Lampové kombo - dobrý zvuk "od začátku"
Pravidla fóra
Lampové kombo - dobrý zvuk "od začátku"
Zdravím.
Pozoruju na svém kombu takovou věc ... jakmile to nažhavím (cca 5-10 minut) ve standby a pak zapnu, kombo sice hraje dobře, ale po nějaké čase (bývá to tak 30-60 minut, podle zátěže) se něco stane a to kombo získá mnohem lepší zvuk (asi jsou lampy už pořádně rozpálený, nebo nevim). Nevím, jak ten rozdíl "před a po" vnímá ten kdo jen poslouchá, ale mně se v tu chvíli začně mnohem líp hrát, zvuk je šťavnatější a prostě nářezovější. Prý je to obecná vlastnost lampových komb.
Teď dotaz - když půjdu s tím na koncert, jak mám dosáhnout toho, aby ten zvuk byl takový už od začátku? Třeba festivaly, kde se střídá několik kapel, tam není možné to zapnout na pódiu a jít na hodinu někam pryč .... je třeba řešení to nechat zapnutý v šatně, na přenesení to vypnout a na pódiu to zas zapnout? Přijde mi že tím to bude asi dost trpět :-/ Nebo je délka té "mezidoba", kdy to hraje jenom jakoby napůl daná tím, jak dlouho se nahřívá ve standby?
Pozoruju na svém kombu takovou věc ... jakmile to nažhavím (cca 5-10 minut) ve standby a pak zapnu, kombo sice hraje dobře, ale po nějaké čase (bývá to tak 30-60 minut, podle zátěže) se něco stane a to kombo získá mnohem lepší zvuk (asi jsou lampy už pořádně rozpálený, nebo nevim). Nevím, jak ten rozdíl "před a po" vnímá ten kdo jen poslouchá, ale mně se v tu chvíli začně mnohem líp hrát, zvuk je šťavnatější a prostě nářezovější. Prý je to obecná vlastnost lampových komb.
Teď dotaz - když půjdu s tím na koncert, jak mám dosáhnout toho, aby ten zvuk byl takový už od začátku? Třeba festivaly, kde se střídá několik kapel, tam není možné to zapnout na pódiu a jít na hodinu někam pryč .... je třeba řešení to nechat zapnutý v šatně, na přenesení to vypnout a na pódiu to zas zapnout? Přijde mi že tím to bude asi dost trpět :-/ Nebo je délka té "mezidoba", kdy to hraje jenom jakoby napůl daná tím, jak dlouho se nahřívá ve standby?
G: Jackson DK2, AG: Ibanez EW 2012ASE, Ap: Crate V33-212, Ef: BOSS ME-70
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lampové kombo - dobrý zvuk "od začátku"
zkus to nechat lehce dýál žhavit než jsi zvyklý... Jinak toto pozoruju taky no 
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
To je sice všeobecně známá věc, ale pokud je ten rozdíl tak markantní, jak říkáš, začal bych spíš uvažovat o tom, že je tam nějáká chybka...Jak dlouho ten aparát máš, a máš v tom původní elektronky? Myslím, že by stálo za to přelampovat to, v těch levnějších Cratech asi nebudou od začátku nějáký extra dobrý (slyšel jsem, že tam dávají Sovteky, ty podle mě EL84 zas tak dobrý nemají) Vážně bych investoval do přelampování.)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Mám to asi 4 měsíce, takhle se to chová od začátku. Jak moc výrazný ten rozdíl je neumím posoudit, mně se to zdá dost, ale spoluhráči to kolikrát ani nepoznají, že se něco změnilo ...Maples píše:To je sice všeobecně známá věc, ale pokud je ten rozdíl tak markantní, jak říkáš, začal bych spíš uvažovat o tom, že je tam nějáká chybka...Jak dlouho ten aparát máš, a máš v tom původní elektronky? Myslím, že by stálo za to přelampovat to, v těch levnějších Cratech asi nebudou od začátku nějáký extra dobrý (slyšel jsem, že tam dávají Sovteky, ty podle mě EL84 zas tak dobrý nemají) Vážně bych investoval do přelampování.)
Ještě teda k původní úvaze .... nechat to rozpálit v šatně a pak to přenést vypnuté na podium a tam znova zapnout je teda nesmysl?
Co ovlivňuje dobu, kterou potřebuje aparát k nažhavení? Je to třeba i fakt, jestli je v něm zapojená nebo nezapojená kytara, když se žhaví ve standby nebo ne?
Co ovlivňuje dobu, kterou potřebuje aparát k nažhavení? Je to třeba i fakt, jestli je v něm zapojená nebo nezapojená kytara, když se žhaví ve standby nebo ne?
To klidně můžeš začít žhavit na pódiu hned jak přijdeš, pokuď jseš první, pokuĎ někdo hraje před váma, tak se s nim domluvit, a položit to někam dozadu, kde to nebude nikomu vaditMilfried píše:Ještě teda k původní úvaze .... nechat to rozpálit v šatně a pak to přenést vypnuté na podium a tam znova zapnout je teda nesmysl?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Manipulovat s kombem by se nemelo, pokud jsou elektronky zhave, takze tenhle postup nedoporucuji. Osobne bych se spis poradil s nekym, kdo stavi nebo opravuje apecy, mozna je tam vadna nejaka soucastka nebo je neco spatne postelovany.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
myslím, že jen žhavit asi nepomůže, prostě to musí být normálně v provozu ten aparát, aby lampy dostaly co proto a začaly hrát.
Ta půlhodinky je taková klasika, myslím, že máš aparát úplně v pořádku.
Pulhodinka by byla jeste v pohode, ale pise 30-60...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Díky všem za odpovědi.qwer píše:myslím, že jen žhavit asi nepomůže, prostě to musí být normálně v provozu ten aparát, aby lampy dostaly co proto a začaly hrát.
Já ani tak nemám strach že je ten aparát v nepořádku, spíš mě zajímala nějaká finta, jestli je to možný obelstít
Takže závěr je z toho takovej, že nejepší je nechat to před hraním na pódiu někde vzadu zapnutý a ztlumený nějakou dobu (zatímco hraje třeba jiná kapela), říkám to správně? Případně nechat zkontrolovat lampy a nechat přelampovat.
- DL
- Kontaktovat uživatele:
zapnutý a ztlumený = standby ?
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Hm občas mi to tak taky přijde, ale asi tomu nevěnuju tolik pozornost nebo spíš ne vždycky je ten rozdíl stejnej. Častěji si toho všimnu u juniora, každopádně mi přijde že na to musim hrát nějakou dobu dost nahlas aby se to nějak projevilo, nechat to stát jen tak zapnutý imho není tak účiný. Každopádně nějak jsem to nestudoval, tak se můžu mílit. Nebo je to tim jak má/nemá Blues Junior udělaný standby...
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."