ovlivní TRAFO nejak zvuk komba
Pravidla fóra
ovlivní TRAFO nejak zvuk komba
Zravím, chěl jsem se zeptat na otázku, zda-li trafo nějak výrazně ovlivní celkový dojem ze zvuku komba(halvy)...
Slyšel jsem názory typu: to lampový kombo je lehký, má na prd trafo..atd..(neslyšel jsem to jednou)
Moc tomu nerozumím..co má za výsledek "lepší" (těžší) trafo oproti "horšímu" (lehčímu)???
Díky za objasnění...
Slyšel jsem názory typu: to lampový kombo je lehký, má na prd trafo..atd..(neslyšel jsem to jednou)
Moc tomu nerozumím..co má za výsledek "lepší" (těžší) trafo oproti "horšímu" (lehčímu)???
Díky za objasnění...
Re: ovlivní TRAFO nejak zvuk komba
Dobry trafa ve zvuku jsou zaklad, sam sem koupil na Marshalla od Mercury Magnetics.
Zvuk je hutnejsi, prirozenejsi, pruraznejsi... hlavne i u "nic moc" cleanu se zvedl hodne headroom, takze uz je docela pouzitelny.
Ohledne elektroniky ti nepovim, logicky mi ale prijde mensi trafo -> mensi zivotnost. A zrovna trafa nejsou nic levnyho a na cem by se dalo zrovna u ampu usetrit.
Zvuk je hutnejsi, prirozenejsi, pruraznejsi... hlavne i u "nic moc" cleanu se zvedl hodne headroom, takze uz je docela pouzitelny.
Ohledne elektroniky ti nepovim, logicky mi ale prijde mensi trafo -> mensi zivotnost. A zrovna trafa nejsou nic levnyho a na cem by se dalo zrovna u ampu usetrit.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ono taky vetsi trafo bude asi naddimenzovany, coz urcite zvysi jeho zivotnost a dost mozna i zvukovy vlastnosti. Na druhou stranu u Marshallu je to myslim specificky prvek zvukoveho retezce, takze do toho radsi moc kecat nebudu
Nemyslim si ale, ze lze posuzovat komba podle hmotnosti... Daleko vetsi rozdily nez trafo udela sasi a reprak, tam muzou byt hodne velky rozdily v hmotnostech.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
http://www.youtube.com/watch?v=CTnWF4K50fM
rozdíl mezi zvukem při použití trafa ceriatone a trafa, které prodává Westlab (trafo používané třeba u Matchless Lightning, Spitfire...) - aneb proč si do kopie Matchless nedávat trafa od Ceriatone
rozdíl je docela propastný, přitom to trafo Ceriatone lze brát spíš jako velmi dobré trafo... opravdu bych nechtěl vidět porovnání trafa od Westlab a opravdu levným low-end trafem, co se cpe do aparátů klidně i v ceně 20t. a víc
na druhou stranu ale i "horší" trafo může hrát ve zvuku zesilovače podstatnou roli pro zachování jakési autentičnosti a má v tom zesíku své místo... např trafa Mercury Magnetics jsou špičkou, při použití dojde k pročištění zvuku, ale kdejaký vintage aparát tak může docela ztratit původní zvuk. dobré je tedy dodržet i jakousi autentičnost zvuku a smířit se třeba s tím, že to i při plném vybuzení trochu prdí
rozdíl mezi zvukem při použití trafa ceriatone a trafa, které prodává Westlab (trafo používané třeba u Matchless Lightning, Spitfire...) - aneb proč si do kopie Matchless nedávat trafa od Ceriatone
rozdíl je docela propastný, přitom to trafo Ceriatone lze brát spíš jako velmi dobré trafo... opravdu bych nechtěl vidět porovnání trafa od Westlab a opravdu levným low-end trafem, co se cpe do aparátů klidně i v ceně 20t. a víc
na druhou stranu ale i "horší" trafo může hrát ve zvuku zesilovače podstatnou roli pro zachování jakési autentičnosti a má v tom zesíku své místo... např trafa Mercury Magnetics jsou špičkou, při použití dojde k pročištění zvuku, ale kdejaký vintage aparát tak může docela ztratit původní zvuk. dobré je tedy dodržet i jakousi autentičnost zvuku a smířit se třeba s tím, že to i při plném vybuzení trochu prdí
Tak jestli to chápu...tak "výraznější" změnu zvuku přinese změna repra než trafa...?
