Problém s laděním nových strun

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Eidi

Problém s laděním nových strun

Příspěvek od Eidi »

Zdravím všechny,

předem se omlouvám, jestli tu podobné téma bylo nebo je to naprosto stupidní téma. =D

Mám problém ohledně naladění strun.. Mám struny od DR (model DR-MEH-13, tvrdost 0.13-0.56). Kytaru jsem naladil so ladění Drop C, ale problém mám, když hraju akord na strunách FA (2. pražec na F a 5. pražec na A) nebo CF (2. pražec na C a 4. na F), zní to rozladěně. Nevím, v čem je problém, vůbec to nechápu. Už jsem několikrát předtim natahoval a ladil spoustu strun, takže pochybuju, že bych to mohl špatně natáhnout nebo naladit. Napadá mě to, že buď je vadná ladička nebo ta falešnost je způsobená novotou strun, ještě mě napadajjí špatné struny (což nepředpokládám) nebo nějaká vada na hardwaru kytary (kobylka nebo utahovací kolíky). Proto jsem se vás chtěl zeptat, jestli jste se s tím někdy setkal a nevíte, co s tím. Ovšem podle ladičky jsou struny dobře naladěné.

Díky,
Eidi.
Crowley
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s laděním nových strun

Příspěvek od Crowley »

Eidi píše:Zdravím všechny,

předem se omlouvám, jestli tu podobné téma bylo nebo je to naprosto stupidní téma. =D

Mám problém ohledně naladění strun.. Mám struny od DR (model DR-MEH-13, tvrdost 0.13-0.56). Kytaru jsem naladil so ladění Drop C, ale problém mám, když hraju akord na strunách FA (2. pražec na F a 5. pražec na A) nebo CF (2. pražec na C a 4. na F), zní to rozladěně. Nevím, v čem je problém, vůbec to nechápu. Už jsem několikrát předtim natahoval a ladil spoustu strun, takže pochybuju, že bych to mohl špatně natáhnout nebo naladit. Napadá mě to, že buď je vadná ladička nebo ta falešnost je způsobená novotou strun, ještě mě napadajjí špatné struny (což nepředpokládám) nebo nějaká vada na hardwaru kytary (kobylka nebo utahovací kolíky). Proto jsem se vás chtěl zeptat, jestli jste se s tím někdy setkal a nevíte, co s tím. Ovšem podle ladičky jsou struny dobře naladěné.

Díky,
Eidi.
a co oktávy máš naladěný? btw:(model DR-MEH-13, tvrdost 0.13-0.56) je šířka ne tvrdost :)
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674

HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker
Obrázek
Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
Eidi

Příspěvek od Eidi »

Kytara byla v únoru na seřízení u kytaráře. Jo, sorry, to byl překlep, chtěl jsem napsat šířku, ne tvrdost. To je super chytat lidi za slovo, hlavně že jsi pochopil, co jsem chtěl říct. :D
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Eidi píše:... ještě mě napadajjí špatné struny (což nepředpokládám) ...
Můžeš klidně předpokládat, mně už se to stalo docela dostkrát (i když víckrát u nylonek než u kovovek, u strun na elektriku zatím ne, ale to bude taky tím, jak dlouho na elektriku hraju oproti akustikám). Tím ale netvrdím, že v tom zrovna musí být tvůj problém.
Crowley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crowley »

Eidi píše:Kytara byla v únoru na seřízení u kytaráře. Jo, sorry, to byl překlep, chtěl jsem napsat šířku, ne tvrdost. To je super chytat lidi za slovo, hlavně že jsi pochopil, co jsem chtěl říct. :D
to, že byla u kytaráře v únoru nic neznamená.. je to celkem dlouhá doba
ta kytara taky mohla být seřízená na jiné ladění :) a to máš pořád stejné?
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674

HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker
Obrázek
Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
Eidi

Příspěvek od Eidi »

Nene..., tu kytaru jsem nechal v únoru seřídit na Drop C ladění, struny mi tam taky hodil kytarář. Nevim, v čem může bejt problém.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Eidi píše:Nene..., tu kytaru jsem nechal v únoru seřídit na Drop C ladění, struny mi tam taky hodil kytarář. Nevim, v čem může bejt problém.
Patrně v tom, že už končí květen :wink: Dřevo pracuje, teď máš úplně jinou vlhkost vzduchu, je možné, že se ti hnulo prohnutí krku. Seřizoval ti to přímo na tyhle struny (tloušťka, tah)?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Eidi

Příspěvek od Eidi »

No to máš pravdu s tim prohnutim krku, to dřevo pracuje, to je fakt. Ale nezdá se mi, že by to mohlo bejt krkem. Hele nechával jsem si to seřídit na struny 0.12-0.54. Teďka mám 0.13-0.56.
boga
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od boga »

a jakou to ma kobylku?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pokud máš dvojzvratné tremolo, je to seřízením tremola (+ následně všeho, co bude potřebovat).
Pokud tremolo nemáš, tak prokontroluj seřízení oktáv.

