Ahoj. Je pravda, že napr. 18, alebo 20W lampové combo sa vyrovná 80W tranzistorovému combu?
A ak že je to pravda, tak potom take 100W lampové combo sa vyrovná, čo ja viem 300W? Ci ako mam tomu rozumieť
Diky
ano je to pravda... už se tu na to 10 000 lidí ptalo, lampa je plnější, hutnější, a 30w lampy může klidně přeřvat 100w tranda
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5 Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4 Strings: Gibson Brite Wires or Elixir Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
rain píše:Ne, 100W je pořád 100W.
Jinak, na blbou otázku blbá odpověď.
ptá se na hlasitost, takže v tomto případě je spíš blbá jen odpověď
jinak co se týče tý hlasitosti, tak neplatí že třeba 100 W je 2x hlasitější než 50, ty rozdíly jsou menší a taky záleží na třídě konkrétního zesilovače pokud vim...
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
rain píše:Ne, 100W je pořád 100W.
Jinak, na blbou otázku blbá odpověď.
Výkon je výkon, a 100W tranzistor a 100W lampa je pořád výkon 100W, ale co se týče hlasitosti, rozdíl teda je. Ono se to ale blbě srovnává, jde spíš o jinej charakter, či jak to říct, zvuku a fakt platí, že 20W lampa v klidu udělá 80W tranďák. Ta lampa kapelu prořízne, tranzistor tolik ne. Pak záleží na repro a jejich počtu. Pokud k 20W lampě dáš dva slušný repráky, tak to vytříská šroubky i z tranzistoru 100W, když je postavíš proti sobě
Jak říkám 100W je furt 100W a 20 je 20. Laicky řečeno jde o to že když vybudíš (nebo dokonce přebudíš) lampáč na plný výkon tak se to dá poslouchat, zkreslení které vzniká je pro ucho libozvučné (sudé harmonické) , navíc lampa signál komprimuje atd., kdežto při plném vybuzení nedejžto přebuzení tranzistoráku jde zesilovač do limitace a zkreslení je hnusné (liché harmonické). Proto musí mít tranzistorový zesilovač výkonovou rezervu (nebo limiter) aby nikdy nešel do limitace.
Druhá věc je citlivost repráku, jejich počet,velikost, použitý box atd... Takže se klidně za určitých okolností 20W lampáč vyrovná i 100W lampáči. Jedna věc je dále jak to vnímá ucho a druhá co by se skutečně objektivně naměřilo (akustický tlak).O tom bylo napsáno už spousta řádek, tudíž to fakt považuju za zbytečný dotaz. Stačí hledat (jako vždy)
Nicméně na 20W lampáč bych třeba metálek nehrál, kdežto na 80W tranzistorák klidně. A to jsem teda zastánce lampáčů, páč s tranzistorem (Valvestate) jsem si za několik roků prožil svoje.
Ano, je v tom naprosto markantní rozdíl.) A na 20 W celolampu, s minimálně 2x12 bednou bych teda metálek hrál klidně, o to líp to člověk vybudí a bude to královsky kreslit.)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Teoretickej nápad: u tranďáků obecně vadí přebuzení, tudíž aby nezkreslovaly, musej mít relativně větší nominální výkon ke stejnému nominálu u lampy. Když to tak vemu z vlastní praxe - k tomu, abych čistě přeřval 50W lampu, musim mít minimálně 100W tranďák... vycházim z toho, že dřív jsem lampy používal, dneska mám 200W tranďák a hlasitostně to sedí... jen teoretizuju!
takže teoreticky má smysl 100w lampový zesák že?.. jakože jsem si říkal na co si pořizovat zesák kt. bude mít menší výkon než moje současné kombo ale ve výsledku to bude hrát hlasitěji a s menším zkreslením mám pravdu?
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
.annY:. píše:takže teoreticky má smysl 100w lampový zesák že?.. jakože jsem si říkal na co si pořizovat zesák kt. bude mít menší výkon než moje současné kombo ale ve výsledku to bude hrát hlasitěji a s menším zkreslením mám pravdu?
No koukám že ty seš basák a tenhle thread je o kytarovejch zesilovačích.. basový aparáty jsou v jiným oddělení Ale jestli z toho komba Laney tranzistoru uvažuješ o přechod na 100W lampovej zesilovač, tak ten rozdíl tam je o tramvaj jinde (rozdíl je teda i cenově, na basovej lampáč počítej od 40 tis. vejš), pamatuju když si náš basák přines celolampu Gallien-Kruger, tak mě to málem vodneslo
Shaman píše:
No koukám že ty seš basák a tenhle thread je o kytarovejch zesilovačích.. basový aparáty jsou v jiným oddělení
vím... tady jde o princip toho... ale nemyslím že ta cena bude zas až tak vysoko... jasně GK to je jiná dimenze...
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
Shaman píše:
No koukám že ty seš basák a tenhle thread je o kytarovejch zesilovačích.. basový aparáty jsou v jiným oddělení
vím... tady jde o princip toho... ale nemyslím že ta cena bude zas až tak vysoko... jasně GK to je jiná dimenze...
Tak jsem zběžně projel kytary.cz a nejlevnější basovou celolampu jsem našel snad Marshall za 39,- kKč a nějaký drobný. Pokud bys koukal po něčem levnějším, myslim si že pro přechod z tranzistorovýho Laneyho by stačila hlava s lampovým předzesilovačem, těch se prodává hafo i kolem dvacítky a dostaneš z toho zvuk kterej se s tvým současným apcem bude dát jen těžko srovnávat.
Shaman píše:
Tak jsem zběžně projel kytary.cz a nejlevnější basovou celolampu jsem našel snad Marshall za 39,- kKč a nějaký drobný. Pokud bys koukal po něčem levnějším, myslim si že pro přechod z tranzistorovýho Laneyho by stačila hlava s lampovým předzesilovačem, těch se prodává hafo i kolem dvacítky a dostaneš z toho zvuk kterej se s tvým současným apcem bude dát jen těžko srovnávat.
Důležitej je ale taky slušnej box, abych nezapomněl.. ten má na výsledek zvuku dost podstatnej vliv, pominu-li tedy to nejdůležitější, čímž jsou šikovné ruce a hlava.