no já si to myslím též, ale jen jsem se nikdy nezajímal o trafa a tak mě to zajímá celkem...ono asi více věcí v aparátu má vliv na konečný zvuk...
no já si to myslím též, ale jen jsem se nikdy nezajímal o trafa a tak mě to zajímá celkem...ono asi více věcí v aparátu má vliv na konečný zvuk...
Repro je rozhodne levnejsi investice (a asi nejvetsi zmena zvuku). Kazdopadne kdyz ma apec nanic trafa, bude muset clovek pocitat ze casem je bude menit, takze cena uz nebude tak prizniva s jakou ten zesak kupoval.StoneG píše:Tak jestli to chápu...tak "výraznější" změnu zvuku přinese změna repra než trafa...?
Ono celkove sou to detaily - vybrat dobry lampy charakteristikou co se hodi do zesaku, kvalitni trafa, dobra kabelaz atd. Pokud se to secte, dela to uplne jiny aparat a zvuk.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Výstupní trafo je ten nejdůležitější a nejdražší komponent v zesilovači. Nesouhlasím s tím, že Mercury Magnetics hrají moderně. Naopak, tato firma už vyráběla výstupáky v 50. letech a opravdu ví, jak na to. Sám jsem zkoušel dva modely: Fender Bassman Blackface FBFBM-O a Deluxe 59´ Tweed FTDOM-M a oba v patřičném zapojení hrají opravdu autenticky. Pokud budeš mít v zesilovači výstupák, který s bídou uhraje frekvence pod 100 Hz, a ty budeš chtít dostat z aparátu solidní basy, nepomůže Ti ani EVM12L, nebo JBL K130 v obří uzavřené bedně. Ovšem ne každý muzikant o to stojí. Pro člověka, který hraje na asijskou kytaru s HB snímači s keramickými magnety nějaký metal, může být naopak vhodný aparát, který basy hrát neumí, k tomu si přidá bednu osazenou reproduktory, které mají rezonanční kmitočet někde u 75Hz a zdvih + 10 dB někde mezi 1 a 3 kHz a hned u 5 kHz jde křivka prudce dolů a pak teprve bude spokojený. Mercury Magnetics mají ale širokou nabídku.
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Někde jsem četl že právě poddimenzované trafa u starých Marshallů způsobují jejich typický a žádaný zvuk, takže těžko říct co je lepší.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No jasně, v tom máš naprostou pravdu. Marshall vždycky dělal mizerná trafa, která se při provozu přesycovala a díky tomu to hraje tak jak to hraje. Proto když srovnáš zvuk JTM 45 Plexi a Fender Bassman 59´, které mají stejné zapojení, tak každý hraje diametrálně odlišně. A to i když bys přehodil elektronky i repro. Ten plný hutný zvuk s konkrétnímy basy u Fendera versus středová plechovka u Marshalu to je právě výstupním trafem.
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
... no a pro někoho je ta plechovka Holy Grail ... 
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Proč ne? Pro mé uši třeba s Gibson SG určitě.... Kdyby měli všichni stejný zvuk, to by byla nuda. Chtěl jsem jenom co nejvýstižněji popsat ten rozdíl. Netvrdím že ten, nebo onen zvuk je lepší. Každopádně když si nešťastný majitel kopie od Rudyho Rožďala koupí nějaký vintage model výstupáku JTM 45 od Mercury M. cca za 260 USD a vyhodí tu mrchu co tam Ruda cpe, tak bude mít určitě o 80% věrnější zvuk než dosud. Ale těch peněz!
To mmjuz: Naprostý souhlas. Řada lampáčů má to krásné měřítko kvality při volume doprava, kdy se taví nejen lampy, ale i trafo. Blbá kopie Marshalla se od originálu liší hlavně tím, že se v tomto režimu nedá použít - produkuje nelibozvučné zkreslení při volume doprava. Nejčastěji je to trafem a nedá se to opravit jinak, než jeho výměnou, změna jiných součástek nepomůže. A zesiky Rudy Rožďálovského jsou jedním ze zástupců těch zesiků, které se takto fakt nedají použít.