Pokud se ti podaří struny naladit a až časem se to rozladí, tak je to tím, že máš špatné mechaniky nebo pravděpodobněji špatně natažené struny.

A taky je prostě možné, že tahle sada strun byla zmetek a prostě ladit nebudou...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Eidi

Příspěvek od Eidi »

Mám Fendera Tele Highway 1, kobylka Vintage Style 3-Saddle. Tremolo nemám, ale je mi divný, že by se kytara rozladila v oktávách, když byla před 3 měsícema v servisu.

No vůbec nevim, čemu mám připsat vinu. Jelikož jsou to DR (podle mě dost dobrá značka strun), tak nevim. A vzhledem k tomu, že ten Telecaster můj je Amerika (Highway 1), tak nevim, co by se mohlo posrat, i když to nepopírám. Ale jak řikám, bylo to nedávno u kytaráře.
Naposledy upravil(a) Nero dne 27.05.2009 18:19, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Spojeny 2 posty
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Omylem jsem smáznul jeden post, takže:
woro90 píše:I kdyby to byl USA Deluxe, změnám počasí bude podléhat úplně stejně jako Stagg. Mrkni jestli máš všechno seřízené, daleko jednodušší než tady takhle plkat je mrknout na prohnutí krku, jestli je normální, a pak cinknout flažolet nad 12. pražcem, následně to zahrát na pražci a posoudit. A pak to seřídit jako každou jinou, bez ohledu na to, jaká je to světoborná kytara, která musí za ty prachy hrát úplně sama, a jak i svého majitele povyšuje na fajnšmekra, což mimo jiné znamená, že jím používané struny jsou všechny dokonalé a nemůže se mezi nimi vyskytnout zmetek. Prostě pod ty struny narvi to trsátko, případně cokoli jiného v příslušné tloušťce a zmáčkni je na prvním a posledním pražci - a podle toho zjišťuj, co je špatně, i když tak dobrá kytara přece nepotřebuje seřizovat. Navíc, když změníš tloušťku strun, musíš doladit oktávy i kdyby na tom byly struny ze zlata. A tele vždycky trochu pracovalo a pracovat bude, není to takový špalek dřeva jako LP.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Eidi

Příspěvek od Eidi »

Ahoj,
všem moc děkuju za odpovědi. Tim jsem určitě nechtěl říct, že když mám Fendera, že by se na tom nemohlo něco posrat. Jenom mi to bylo divný, protože jsem měl ktaru u kytaráře před 3 měsíci a předtim nebyla u kytaráře dobrej rok.
Zjistil jsem, že se mi posunul kámen vzadu na kobylce, krk jsem kontroloval, ten je vpohodě. Jenom nevim, jak si s ti mám poradit, protože já mám tu kobylku: Vintage Style 3-Saddle. Tak nevim, jestli se to nějak liší od tý klasický, kde je co struna to kámen. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli si i doma můžu zaručeně dobře seřídit oktávy. Mohli byste mi poradit, jak na to?
Díky.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Eidi píše:Ahoj,
všem moc děkuju za odpovědi. Tim jsem určitě nechtěl říct, že když mám Fendera, že by se na tom nemohlo něco posrat. Jenom mi to bylo divný, protože jsem měl ktaru u kytaráře před 3 měsíci a předtim nebyla u kytaráře dobrej rok.
Zjistil jsem, že se mi posunul kámen vzadu na kobylce, krk jsem kontroloval, ten je vpohodě. Jenom nevim, jak si s ti mám poradit, protože já mám tu kobylku: Vintage Style 3-Saddle. Tak nevim, jestli se to nějak liší od tý klasický, kde je co struna to kámen. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli si i doma můžu zaručeně dobře seřídit oktávy. Mohli byste mi poradit, jak na to?
Díky.
Oktávy si seřídíš naprosto jednoduše i bez ladičky - zrovna před půl hodinou jsem to dělal u kamarádova strata, když jsem měnil struny a snižoval dohmat. Prostě jak jsem psal v minulém příspěvku - cinkneš flažolet nad 12. pražcem, pak zahraješ tón na 12. pražci klasicky a pokud je vyšší tón na pražci, musí kámen dozadu, a naopak. U telecí kobylky musíš kameny nastavit tak, aby obě struny na jednom kameni měly jakžtakž naladěné oktávy. U D + G to jde pohodlně vždycky, všimni si někdy, že na stratech bývají jejich kameny rovnoběžně, u E + A a H + E budeš muset najít kompromis.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Eidi

Příspěvek od Eidi »

Díky moc za pomoc! :wink:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“