AKG D5 nebo Shure SM58?
Pravidla fóra
AKG D5 nebo Shure SM58?
Ahoj. Co je lepší na zpěv? D7 od AKG nebo Shure SM58? Mělo by to vycházet podobně cenově, ne? A kde si můžu zkusit oboje? Rozumíte někdo rozdílným parametrům (tzn. co je dobře co je špatně?) a v čem se ty dva mikrofony v zásadě liší? Díky
Re: AKG D5 nebo Shure SM58?
Parametrum rozumim, ale v podstate zadnej ti primo neurci to, jeslti ten mikrofon bude dobrej a tuplem uz ne, jestli ti sedne. Jedinej udaj, u kteryho lze zobecnit, je utlum mimo osu, ale to moc vyrobcu zas neuvadi. Zabranuje to zpetne vazbe a preslechum z jinych nastroju ci z odposlechu.
Jinak veci typu frekvencni charakteristika, citlivost nebo impedance nelze nijak zobecnit - u urcite frekvencni krivky muzes treba rict, ze to asi bude vhodnejsi pro zensky vokal (vytazene urcite frekvencni pasmo charakteristicke pro zensky zpev), ale nepoznas, jestli ten mikrofon nema treba "plochy" a nezivy zvuk. Citlivost je dulezita v souvislosti s utlumem mimo osu - pri mensi citlivosti staci vic vytahnout gain na predzesilovaci a pokud mikrofon adekvatne dobre tlumi mimo osu, tak by v tom nemel byt nijak velky rozdil. Impedance neni u mikraku na zivy vystupovani prilis dulezita.
Vyzkouset je IMHO mozne jedine ve vetsich prodejnach - Kytary.cz, Muziker, Musiccenter, mozna Pro MC ci Music-city.
P.S.: nemluve o tom, ze si ve specifikacich nekteri vyrobci dost vymysli anebo dost ohybaji merici metodiku, takze ty jejich cisla znaci neco uplne jinyho nez u jinych vyrobcu.
Jinak veci typu frekvencni charakteristika, citlivost nebo impedance nelze nijak zobecnit - u urcite frekvencni krivky muzes treba rict, ze to asi bude vhodnejsi pro zensky vokal (vytazene urcite frekvencni pasmo charakteristicke pro zensky zpev), ale nepoznas, jestli ten mikrofon nema treba "plochy" a nezivy zvuk. Citlivost je dulezita v souvislosti s utlumem mimo osu - pri mensi citlivosti staci vic vytahnout gain na predzesilovaci a pokud mikrofon adekvatne dobre tlumi mimo osu, tak by v tom nemel byt nijak velky rozdil. Impedance neni u mikraku na zivy vystupovani prilis dulezita.
Vyzkouset je IMHO mozne jedine ve vetsich prodejnach - Kytary.cz, Muziker, Musiccenter, mozna Pro MC ci Music-city.
P.S.: nemluve o tom, ze si ve specifikacich nekteri vyrobci dost vymysli anebo dost ohybaji merici metodiku, takze ty jejich cisla znaci neco uplne jinyho nez u jinych vyrobcu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Jens Ludwig
- Odborník
numb94 píše:Ahoj. Co je lepší na zpěv? D7 od AKG nebo Shure SM58? Mělo by to vycházet podobně cenově, ne? A kde si můžu zkusit oboje? Rozumíte někdo rozdílným parametrům (tzn. co je dobře co je špatně?) a v čem se ty dva mikrofony v zásadě liší? Díky
vyzkoušet si můžeš snad v každým větším krámě se zaměřením na profi techniku....
jinak z (nejen mojí) osobní zkušenosti jsou srovnatelný jen cenově - AKG snad ve všem SMko dalece předčí... (odolnost vůči vazbě, brilance zvuku, citlivost...)