Jinak menší trafo někdy může být skutečně řešením a zesilovač může líp zpívat s menším trafem (mj.).
Ceriatone se skutečně liší od originálních Matchless traf, proto jsem si taky koupil ty originální trafa a od Ceriatone jenom chassis a panel na DC-30.
Jinak menší trafo někdy může být skutečně řešením a zesilovač může líp zpívat s menším trafem (mj.).
Ceriatone se skutečně liší od originálních Matchless traf, proto jsem si taky koupil ty originální trafa a od Ceriatone jenom chassis a panel na DC-30.
No on hlavne ten manik od ceriatone pouziva do tech klonu matchless trafa, ktera ma vyrobene pro marshall... pro marshall jsou ty trafa pry velmi dobra, ale pro jaksi kopie matchless ne...
Jo, kdyz jsem mu psal, ze od nej chci jenom plechy a panely, ze mam origos trafa, tak ani neprotestoval, naopak rikal, ze je to bezvadnej tah. Vypadalo to, ze si je toho rozdilu docela dobre vedomej.
no ja ted strasne bojuju mezi koupi Blackstar Artisan (samozrejme z anglie za 2/3 cenu co stoji tady) a vyrobenim kopie Matchless lightning / spitfire. ty trafa, co matchless pouziva, jsou ve zvuku klicove, to jsem vycetl snad uplne vsude, proste to bez nich nehraje tak, jako by melo. akorat me teda strasne mate to, ze clovek nevi, jestli ma pouzit trafa od westlabs, od MM a nebo od nejakych boriku, kteri inzeruji na ebay (jsou to asi ty trafa, co mas ty cybermaffe) - dostal jsem se i na jejich stranky, ktere vypadaly spis tak nejak "par dedacku se bavi ve starem sklade vyrobou jakychsi traf". no mozna se na to nakonec vykaslu a nebudu porizovat nic... on se mi stejne ten machless ani blackheart z ukazek nelibi vic, nez moje AC30 (kterou bych si samozrejme chtel i pri koupi cehokoli jineho nechat). Spis chci nejakou 15w s jednim reprem, kterou bych mohl vic ohulit... dalsi vox se mi porizovat nechce, protoze se mi to zda debilni mit jeden zesik 15w a pak druhy stejny 30w.
to cybermuff: ty jsi se stavbou te C-30 jak daleko? ja jsem jeste zadnou neslysel, ale prijde mi, ze to hraje stejne jako vox, akorat kdyz se k tomu da jiny reprak, tak to ziska ten "matchless charakter... kdyz dam k voxu treba ten muj g12H heritage a trochu nahulim vysky, tak se mi zda, ze to hraje jako matchless (mam AC30H2L - cili jeden kanal top boost a jeden s EF86). ted jsem na youtube slysel Bad Cat Cub II (coz by mel byt Matchless Lightning alá ECC83 kanál C-30) s 2x10 jensen P10R a zdalo se mi ta jako to uplne nejlepsi, co jsem zatim ze vsech tech "matchlesáren" slysel. dávat 60t. za 15w kombo se mi ale zatím opravdu nechce
to cybermuff: ty jsi se stavbou te C-30 jak daleko? ja jsem jeste zadnou neslysel, ale prijde mi, ze to hraje stejne jako vox, akorat kdyz se k tomu da jiny reprak, tak to ziska ten "matchless charakter... kdyz dam k voxu treba ten muj g12H heritage a trochu nahulim vysky, tak se mi zda, ze to hraje jako matchless (mam AC30H2L - cili jeden kanal top boost a jeden s EF86). ted jsem na youtube slysel Bad Cat Cub II (coz by mel byt Matchless Lightning alá ECC83 kanál C-30) s 2x10 jensen P10R a zdalo se mi ta jako to uplne nejlepsi, co jsem zatim ze vsech tech "matchlesáren" slysel. dávat 60t. za 15w kombo se mi ale zatím opravdu nechce