2x12 vs 4x12
Pravidla fóra
2x12 vs 4x12
Ahoj, pokud s tím máte někdo zkušenosti, jaký je rozdíl mezi zvukem reproboxu se dvěma repro a se čtyřmi? Mám na mysli při použití dvou boxů od stejné značky a stejné řady, tzn. se stejným dřevem, totožnými repráky atd. Předpokládám že třeba box 4x12 bude při bezprostředním srovnání ve zkušebně znít asi jaksi prostorověji než 2x12, ale já si chci koupit box na nahrávání (přes mikrofon), tak by mě zajímaly zvukové rozdíly v této oblasti, protože většinou se to ve studiu snímá jedním, resp. dvěma mikrofony a to samé platí i při koncertování (i na sebevětším pódiu), a k tomu přeci bohatě postačí box se 2 reproduktory. V čem je tedy výhoda většího boxu? Nebo že by měl reprák natolik odlišné zvukové vlastnosti, když je upevněn v reproboxu o větším vnitřním objemu?
Re: 2x12 vs 4x12
Vzhledem k tomu, ze se u boxu 4x12 velmi casto dela prepazka, kdy se potom box chova jako dve 2x12 vedle sebe, tak bych ten rozdil nijak nezvelicoval. Pravdepodobne to ma nejaky vliv na zive vystupovani, preci jen tlak ze 4 repraku se k tobe snadneji prokouse bordelem na jevisti nez zvuk ze 2, ale pri snimani mikrofonem jdou tyhle rozdily do haje. Pokud box neni prepazenej, tak by rozdil ve zvuku opravdu mohl udelat vetsi objem, nicmene ten leda tak naboostuje nizsi frekvence, ktery se na nahravkach stejne orezou - a koneckoncu velmi casto i nazivo.
Nevim, cos myslel tim, ze ten box bude znit prostoroveji, pokud jsi myslel smerovost, tak tam spis zavisi na tom, jestli mas zkosenej nebo rovnej.
Jsou tu ovsem dva docela zasadni rozdily:
1) 4x12 vypada na podiu lip, ale hlavne
2) Vzdycky si budes rikat, jestli ta 4x12ka nehraje oproti 2x12 preci jen o fous lip.
Na druhou stranu pokud chces stejnyho vyrobce a stejnou radu, tak si za 4x12 priplatis skoro jednou tolik, nevim, jestli to za to stoji. Pokud ty penize mas, proc ne...
Nevim, cos myslel tim, ze ten box bude znit prostoroveji, pokud jsi myslel smerovost, tak tam spis zavisi na tom, jestli mas zkosenej nebo rovnej.
Jsou tu ovsem dva docela zasadni rozdily:
1) 4x12 vypada na podiu lip, ale hlavne
2) Vzdycky si budes rikat, jestli ta 4x12ka nehraje oproti 2x12 preci jen o fous lip.
Na druhou stranu pokud chces stejnyho vyrobce a stejnou radu, tak si za 4x12 priplatis skoro jednou tolik, nevim, jestli to za to stoji. Pokud ty penize mas, proc ne...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Wohma: právě, že nemám
když budu mluvit konkrétně, tak mám v merku ENGL 2 x 12 PRO Cabinet E 212 VH, kdy 4x12 stojí o cca 10 tis. víc, což už je na mě příliš.
Tou "prostorovostí" jsem myslel právě to, cos zmínil, tedy že 2 je víc než 4 a líp to jaksi "proleze vzduchem" a pokud je box zkosenej, tak tím ještě víc.
A díky moc za názor, v podstatě jsi mi potvrdil, že 4x12 je pro mě asi zbytečná, protože hrát žive se opravdu nechystám...
Tou "prostorovostí" jsem myslel právě to, cos zmínil, tedy že 2 je víc než 4 a líp to jaksi "proleze vzduchem" a pokud je box zkosenej, tak tím ještě víc.
