Lampové efekty

Pedály, multiefekty, procesory, ...
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Jj, ta Hermida zni fakt pekne! Krasne tlusty zvoucek!
Phill
Kontaktovat uživatele:

BK Butler TubeDriver

Příspěvek od Phill »

Zdarec, perfektní lampový zvouček umí BK Butler TubeDriver (David Gilmour, Joe Satriani, Eric Johnson). V přepočtu stojí cca 6500,- http://www.butleraudio.com/tubedriver.php. Anebo tady je odkaz http://www.freestompboxes.org/viewtopic.php?f=13&t=1171 na vlastní projekt toho efektu.
Squier Standard Stratocater (Candy Apple) --> CryBaby Wah-Wah (GCB95 Modified to JH1) --> EHX Big Muff "Triangle" --> Ibanez TS-7 (Green limited edition) --> Behringer EQ700 --> Digitech RP250 --> Crate V18-112
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Mimochodem u lampovych pedalu a racku take plati zasada, ze nejlepe zni az po chvilce, kdy se elektronky rozehreji "na spravnou teplotu"? Potazmo i to, ze elektronky by se mely setrit a byt k nim ohleduplni (vypinani, zapinani, klidovy stav...)?
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

wikxzen píše:Mimochodem u lampovych pedalu a racku take plati zasada, ze nejlepe zni az po chvilce, kdy se elektronky rozehreji "na spravnou teplotu"? Potazmo i to, ze elektronky by se mely setrit a byt k nim ohleduplni (vypinani, zapinani, klidovy stav...)?
V manuálu k SD Twin Tube je napsáno nechat 3 minuty rozehřát. Já jej zapínám i s kombem zároveň a nechávám cca 10 minut bez signálu rozehřát.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Běžný preampový 12ax,y jsou levný :)
Jiné věc je u toho SD.
Ale co s tím naděláš - asi jedině zbytečně opakovaně nezapínat/vypínat.
I´m wheels... movin´wheels
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

wikxzen píše:Mimochodem u lampovych pedalu a racku take plati zasada, ze nejlepe zni az po chvilce, kdy se elektronky rozehreji "na spravnou teplotu"? Potazmo i to, ze elektronky by se mely setrit a byt k nim ohleduplni (vypinani, zapinani, klidovy stav...)?
Elektronka jako elektronka, takže tam v jisté míře platí to samé, jako u koncových. I když samozřejmě u nich to je v míře mnohem větší.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: BK Butler TubeDriver

Příspěvek od Cybermuff »

Phill píše:Zdarec, perfektní lampový zvouček umí BK Butler TubeDriver
No já jsem rozebral kdysi i velký rackový Chandler preamp do šroubečku, abych si to omaloval - to je to samý schéma, Chandler dělal BKButlera na zem i do racku - no a pak jsem si i zkoušel navrhovat preampy ve stejným duchu. Hraje to tak nějak... i přes množství výzkumů se mi nepodařilo poručit větru, dešti a nízkýmu anodovýmu napětí. Prostě nemá to tu jiskru, jako lampový preampy na plný napětí cca 400 V. Tady je (podle modelu - velmi podobný je i ten Behringer, který BK Butlera obšlehl...) jenom +/- 12 (a podobné hodnoty), zvuk je takový hodný... Pokud to má být jenom lehké dodělávátko drivu, tak v poho, ale typický lampový preamp na plným napětí tím neuděláš. Na hodně umírněný pop OK :-)
Obrázek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

A jak jste resili, vy zasveceni, elektronky do pedal./rack. preampu? At uz kvuli nizsimu gainu nebo naopak (12AX7 vs. 12AU7 vs. 12AV7 atd.)? A co znacky elektronek (Groove, Tung-Sol, Mullard, EHX, Sovtek, Ruby, JJ atd.)?

