosti pasaze a tempa.

Ta retus a humanizace byl jen napad, nemam to vyzkousene :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Opet jen telegraficky, protoze se nic zasadniho nedeje. Dnes jsme meli dalsi session nahravani bubnu, bohuzel jsem musel odejit driv a tudiz jsme nestihli vsechno, ale zbyva nam uz jen cast outra (nikdy jsme jej nehrali, protoze je dost novy, hraji tam dve kytary a vubec je to zvlastni pisen :-)) a pulka jedne pisne - dotocime v pondeli a pak se vrhneme na upravy MIDI stop a vyber samplu.

Aby tu pribylo neco zajimaveho, hodim jsem video z mobilu z nataceni, kdy si Gnik cvicil jednu pasaz z pisnicky.

http://www.youtube.com/watch?v=m9TnGwA7 ... annel_page
Somnus Aeternus
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Wohma: mě by zajímalo, když nahravate činely akusticky tak ten mikrak musi snimat i ty tupé udery na ty midi bicí.. to nevadí? neskáče to do toho moc?
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ve skutecnosti ne, ten zvuk je hodne komprimovanej, cinely jsou o dost hlasitejsi a kdyz se k tem uderum primichaji samply, tak to v tom uplne zanikne. Bal jsem se, ze to bude trochu kolorovat zvuk tech bicich, ale bud to nekoloruje vubec, anebo jen velmi tezko postrehnutelne. Docela hlasitej je kopak, ale u overheadu stejne neni problem hodit hi-pass filtr nekam na 200Hz a pak uz je to takovy tenky tukani :) A navic ten kopakovej pad ma v realu trosku kopakovej zvuk, takze to ani moc nerusi.

Ostatne muzu postnout nahravku bez primichanych samplu. Dnes nebo zitra ji sem dam :)
Somnus Aeternus
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

ok tak to je dobrý :) nahravku si poslechnu zitra rad.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Diskuze o nahravkach Johnnnnnnnnnnyho presunuta sem:
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=12556

Dale uz jen prosim k tematu. Tohle tema NENI na posuzovani vasich nahravek.
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak, je na case zase neco napsat.

Zde je slibovana ukazka signalu pouze z overheadu (vybral jsem jinou pisnicku, aby tam byly i prechody, zni to srandovne - jako nejaky tapkani :D):
http://www.zahrobi.net/bici-oh.mp3

Bici jsou uz od pondeli hotove, vcera jsme s bicmenem sedli a vybirali samply, mame predbezne vybranych par kandidatu, finalni sestava se bude delat az pri mixazi.
Take jsme trochu upravovali MIDI stopy - zarovnavali nepresnosti atd., zabralo to vic casu, nez jsme mysleli, takze jsme behem vcerejsich dvou hodin udelali jen 3 pisne (nez jsme se naucili pouzivat kvantizaci v Cubase, tak to chvili zabralo :D).

Tahle metoda nahravani bicich ma ovsem jedno mensi uskali - pokud se bubenik rozjizdi od clicku o konstantni cas (coz se podle me obcas stava i profikum - mluvime tady o desitkach milisekund), tak nemuzete automaticky zarovnat vsechny beaty na bubnech, protoze by pak jinak slapaly bubny a jinak overheady, mimo to by pri vetsich nepresnostech mohlo byt slyset v overheadu, ze ten puvodni beat byl jinde (viz preslechy v mp3ce bici-oh). Proto je dobre pouzivat iterativni kvantizaci, ktera zachovava urcitou miru nepresnosti a hlavne to kvantizovat bud jen jeden beat dohromady (resp. vsechny jeho repetice), nebo napr. po taktech.

Pristi tyden zaciname nahravat basu, tu budu nahravat DI vstupem na FirePODu a jako simulaci aparatu pouziji asi Helian (jeste uvidim), v nejhorsim tu stopu vzdycky muzu prohnat pres basovy aparat a nahrat to.

EDIT:
jeste jsem si vzpomnel na jednu zajimavou vec. Nevim, jestli to je bezne u elektrickych bicich, ale ty, na ktere nahravame (zn. Millenium :)) trpi "preslechama" v MIDI stopach. Zni to zvlastne, ale otresy z konstrukce se asi prenasi na pady a to se pak projevi jako hodne slabe udery, ktere ve vysledku ani nejsou slyset, ale na MIDI vystup jdou. Zde je ukazka - vsechny modre puntiky tam nemaji byt :-)

http://www.zahrobi.net/preslechy-midi.jpg

(Modre puntiky u "Low Tom" stopy [popisky nesedi] jsou totozne s udery do kopaku, ktery neni videt, protoze je prenasen jako B0 nebo B1.)
Somnus Aeternus
pehve

Příspěvek od pehve »

Wohma píše:....otresy z konstrukce se asi prenasi na pady a to se pak projevi jako hodne slabe udery, ktere ve vysledku ani nejsou slyset, ale na MIDI vystup jdou.......
-měla by jít poladit citlivost snímačů aby nebraly ty echa z rampy
-ty plechy se mi zdají čistý
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No neni to zas tak vaznej problem, kazdopadne ty pady urcite nejsou nastaveny nijak moc citlive - vetsinou jsem u tomu (u kterych se to objevuje nejvic) musel jeste velocity pridavat - a to dost vyrazne.

Predpokladam, ze to o tech cinelech je kompliment, takze dekuji :)
Somnus Aeternus
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

basu bych nahrával do tří linek:

1) čistá basa z průchozího DI
2) aparát mikrofonem (kopákovým)
3) FirePOD
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johnnnnnnnnnny »

Já sem basu zatim vždycky nahrával linkovym výstupem v kompu a pak do zvukovky přez USB do PC.
Když se to vosolí, tak mi prdí levej kanál, což fakt nechápu, když je to mono stopa. (reprákama to neni - prdí mi to v odposleších i ve sluchátkách).

Můžu se jenom zeptat odborníků, jestli je to kvalitnější nahrát to tim kopákovym mikrákem, nebo basku píchnout rovnou do zvukovky a při nahrávání to pustit do odposlechů?

Jinak s jinou asi tak o 10 levelů horší basou mi to neprdí.. Zdá se mi, že to kombo nestíhá pořádnou aktivní basku, ale na druhou stranu z komba leze zvuk OK a prdí to až v odposleších. Ekvalizéry už sem samozřejmě zkoušel.
ať to šlape!
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Takze, basu nahravame primo DI vstupem, reampnout pres kombo to muzu vzdycky dodatecne. Zatim jsme jen otukavali nahravaci moznosti a zvuk, mame nahranou vetsinu ze dvou pisnicek, zitra se kona dalsi nahravaci session, doufam, ze nahrajeme vetsinu pisnicek. Zde mala ukazka, na bicich v podstate zadne editace a basa narychlo prohnana pres Helian 2nd Bass, jeste si s tim zvukem budu muset pohrat.
http://zahrobi.net/doomovka-bici-basa.mp3

Zacinam premyslet o tom, ze bych minimalne zkusil reamping i na kytaru, urcite zkusim par pisnicek nahrat doma a pak je zkusit prohnat pres apec a nahrat vysledek, ale zdali budu reampovat vsecko, nebo to nakonec nahraju klasicky, to teprve uvidim.
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak se nam to vse trochu zkomplikovalo. Jelikoz jsme prisli o zkusebnu a rozhodli se pribrat druheho kytaristu, tak se zbytek nahravani posouva az na leto...
Tady je takova mala ochutnavka:
http://gp.zahrobi.net/cl-new-10.mp3
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“