A díky moc za názor, v podstatě jsi mi potvrdil, že 4x12 je pro mě asi zbytečná, protože hrát žive se opravdu nechystám...
Pokud mas omezenej rozpocet, pak ber 2x12 a neres to. Casem az prisetris, tak si muzes zkusit nekde porovnat jak hraji proti sobe 2x12 a 4x12 stejne rady
Pak muzes premyslet o te 4x12ce, jestli ti to bude stat za to.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
mě sosobně se víc líbí 2*12 box na pódiu (obzvláště orange, prostě to má takový víc underground/lofi kouzlo)
Jinak už i fakt, jestli má box kolečka, nebo nožky má lehký vlvi na zvuk. Kolikrát je v 2*12 větší oběm na jeden reprák - to taky mění zvuk. FAkt je ten, že většina lidí si vybírá podle vzhledu a 4*12" je klasika. Tak to omerkni, vyzkoušej, vytáhni z pár lidí zkušenosti, vyhodnoť a vyber:)
Jinak už i fakt, jestli má box kolečka, nebo nožky má lehký vlvi na zvuk. Kolikrát je v 2*12 větší oběm na jeden reprák - to taky mění zvuk. FAkt je ten, že většina lidí si vybírá podle vzhledu a 4*12" je klasika. Tak to omerkni, vyzkoušej, vytáhni z pár lidí zkušenosti, vyhodnoť a vyber:)
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
- tallicaman
moc jste to tu nerozebrali
mam takovou otazku.. 2x12 nebo za stejnou cenu 4x12?
ja se klonim k verzi 4x12, protoze na koncertech ta 2x12 musi byt zabita, neni to tak?
ja se klonim k verzi 4x12, protoze na koncertech ta 2x12 musi byt zabita, neni to tak?
BaCH "Gary Moore" Les Paul, Roland Cube 30X, Hendrix WAH
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Proč by měla být zabita? Měl jsem možnost naživo slyšet vedle sebe jakousi lampou hlavu s 4x12 (Maršálek 1960) a 1x12 kombo Marshall JVM a že by se kombo ztrácelo, natož bylo zabito, to nemůžu říct.
Osobně bych (kdyby stály stejně) šel do 2x12, protože logicky budu očekávat vyšší kvalitu.
Osobně bych (kdyby stály stejně) šel do 2x12, protože logicky budu očekávat vyšší kvalitu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nie furt je to tak ... známy kúpil Framus 2x12 a znel mu so sedmičkou blbo, tak ho otvoril a zistil, že chýba zopár skrutiek upevňujúcich repráky a bedne sú z tenkej preglejky
tak to predal a kúpil si za rovnakú cenu Behringera 4x12 s Jensenmi, a zrazu to malo silu, spodok, tlak, a nemal pocit, že sa mu bedňa od kraválu rozsype, je to mohutné a pevné ako tank ...
Keď 2x12, tak doporučujem Genz Benz, Engl alebo Mesa, tieto sú dobre stavané a z dostatočne pevného materiálu.
Ešte snáď jedna rada, lepší je vertikálny 2x12 box, lepšie sa gitarista počuje, klasický 2x12 hrá viac "do nôh" ako "do uší" a na stoličke to vyzerá na pódiu blbo.
Keď 2x12, tak doporučujem Genz Benz, Engl alebo Mesa, tieto sú dobre stavané a z dostatočne pevného materiálu.