Vcera jsem se seznamoval konecne s tim 2-Tone od Bad Catu, na celkove hodnoceni si jeste par dnu pockam. Avsak prvni, co me skutecne prekvapilo, je hlasitost, to je skutecne napor a v RD plnem lidi to je nutne hodne krotit :lol:
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

wikxzen píše:A jak jste resili, vy zasveceni, elektronky do pedal./rack. preampu? At uz kvuli nizsimu gainu nebo naopak (12AX7 vs. 12AU7 vs. 12AV7 atd.)? A co znacky elektronek (Groove, Tung-Sol, Mullard, EHX, Sovtek, Ruby, JJ atd.)?
No podle mne chce každý preamp jiný elektronky, každej výrobce to řeší jinak. Když sjem měřil lampy ze svýho Engl preampu, tak to bylo hodně divoce vybíraný ve fabrice, každá ze 4 lamp byla značená, na kterou pozici patří. Jedna byla v podstatě mimotolerantní, ale s ní to hrálo super. Jakmile jsem dal něco s lepšíma parametrama, nebylo to ono.... Na další typy zapojení používám různě podle chuti: JJ, Sovteky, čínský,... Tung-Soly už jsou asi jenom jméno, je to zaniklá a obnovená značka, měl jsem rád starý Tungsramy, ty měly úžasný krystalický výšky. No a obvykle si venku objednávám taky vybíraný na první pozici, abych alespoň tam měl něco s malou mikrofoničností a malým šumem....
Obrázek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

No tak jsem Bad Cat 2-Tone otevrel. Bylo treba odsroubovat vsech sest krytek potenciometru a odsroubovat matky u spinacu. Cela horni cast preampu je z cca. 3-4 mm plechu. Nasel jsem tam tedy flasky RUBY s velkym oznacenim HG. S Ruby jsem mel horsi zkusenost na Ampegu, byly hodne mikrofonicke a pred nutnou vymenou uz se to nedalo poslouchat na cistem zvuku. Zde jsou snimky:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Cybermuff píše:...Na další typy zapojení používám různě podle chuti: JJ, Sovteky, čínský,... Tung-Soly už jsou asi jenom jméno, je to zaniklá a obnovená značka, měl jsem rád starý Tungsramy, ty měly úžasný krystalický výšky. No a obvykle si venku objednávám taky vybíraný na první pozici, abych alespoň tam měl něco s malou mikrofoničností a malým šumem....
Mas ci znas (nebo nekdo jiny), prosim te, nejaky uceleny prehled nebo tabulku dostupnych elektronek, ke kterym je pripsana vzdy i jejich vlastnost? Ikdyz, soude tveho vykladu, to vypada, ze me nezbyde nez elektronky pravidelne kupovat a zkouset sam...

Casem bych treba tu prvni pozici (1. kanal - boost) nahradil elektronkou, ktera bude "krystalicky" cista, bez zkresleni pokud mozno. Druha pozice (2. kanal - overdrive) se me zatim libi, mozna je zkresleni na muj vkus az prilis velike - tak do crunche, ale to koriguju volume na kytare.

Obecne se me libi mene nakreslene kytary, tak aby v akordove hre, kterou preferuju vice momentalne, byly jednotlive tony dobre citelne a jasne. Cimz ale nechci tvrdit, ze to preamp se soucasnymi Ruby HG elektronkami nesvede, ale pokud je moznost to jeste vylepsit, tak tim lepe jenom! :)
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

To Wikxzen: no ja jich samozřejmě mám krabici, mám tam různý, ale že bych měl univerzální radu, to nemám. Každý schéma hraje jinak, hlavně má jinak udělané vazby mezi jednotlivými triodami a tak pro jednotlivý typy experimentuju. Pro základní orientaci má Dirk na TubeTownu takový hezký přehle (TubeMap), ale je to taky jenom základ.

Co mne nutí kupovat lampy venku je fakt, že v českých kšeftech se součástkama jsme naměřili docela dost odchylky mimo systémama - takže řada 12AX7/ECC83 už byla v podstatě mimotolerantní. Jenom málokdo nabízí třeba vybíraný lampy na mikrofoničnost, šum, shodu obou systému (pokud je to dvojitá trioda)... Takže pokud chci něco lepšího, abych měl nějakou alespoň trochu jistotu, že utrácím za slušné zboží, nechávám si to poslat...

Dík za fotky, schéma na 2-Tone ještě nemám, ale koukám, že je to zcela primitivní a možná to půjde z toho pochytat. Pokud je to rip nějakého jiného produktu, jako asi většina jejich Matchless/Vox klonů, tak se možná trofím i do hodnot kondíků... Fotky jsou to dobrý...
Obrázek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Diky, se mrknu na ten TubeMap.