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Ehm, je řeč o D5 nebo D7..., anžto v titulku máš D5 a ptáš se pak na D7 což je i cenově někde jinde 
Na slušným apatrátu většinou vyjde D5 líp - blbý je, že celkem "dobře" přenáší manipulační hluk.
Na aparátech s problematickejma středama může SM58 vyjít líp díky přirozenému hrbu v oblasti 5 - 6 kHz.
http://www.shure.com/stellent/groups/pu ... _large.gif
D7 je ve všem dál.
SM58 ale má tu vlastnost, že při extrémním řevu to nezní nepříjemně, což oba AKG neumí...
Taktéž je řada prvoligových zpěváků, kteří mají v rideru SM58 a trvají na něm.
D5 sejme i jemné nuance, které SM58 vůbec nerozliší, což je ale mnohdy ku prospěchu
A teď si vyber
Na aparátech s problematickejma středama může SM58 vyjít líp díky přirozenému hrbu v oblasti 5 - 6 kHz.
http://www.shure.com/stellent/groups/pu ... _large.gif
D7 je ve všem dál.
SM58 ale má tu vlastnost, že při extrémním řevu to nezní nepříjemně, což oba AKG neumí...
Taktéž je řada prvoligových zpěváků, kteří mají v rideru SM58 a trvají na něm.
D5 sejme i jemné nuance, které SM58 vůbec nerozliší, což je ale mnohdy ku prospěchu
A teď si vyber
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- Jens Ludwig
- Odborník
no jasně a proto je dobrý mít v rideru několik typů mikrofonů...
já mam pro řvouny Audix OM2, pro "tišší " zpěváky do jemnějších stylů pak kompinuju Sennheisery a AKG - podle hudby a podle hlasu a tak...
jinak špičky v riderech D5 ani D7 nemaj, protože jsou to poměrně nový mikrofony a muzikanti jsou halt líný a málo experimentujou...
na druhou stranu to, co je v rideru je jedna věc, to co dostanou do ruky je věc druhá...
já mam pro řvouny Audix OM2, pro "tišší " zpěváky do jemnějších stylů pak kompinuju Sennheisery a AKG - podle hudby a podle hlasu a tak...
jinak špičky v riderech D5 ani D7 nemaj, protože jsou to poměrně nový mikrofony a muzikanti jsou halt líný a málo experimentujou...
na druhou stranu to, co je v rideru je jedna věc, to co dostanou do ruky je věc druhá...
No a taky jsou lidi, co maj sice v rideru něco napsaný, ale já jim to nedávám, protože často ty mikrofony ničej a k placení se nemaj
- Jens Ludwig
- Odborník
asi tak...pavel2 píše:No a taky jsou lidi, co maj sice v rideru něco napsaný, ale já jim to nedávám, protože často ty mikrofony ničej a k placení se nemaj
.. a pak řeknou "sorry, já sem se nechal unést"...
- einsteincz
- Kontaktovat uživatele:
pokud to poškodí (zničí) umyslně, tak v ten moment jsou tři možnosti
1) zaplatí
2) dostane přes držku tak, že se nevzpamatuje
3) zavoláme policii
1) zaplatí
2) dostane přes držku tak, že se nevzpamatuje
3) zavoláme policii
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player 
ahoj...diky moc za rady...
Jinak sorry za ten překlep. Myslel jsem samozřejmě srovnání D5 s SM58. Kdyby jeste nekdo neco vedel, nebo mel zkusenosti, tak prosim piste...diky moc
Chtěl bych se zeptat jak moc je ten Audix OM2 vyhraněný pro řvaní a drsnější zpěv? Sháním totiž mikrofon, který by zvládal dobře jak hard-rock (ale zas žádný metalový blití) a trochu řvaní, tak i něco jemnějšího. Rozhoduju se mezi tím OM2 a D5. Mám teď PG58, takže čekám, že to bude jenom lepší 
http://putridpus.blogspot.com
Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Nemam srovnani oproti D5, ale rada OM je vylozene urcena na rockovy a metalovy zpev... Proto ma taky tak vysokej utlum mimo osu, na nejakym folkovym vystoupeni takovej bordel na podiu neni.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
No abych to upřesnil - tím jemnějším zpěvem nemyslím folk ani nic podobnýho, ale spíš třeba TOHLE. Sice se APC taky řadí do rocku, ale k typickýmu rockovýmu zpěvu to má celkem daleko, bych řek.
