Boss Turbo Overdrive OD-2

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Vlasa

Boss Turbo Overdrive OD-2

Příspěvek od Vlasa »

Zajímalo by mě, jestli někdo má tenhle overdrive od BOSSe
http://www.bossarea.com/loadpage.asp?file=boxes/od2.xml
a jaké s ním má zkušenosti. Jestli se dá využít i s nelampovým kombem (v mém případě s hybridem) nebo je to vyloženě nakopávadlo lamp?
Mám možnost vyměnit tuhle krabku za moje starý kvákadlo a docela mě to láká.
torst

Re: Boss Turbo Overdrive OD-2

Příspěvek od torst »

máte? znáte? taky vám hraje potichu oproti jiným OD? taky LED jen mžourá? Řešim vloženou baterkou nebo vedlezapojenou krabkou. Posílí 9V baterka jen LED nebo krmí i obvod a adaptér je off? Už jsem dle webu vyměnil jeden odpor a Turbu tím vzrostla hlasitost.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, podle Tvého popisu bych hledal příčinu v napájení. Devítivoltovka Ti neposílí nic, protože při zasunutí jacku adapteru je rozpínacím kontaktem odpojena. Změř si napětí jaké "leze" z adapteru a jestli se bez většího úbytku dostane až na PCB - vypadá to, že bude nízké (nižší než potřebuje OD2 pro správný provoz). Pro snadnější orientaci Ti přikládám schema OD2:
OD2.gif
Když už si měníš odpory, asi jsi i s páječkou kamarád :wink: . Je jen třeba vše dělat s rozmyslem a ne "bezhlavě" :) Přeji, aby se oprava povedla k plné spokojenosti.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
torst

Příspěvek od torst »

Dík. Schema už mám. Výměna odporu klapla, pozice Turbo je hlasitá. Když jsem OD2 koupil, bateriový provoz nefungoval. Propískáním jsem zjistil, že proud z kablíku přivedeného na napájecí zdířku nepokračuje dál do obvodu. Zatimco u jiného BOSSu baterka vede přes zdířku, tady to nešlo. Tak jsem proletoval vývody na zdířce a teď už bateriový provoz šlape a LEDka svítí dobře. Ale na adaptár ne. Nicméně když napájim adaptérem a mám připojenou baterku, LED opět svítí dost. Taková záhada. A pak stčí připojit před nebo za jinou krabici se společným nAPÁJENÍM A OPĚT VŠE V POŘÁDKU. sVĚT TO ZNÁ. vIZ
http://www.thegearpage.net/board/index. ... 454/page-2
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jedna věc je, že dioda a R2 na mínus pólu napájení dost snižuje napětí. Ony japonské Bossy byly stavěné na starší nestabilizované zdroje 12V, tak to s 9V moc nehraje. Zapojením do řetězu vlastně propojíš zem ještě přes signálovou propojku, čímž přemostíš tu diodu a R2 a hned je tam správné napětí. Je to běžná zvláštní vlastnost.
Druhá věc je, že máš ten napájecí konektor asi zoxidovaný nebo poškozený, když to tak blblo a blbne. Častá závada.
Jestli hraje moc potichu? No u hodně silných HB musí být level naplno a drive přes půlku, aby oproti čistému byl slyšet i hlasitostní nárůst. Turbo mód je silnější než OD, nic jsem nemodil, stačilo to. Není to tak hlasitá krabka jako Tubescreamer, takže jako booster před lampu to úplně nefunguje. Má svoje zkreslení.
torst

Příspěvek od torst »

Dík za rady. O možnosti napájet 12V vím, zkusím. Pro mě je hlasitost na max při hraní na HB furt slabá. Tubo mi taky nepřijde hlasitější. Ale po té výměně odporu už to valí bezva.
O OD2 jsem čet, že je vyhledávnej, ceněnej. Že je z kvalitních součástek. Porovnal jsem s overdrive Behringer a opravdu je OD2 čistší, zpěvnější, nezamázne zvuk.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jo, protože je dobře navržený a je z jednotlivých tranzistorů, ne z chipů. Novější verze OD-2r má mezi Tone a Volume dvoutranzistorový booster, který řeší tu nízkou hlasitost (dal by se dobastlit). V době vzniku původního OD-2 nebyly běžně tak silné snímače, tak to stačilo.
torst

Příspěvek od torst »

OD2 vznik na konci 80 tých a to už byly Di Marcia jako řemen, ne? A nebo naopak : Jestli je OD2 stavěnej na slabší snímače, nevadí mu signál silných HB? Resp. nehltí se a neprodukuje nepřirozenej zvuk?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Máš pravdu, časově to tak bylo, nicméně to tehdy asi kupujícím nevadilo. Možná lidi s X2N nebo 500T krabičky nekupovali, co já vím. OD-2 se kupodivu silným signálem nehltí, to už spíš DS-1 začíná být fuzzovitá.
torst

Příspěvek od torst »

Dobrá zpráva, dík.
DS-1 jsem měl (MIT), legenda, ale mě u něj chyběly STŘEDY. Vyměnil jsem za DS-2, ten se mi líbí daleko víc. Sorry za odbočku.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ta odbočka se velice hodí, protože právě DS-2 je stejně jako OD-2 taky jen z diskrétních součástek a chová se "lampověji". Na tuhle koncepci navázaly BD-2 a OD-3, drahé a dobře hodnocené krabky.
torst

Příspěvek od torst »

vidíš, a já měl za to, že OD3 je nějaká trendy modern china taiwan splácanina.
Do DS2 už jsem kouk a vidim, že tam ty šváby nevidim, jen tranďáky. Už jsem našel nějaké návody na modifikace, LED nebo Ge diody a hlavně bych něco proved s tónovou korekcí, zvuk je takovej "nosovej".
Ladas66
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ladas66 »

Pokud by ho někdo chtěl tak mu ho prodám 8) PM
FENDER 60th Anniversary Telecaster® (Dimarzio Chopper + Gibson P100)
Orange Rocker 30 head
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“