No ten 2-Tone je produkt Marka Sampsona a ten delal i Hot Box (Matchless) nez odesel prave do Bad Catu. Krome druheho true-bypass spinace to pry je velmi blizke tomu Hot Boxu. Ale osobne to potvrdit nemuzu. Myslim, ze kdyz nekdo chce udelat kopii 2-Tone tak pouzije prave schema Hot Boxu.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

jojo... myslel jsem si to... Prave vyrabim svyho novyho "matchlesse" vcetne "sampson era" originalnich transformatoru, ktery se mi v CA podarilo sehnat (teda chassis mam Ceriatone). Mam k jeho produktum velmi pratelsky vztah. Hrajou jak prase a kdyz se k tomu prida, ze pak na to jak prase hraju jeste i ja, tak je to zvuk za vsechny penize. Koneckoncu onehda na Ebay byl sampson era DC-30 za vyvolavaci cenu 10.000 USD... Ale stejne je to hezke, co se mu z Voxe podarilo udelat...
Obrázek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Tak to hodne stesti! Vas je vice, kdo se snazi postavit podobny preamp. Ty jsi treti clovek, ktery se o tom zminuje prede mnou. Druhy chodi casto do sekce homemade (hal) a prvni je na Instrumentu - uz nevim kdo presne.

Na Hot Boxu se me tuze libi podsvicene popisky a logo vepredu. Kez by tohle bylo i na 2-Tone. :lol:
Obrázek

A tak, je to predevsim o zvuku a ten je vskutku velice pekny, cisty kanal na 2-Tone, kdyz uz ne silne boosterovany, tak dava cistemu zvuku na Ampegu velmi peknou jiskru!
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

No akorát já nestavím preamp, já stavím totální repliku celý DC-30, včetně toho nejdrahocenějšího a jedinýho, co odlišuje původní DC-30 od novějších: tedy traf a tlumivky. Ono to právě bylo tak, že když v 92 dostali pytel cen za nejlepší zesik, tak začali být takoví namyšlení a začali chtít neskutečný peníze. To nakonec vedlo ke kolapsu původního Matchlesse. Postupně se začalo šetřit, měnili se dodavatelé, aby to bylo levnější (ale moc nebylo), ale majitelé původních kusů na ně nedají dopustit. Kritici říkají, že ty novější nejsou o tolik jiný, ale všechny éry jsou o milión světelných let před standardními replikami, které mají jiná trafa (např. Ceriatone). Já už sice jednoho mám a hraje úžasně, ale chtěl jsem se dostat i k tomu původnímu modelu, takže jsem si nechal poslat trafa z malinký dílničky v Kalifornii, která je dělala pro ty první série. Oni o sobě hrdě tvrdí, že ty ceny za zesilovač jsou hlavně jejich ceny a že jsou na to náležitě hrdí, že jsou nejlepší výrobci traf ve státech:) Klasičtí američani.
Jenom zatím neumím sehnat to prosvětlený logo Matchlessu, tak holt v tomhle ohledu to nebude ono, ale to nehraje.
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

wikxzen píše:Tak to hodne stesti! Vas je vice, kdo se snazi postavit podobny preamp.
No ono ve schématu HotBoxu není žádný tajemství, takže ho ani nestavím... Mám na podobný preampy svoje schéma, který mi funguje skvěle :)
Obrázek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

O te "pohnute" historii Matchless jsem cetl. Je to skoda, ze to dneska je setsakra drahe. Nektere zesilovace od nich jsou opravdu pekne. Nehraje na DC-30 Radim Hladik (Ma puvodni nebo repliku?)? A z nasich kytaristu nekdo dalsi hraje na Matchless zesilovace?

Snad se me postesti si nekdy na DC-30 aspon na chvili zahrat. :)
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Radim Hladik hraje na starsi kus, nevim presne, ze kterého roku, ale jsou to devadesátý léta. A je to originál.
O nikom jiným nevím.
U mne Matchless způsobuje trochu pavlovův reflex. zejména ten tlustej "dirty channel" s EF-86 si úžasně rozumí s některýma mýma kytarama, nejradši na to hraju přes svýho 79 Strata. To hraje naprosto úžasně.
Obrázek
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Už toho nechte! Ten Pavlovův efekt už funguje i u mě. Ty vaše řeči,to je jak vyprávět hladovýmu o rožnění (a to si myslím nežeru špatně - viz. pod čarou) :lol:
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“