EDIT: A ještě jsem si vzpomněl na Arcade Fire, to je trochu z jiného soudku, ale taky zapadá do rocku. Viz třeba TUTO
EDIT: A ještě jsem si vzpomněl na Arcade Fire, to je trochu z jiného soudku, ale taky zapadá do rocku. Viz třeba TUTO
http://putridpus.blogspot.com
Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

-
Martin Haluza
Mam zkusenosti jak s D5kou tak s OM serii !! Hrajeme HC-numetal takze je tam narvany řev , cisty zpěv a někdy to zasahuje až do blití
!!! S D5kou sem se potkal na koncerte zvuk velice dobry , hur zvlada pretizeni (na nejaky tvrdsi zpev absolutne nevyhovujici) pri vetsim hlasovem natlaku nezvlada a co je docela nevyhoda (hlavne pro me nekdy s mikrofon narvu pomale do krku ) vetsi vzdalenost od ust zpevaka !!!
Audix OM2ku vlastnim a jsem s ni absolutne spokojeny !!! Srozumitelnost a zvuk vyborny !! Hlasove pretizeni zvlada bez problemu ,ale neztrati se i pri normalnim zpevu !!! Podle meho mineni je to nejlepsi mikrofon co ted pro rock a metal muzes mit !!! Sm58 je klasika , ale prece jenom uz ma odzvoneno
P.S. Malá ukázka Audix OM2 živě v sále (omlováme se předem za zvuk byl to underground
)
http://www.youtube.com/watch?v=Vvx7D72_ ... re=related
Audix OM2ku vlastnim a jsem s ni absolutne spokojeny !!! Srozumitelnost a zvuk vyborny !! Hlasove pretizeni zvlada bez problemu ,ale neztrati se i pri normalnim zpevu !!! Podle meho mineni je to nejlepsi mikrofon co ted pro rock a metal muzes mit !!! Sm58 je klasika , ale prece jenom uz ma odzvoneno
P.S. Malá ukázka Audix OM2 živě v sále (omlováme se předem za zvuk byl to underground
http://www.youtube.com/watch?v=Vvx7D72_ ... re=related
Taky používám Audix OM2 a jsem velmi spokojený.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
K D5 ještě takový poznatek - je hodně citlivý na "zaflusaný" popfiltr.
Čas ukázal, že ten použitý molitan je asi hodně levný, protože už po pěti normálních akcích, kde se ještě zpívá a neblije, to potřebuje přemáchnout...
Čas ukázal, že ten použitý molitan je asi hodně levný, protože už po pěti normálních akcích, kde se ještě zpívá a neblije, to potřebuje přemáchnout...
-
jayjay1987
NEvyřeší to nějakej novej molitan? A šroubuje se to nad tím stříbrným kroužkem nebo až pod ním?
Dal jsem tam nový molitan z nějakého čínského mikrofonu a zatím to vypadá nadějně.
Šroubuje se ta hlava: http://www.akg.com/mediendatenbank2/psf ... 143db3.pdf
Nicméně se mi zdá, že tři z pěti, které mám, ztrácejí ve zvuku "glanc" - po dvou rocích je to docela brzo.
Zkusím je reklamovat, tak uvidíme...
Šroubuje se ta hlava: http://www.akg.com/mediendatenbank2/psf ... 143db3.pdf
Nicméně se mi zdá, že tři z pěti, které mám, ztrácejí ve zvuku "glanc" - po dvou rocích je to docela brzo.
Zkusím je reklamovat, tak uvidíme...