1 nebo 2

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět

1 nebo 2 reproduktory?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

TomM_Tm

1 nebo 2

Příspěvek od TomM_Tm »

Zdarec lidi,
chtěl bych se zeptat na Váš názor, jestli je lepší mímt v jednom reproboxu jeden reproduktor (třeba 18´´) nebo dva(třeba 15´´).

Myslím to spíš teoreticky, protože je mi jasné že každý reprák hraje jinak. :) :)

Jsem zvědav na Vaše odpovědi. :D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: 1 nebo 2

Příspěvek od Wohma »

Vic repro, vic tlak, (vic adidas). Navic hodne velky repra (typicky 18", ale i 15") muzou mit problemy s dobrou reprodukci stredu, dost je to o celkovym designu (vyskac, vyhybka). Ale predevsim to zavisi i na tom, k cemu to vlastne chces pouzivat.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
TomM_Tm

Příspěvek od TomM_Tm »

No já jsem to myslel spíš u basáků, jestli bude zvuk lepší z 2 nebo 1. Ale diky za nazor
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od einsteincz »

Co se týče počtu tak se to probírao na diskuzi prodance. Pro mě kařdopádně vyhrává 18 sice to možná oproti dvoum 15 nebude tolik tlačit ale 18 hrajou níže.
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

TomM_Tm píše:No já jsem to myslel spíš u basáků, jestli bude zvuk lepší z 2 nebo 1. Ale diky za nazor
Pokud jde ciste o (sub)basy, tak jednoznacne 18". Ale jak rikam - ono to chce taky vybirat vzhledem k ostatnim prvkum PA.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Není jednoznačná odpověď - každá koncepce má něco do sebe.

EAW klasika SB1000 je to velmi povedená bedna jak do interiérů, tak ven, hodí se spíš na bigbít a agresívnější styly: http://www.eaw.com/products/SB1000z.html

Potom třeba NTS22 hraje pěkně vyrovnaně: http://www.eaw.com/products/NTS22.html

Od B&C jsem několikrát stavěl 2x 15" bassreflex - úžasně vyrovnané basy, hodí se i na tvrdší muziku, disco, tucku - takovej univerzál: http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000009

Tam kde se potřebuje zdůraznit attack, tam se dávají zase 4x 10

Megaton má 2x 15 v bandpasu, taky výborná bedna: http://eshop.prodance.cz/ShowImage.asp? ... 355290.jpg

Prostě záleží na tom, co chceš aby to dělalo...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
TomM_Tm

Příspěvek od TomM_Tm »

No já jsem to myslel spíš obecně, co je lepší. :lol:
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

TomM_Tm píše:No já jsem to myslel spíš obecně, co je lepší. :lol:
to je obecně stejně blbá otázka, jako co je lepší - Citroen Jumper, nebo Škoda Oktavia????

obecně neni lepší ani jedno - vždycky je dobrý vědět, k čemu to chceš...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
TomM_Tm

Příspěvek od TomM_Tm »

No jo tak, když se Vám to nelíbí, tak třeba na normalní diskotéky.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

a jaký pak k tomu budeš mít kompakty nahoru??? a ještě - bude to na pevnou instalaci nebo na stěhování???

na stěhování bych volil něco s menší konstrukcí, naopak na instalaci bych se nebál i přímovyzařující 2x18"...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Jens Ludwig píše:
TomM_Tm píše:No já jsem to myslel spíš obecně, co je lepší. :lol:
to je obecně stejně blbá otázka, jako co je lepší - Citroen Jumper, nebo Škoda Oktavia????

obecně neni lepší ani jedno - vždycky je dobrý vědět, k čemu to chceš...
Škoda Octavia :D
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

einsteincz píše:Co se týče počtu tak se to probírao na diskuzi prodance. Pro mě kařdopádně vyhrává 18 sice to možná oproti dvoum 15 nebude tolik tlačit ale 18 hrajou níže.
Je nesmysl si myslet, že čím větší průměr repra, tím nižší bas!! Je to spíš tak, že čím větší průměr, tím lacinší, ale mizernější bas. Pokud použiješ kvalitní reproduktory ve vhodné ozvučnici, tak 2X15´´ se žádný 18´´ nevyrovná. Například firma EAW běžně vyrábí subbasy s 2 X 12´´. A věř, že hrají skvěle. Ovšem ceny jsou takřka u 100 000,- Kč.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No samozřejmě že záleží na spoustě věcí, ale to už tu padlo, proto nemá cenu to opakovat. Jde spíš o to, že čím větší basák, tím více muziky za méně peněz. Což je vždy tak trochu na úkor kvality. Rozhodně není pravda, že paušálně 18´´ hraje níž než 15´´. Jsou 15´´ s nižším Fs, než leckteré 18´´ a samozřejmě i naopak. Navíc jde vždy o konkrétní použití, což velice často bývá kompromis mezi cenou a kvalitou. Kdyby to bylo jak píše Einsteincz, tak by se normálně používaly i 22´´ a snad i větší průměry. Jenže ona už ta 18´´ je na hranici, ale relativně snadno se vyrobí 18´´ s magnetem který uchladí cívku až o 4´´ do které lze rvát i více jak 1kW, což třeba u 12´´ reproduktoru prakticky nelze. A tak box s jedním takovýmto 18´´ vyjde laciněji a určitě v některých aplikacích dobře poslouží, než 2 X 15´´, nebo 3 X 12´´ abychom se dostali na kýženou zatižitelnost. Ale rozhodně se nedá říci, že by menší průměry nedokázali hrát tak basově. Oni to dokáží a většinou to zní lépe, leč vyjde to dráž a například pro nějakého DJ na techno večírky to je zbytečný luxus.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

No, ještě si něco nastuduj a hlavně naposlouchej - věřím, že se Ti černobílý svět zdá jasný a srozumitelný, ale reálně to takhle není...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Aha, Pavle dvojko, přiznávám se, odhalil jsi mne. Právě jsem přiletěl z Marsu. U nás reproduktory nemáme. Ani vzduch. Můžeš mi tedy celou problematiku vysvětlit? Proč některé reproduktory hrají středy a jiné basy? Jaký je mezi nimi v konstrukci rozdíl? Zvláště mě zajímá ta teorie: "čím větší průměr koše, tím nižší bas". Ale klidně začni od Adama, je dobré si občas vědomosti zopakovat, ne? Jen mi, prosím Tě, neposílej zase nějaké odkazy na www.stránky. Postav se k tomu čelem.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“