Ešte snáď jedna rada, lepší je vertikálny 2x12 box, lepšie sa gitarista počuje, klasický 2x12 hrá viac "do nôh" ako "do uší" a na stoličke to vyzerá na pódiu blbo.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
- tallicaman
myslim pri pouziti jako odposlech na koncertechNero píše:Proč by měla být zabita? Měl jsem možnost naživo slyšet vedle sebe jakousi lampou hlavu s 4x12 (Maršálek 1960) a 1x12 kombo Marshall JVM a že by se kombo ztrácelo, natož bylo zabito, to nemůžu říct.
mam v merku tohle: http://www.kytarnet.cz/komba-a-zesilova ... 50/50.html
je tam repro Celestion Seventy 80, matros "3/4” Void Free Birch Plywood Cabinet" coz je zhruba 2cm, a mel by to byt stejny matros, jaky se pouziva ve vyssich radach... jak jsem pochopil, tak u vyssich rad randallu je akorat navic mic eliminator a V30tky, jejchz zvuk se mi moc nezamlouva, aspon ne z framusu...
kdyz jsem se dival na engly, tak jsou cele z obyc preklizky a ozvucnici maji z kusu dreva, ale zas tam maji ty V30 a jsou o dost drazsi... strasne dilema
jeste jsem premyslel nad 1960tkou, ale v posledni dobe jsem cetl jen sama negativa na pouzity material...
u te 2x12 je prave blbe, ze hraje do noh, akorat se proste bojim, abych se na koncerte s 2x12 slysel....
pro 2x12 se mi zamlouva: http://kytary.cz/engl-2-x-12quot-pro-ca ... 87:0:0:1:0
HELP!
Nižší řada englů je z obyč překližky a oozvučnici mají že sibiřské břízy/překližka ty vyšší sou celé ze sibiřské překližky....osobně bych asi volil rockwell bednu neosazená ve 4x12 zkosená stojí 5tis....
Porizka - BS Custom 8
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
- tallicaman
pockat, takze ten engl nizsi rady ma taky ozvucnici z preklizky? to tusim je kus dreva a ne preklizka, pokud jo, tak vemu toho randalla a bude.. z ceho ze to dela rockwell?
1) Framus s V30kama hraje uplne jinak nez jine boxy s V30kama, kor kdyz jde o ENGL, ktery ma navic tlumeni
2) Drtiva vetsina boxu se dela z preklizky
3) I 1x12 box muze hrat pekne na kytaristu, jde jen o to ho spravne umistit - vubec bych se nebal ho treba dat na zidli, spousta lidi tak hraje. A jak to vypada bych vubec neresil
4) Dle dispozic a potreby se casto kytarista na koncerte slysi spis z odposlechu
5) Seventy 80 je jeden z nejlevnejsich repraku od Celestionu a nevidel jsem ho v zadnem solidnejsim boxu, ani jsem neslysel, ze ho nekdo znamejsi pouziva. Coz samozrejme nemusi znamenat vubec nic, ale rekl bych, ze v tomhle pripade na tom neco bude.
Mimochodem E212V mam a je to dobry box. Nesrovnatelne lepsi nez ten Framusackej...
2) Drtiva vetsina boxu se dela z preklizky
3) I 1x12 box muze hrat pekne na kytaristu, jde jen o to ho spravne umistit - vubec bych se nebal ho treba dat na zidli, spousta lidi tak hraje. A jak to vypada bych vubec neresil
4) Dle dispozic a potreby se casto kytarista na koncerte slysi spis z odposlechu
5) Seventy 80 je jeden z nejlevnejsich repraku od Celestionu a nevidel jsem ho v zadnem solidnejsim boxu, ani jsem neslysel, ze ho nekdo znamejsi pouziva. Coz samozrejme nemusi znamenat vubec nic, ale rekl bych, ze v tomhle pripade na tom neco bude.
Mimochodem E212V mam a je to dobry box. Nesrovnatelne lepsi nez ten Framusackej...
