STEREO ozvučení LIVE akcí

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...

Zvučíte rádi stereo?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

dayslypper
Kontaktovat uživatele:

STEREO ozvučení LIVE akcí

Příspěvek od dayslypper »

Wiki článek
http://cs.wikibooks.org/wiki/P%C5%99%C3 ... oncertu%3F

Původní text příspěvku:
Dobrý den,
jsem kytarista a rád bych věděl, jak je náročné pro zvukaře nazvučit stereo zvuk dvou nezávislých reproboxů
Stereo efekt se s výhodou používá pro "širší" zvuk nebo "delay" ozvěny, které působí pro posluchače velice příjemně.

Také by mě zajímal, proč se často kytaristé setkávají s nevolí zvukařů v tomto ohledu?

Jestli chcete, můžete popsat, co vše to obnáší. Popřípadě, jak bych měl pracovat se zvukařem, který s tím nemá valné zkušenosti. Jak mu to vysvětlit, co po něm chtít atd.

Dejme tomu, že mám zvuk z dvou kytarových reproboxů snímaný dvěma mikrofony...

Díky moc za rady.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 13.03.2011 14:11, celkem upraveno 5 x.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Já takhle zvučím běžně, když to kytarista chce, nebo mu to nabídnu, když to jde.

Problém s tím nebývá.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

problém to většinou není.. u mě často záleží, co je to za kapelu a hlavně, jakým způsobem si o to řeknou.. další pro mě důležij faktor je, kde se akce koná - sou prostory, kde zvučit streo je bezpředmětný.. ale všechno záleží na konkrétní situaci a okolnostech
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Moleek

Příspěvek od Moleek »

podle mě nazvučit jednu kytaru stereo je lehčí než 2 mono... Všechno nastaví stejně, jen jednu hodí nalevo a druhou napravo.. A pak poladí podle potřeby... když je vybavení tak proč ne?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvučení kytar STEREO

Nejedná se tedy v podstatě o to samé, jako kdyby měl zvukař nazvučit klávesy? Ty se zvučí většinou stereo, předpokládám.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jenze klavesy jsou k tomu uzpusobeny - klapky byvaji umisteny do sterea, plochy jsou fazove posunuty tak, aby to znelo opravdu ze vsech stran atd...
Jinak pokud jde o samotny proces zvuceni, je to samozrejme podobne.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Wohma píše:klapky byvaji umisteny do sterea, plochy jsou fazove posunuty tak, aby to znelo opravdu ze vsech stran atd...
Nechápu to, nejsem klávesista. Mohl bys to více rozvést?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Stereo zvuk daného "patche" z kláves je již naprogramován v definici. Čili navolím si například patch "Bright Grand Piano" - no a hraní ve vyšších polohách se line hlavně z pravého kanálu a hraní v basech zase z levého (například). Případně je do toho ještě "zadrátován" DSP efektor v klávesách, který do zvuku zanáší právě další stereo efekty (delay, chorus, reverb apod.).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Aha, díky.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Já to zvučení kláves do sterea moc nechápu. Třeba Diana Krall na desce Live in Paris má roztažený zvuk klavíru přes celou stereobázi. Nechápu proč. Copak na koncertě zní klavír z obou stran? Basy zleva a výšky zprava? Jediné, kde jsem ochoten to zkousnout jsou bicí. Tam zase (pro změnu :wink:) nesnáším bicí jenom z jednoho kanálu, jak je to třeba na starých deskách Beatles nebo Pink Floyd.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Jo, taky jsem ž pár takových nevyvážených nahrávek poslouchal. To o tom pianu pro mě byla novinka a nechápu, proč se to používá, resp. by to měli snad i zakázat :lol: . Měl jsem samozřejmě namysli jen efekty jako Delay, chorus, Echo apod.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Já jedu do sterea z 99% pokud je to možné. pro jednu kytaru v kapele je to ideální. Používám dost často "Detune" ( jedna strana mírně podladěná, takže působí jako dvě kytary) , Pink pong, tremola atd.
Klávesy by měli být zásadně do sterea, ale záleží na stylu hudby, kvalitě skladby a celkové aranžmá.
Pokud se jedná o hodně !!!!! tvdou muziku s dvěma kytaristy, jsem pro mono.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Většinou jsem se setkal s tím, že pokud byly na podiu dva kytarist, tak byli každý mono a pokud byl jeden, tak se oba mikrofony daly k jednomu kombu (boxu), ale každý na jinou pozici, aby se dosáhlo rozdílného zvuku.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nahravka ma znit jako na koncerte jen do urcite miry. Zrovna to roztazeni do sterea ve zdrave mire pozaduju za velke plus, stereo je vzdycky zajimavejsi nez mono, to je myslim celkem jasny. Naopak naprosto zboznuju, kdyz si s tou stereobazi na nahravce vyhraji... Jako extrem uvedu zacatek pisnicky od Depeche Mode, tusim ze se jmenuje Behind The Wheel, je tam na zacatku zvuk roztocene poklice (nedokazu poposat, musi se slyset), kazdopadne efekt pri poslechu na sluchatkach je opravdu masakrozni :)
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

pánové - Jester a dayslypper - trochu si protiřečíte, hlavně Jester :lol: a myslím tím z principu. Jestliže Jester "skousne" bicí napříč stereobází a klavír ne, tak je to jen o jeho vkusu, ale nedá se to zobecnit následující dayslypperovou poznámkou o "nevyvážené nahrávce". Je to celé nesmysl - bicí taky nemáte po celém pódiu, takže technicky je roztažení jejich stereobáze stejná kravina jako u klavíru (a samozřejmě i naopak). Berte to trochu s nadhledem :lol:

Na koncertech se obvykle "zmoňuje" třeba z toho důvodu, aby lidi z pravé části nebyli ušetřeni brilantního kytaristovo sóla z levého konce stage a naopak. Studiová nahrávka je přeci o něčem úplně jiném - ta se dělá od toho (většinou), že zúročuje a prezentuje jednak schopnost muzikantů hrát (technicky, melodicky, harmonicky, rytmicky) a jednak je v tom i kus práce studiového inženýra a producenta, kteří správným mixem a vhodnou volbou doplňkových efektů/střihacích triků/apod. dodají nahrávkám ten "další rozměr".

Takže osobně proti stereobázi nic nemám, ale konkrétně bicí roztahuju zhruba od 1/2L do 1/2R, "přirozené" zvuky upravené již do stereobáze nechávám tak, jak jsou (případně jako celek "pootáčím" k L nebo R) a jako podotknutí jen uvedu, že jsem ještě nijak nezaregistroval, aby byl někde předhotoven třeba Acoustic Grand začínající ostře vlevo a končící ostře vpravo, to by asi neznelo dvakrát přirozeně :wink: (ale nejsem znalec širokého spektra syntezátorů a tak).

P.

P.S.: Jo a když se vrátím k původnímu tématu: nejsem dlouholetý a už vůbec ne velký kytarista, ale logika věci by ke mě hovořila jasně: zvuky z krabiček/multiefektů jsou jen o nakroucení. Prosím nemíchat sem teď reverb, delay, echo a podobné. Takže nakroutí se zvuk a nahraje se - buď MONO nebo STEREO (záleží na tom, zdali se používá nějaký druh modulace nebo ne; cokoli, co produkuje normální jednokanál kombo je vždycky MONO). Pak se umístí někam po stereobázi a efekt prostoru (teď jde zase jen o reverb, echo, delay apod.) se přidá posléze. Nebo se hodlá nahrát zvuk už s prostorovým efektem, ale pak mi to celé přijde dost nesmysl (mám na mysli následné laborování se stereem v mixu), protože tím je pozice v mixu už daná a neměnná (jinak by šel zvuk do kopru).

Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

pavlii píše:pánové - Jester a dayslypper - trochu si protiřečíte, hlavně Jester :lol: a myslím tím z principu. Jestliže Jester "skousne" bicí napříč stereobází a klavír ne, tak je to jen o jeho vkusu, ...
Ano je to pouze o vkusu. Proto tam byl ten smajlík. Prostě tak to mám rád.
Jinak já mám rád, když je stereobraz nahrávky dobrý a jdou jasně lokalizovat nástroje v prostoru. Teď myslím levo-pravý obraz. Předo-zadní jsem ještě neslyšel - zřejmě jsem ještě buď neslyšel pořádnou aparaturu, nebo to nad čím ostatní básní mě nechává chladným. :wink:
Abych nebyl úplně offtopic, hrozně se mi líbila nahrávka kytary na youtube od Bonamassy, kde představoval svoje krabičky nebo zesilovače.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Předo-zadní je celkem jednoduché: prostě více nebo méně utopené v samostatném reverbu :wink: ale jinak taky souhlasím; koneckonců asi proto nepoužívám v těch některých případech plnou šířku sterea. Upřímně řečeno je toto třeba taky jedna z věcí, která "popostrkává" daný nástroj jaksi blíže k posluchači, protože z jak velké vzdálenosti byste slyšeli hajtku víc zprava (zleva) než v obou uších stejně? :D

Ještě, že tu jsou ty rozdílné vkusy 8)

P.

Predator

Příspěvek od Predator »

Ja mám v svojom stereo aparáte dva DI, ktoré dám zvukárovi rozpanorámovať jeden doľava, druhý doprava, a je to ... čisté, rýchle, bezproblémové. Fakt je to rovnaké ako u kláves.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Predator píše:Ja mám v svojom stereo aparáte dva DI, ktoré dám zvukárovi rozpanorámovať jeden doľava, druhý doprava, a je to ... čisté, rýchle, bezproblémové. Fakt je to rovnaké ako u kláves.
Mate v kapele jen jednu kytaru?

Premyslim, jestli ma Stereo vyznam u kapel s dvema kytaristy... Resp. jak se to potom zvuci?
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Řekl bych, že klidně úplně stejně jako viz výše. Všechno záleží na "nakrouceném" zvuku; pokud by oba použili nějaký z modulačních efektů a nechtěli o výsledek přijít, tak si prostě každý ukousne dva vstupy do mixpultu. V tomhle nevidím problém.

P.

Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“