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- 60'Rock_N'_Roll
2x12 a 4x12. U boxu Engl bude rozdil tak v hmotnosti,v ceně a to, že 4x12 bude nejspíš hlasitější....pokud chceš box Engl, něco mi říká, že tvůj styl bude spíše tvrdšího rázu....ano, doopravdy, když vidím metalistu s 4x12 englem za zády, kterej hází vlasama jak o závod, řeknu si "mmmm, to má styl" Prostě k metalu a těmto tvrdým stylům neodmyslitelně patří nechutně veliký, těžký boxy s nápisem ENGL, Marshall, Mesa.
narozdíl od toho 2x12 vertikální box má specifické kouzlo. kouzlo britského baru 60. let. Oproti 4x12 malá věc, která s pořádným aparátem pořádně řve....k těmto boxům spíše patří ta barová židle. jemné bicí, lubová kytara a idilka páteční noci....a když na to příjde a kytarista si dá gin, dva. tak i pořádně nadupaný rock n roll, který 2x12 s přehledem utáhne.
narozdíl od toho 2x12 vertikální box má specifické kouzlo. kouzlo britského baru 60. let. Oproti 4x12 malá věc, která s pořádným aparátem pořádně řve....k těmto boxům spíše patří ta barová židle. jemné bicí, lubová kytara a idilka páteční noci....a když na to příjde a kytarista si dá gin, dva. tak i pořádně nadupaný rock n roll, který 2x12 s přehledem utáhne.
Sorry, ale alkohol a hranie moc spolu nepasujú dokopy ... človek sa nekoncentruje na hranie, neartikuluje, jeho rytmika je "uvoľnená" a pripadá mu, že hrá fajn, až kým si to druhý deň nepozrie z náhodného videa
Toto fakt nerobí dobrotu ...
- 60'Rock_N'_Roll
Predator píše:Sorry, ale alkohol a hranie moc spolu nepasujú dokopy ... človek sa nekoncentruje na hranie, neartikuluje, jeho rytmika je "uvoľnená" a pripadá mu, že hrá fajn, až kým si to druhý deň nepozrie z náhodného videaToto fakt nerobí dobrotu ...
Ukaž mi konzert Led Zeppelin, Rolling Stones, Guns n Roses, Hendrixem, kde kytarista neni nafetlej nebo napitej....a neříkej mi, že takovej Jimmy Page nehrál fajt i když si támhle vzádu něco píchnul....
Ja tento šport nepestujem a nefandím mu
ale nech si každý robí čo chce.
1. Ses OT60'Rock_N'_Roll píše:Predator píše:Sorry, ale alkohol a hranie moc spolu nepasujú dokopy ... človek sa nekoncentruje na hranie, neartikuluje, jeho rytmika je "uvoľnená" a pripadá mu, že hrá fajn, až kým si to druhý deň nepozrie z náhodného videaToto fakt nerobí dobrotu ...
![]()
![]()
![]()
Ukaž mi konzert Led Zeppelin, Rolling Stones, Guns n Roses, Hendrixem, kde kytarista neni nafetlej nebo napitej....a neříkej mi, že takovej Jimmy Page nehrál fajt i když si támhle vzádu něco píchnul....
2. Taky to kolikrat vypadalo (a to rikam jako fanousek Led Zeppelin a Hendrixe)
Pokud se o tomto tematu chcete bavit, zalozte si thread. Kazdopadne tohle je tema o rozdilu 2x12 a 4x12 boxu.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- tallicaman
ted jde hlavne o konstrukci a o drevo za co nejmensi peniz... repro se da kdykoliv vymenit... ty seventy 80 jsou pry dost do vysek, tak bych k nim hodil g12k aby to poradne dunelo a bylo by vystarane
box taky neni problem dodatecne vytlumit, no... s nejvetsi pravdepodobnosti pujdu do toho randallu, ale klidne mi to jeste vymluvte
... kdybych si tak na to mohl nekde zahrat
...
Ty jsi hodne dobrej optimista... To vytlumeni neni stylem "nacpeme tam nakej molitan a uvidime", mimo to molitan, kterej se zvukem neco dela (=na bazi otevrenych bunek), je docela drahej. To bych radeji sel do 1960ky a casem tam vymenil dva repraky za V30.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- tallicaman
tak to je mi jasne... ale taky nevim, jestli ten randall vytlumeny je nebo neni... ta 1960 je vytlumena?