TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
r0nn!e

Re: TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek

Příspěvek od r0nn!e »

Hoy, díky, zkusím, jinak ta kopie je asi bezejmenná :-D DirX si myslí, že je to od Fame, vzhledem k polskému původu :-)
axi12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od axi12 »

Co znamena ten spravny ton pls?! :D
Kytara: Ibanez GRG 170DX + RM Bridge+
Kabel: Dělanej - 4,5m
Kombo: Právě žádné...
Struny: GHS 10
Trsátka: Dunlop Tortex 1mm (želva), Dunlop Jazz III
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

axi12 píše:Co znamena ten spravny ton pls?! :D
Doufám, že tuto otázku nemyslíš správně a jde jen o hodně přiblbý vtípek...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
axi12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od axi12 »

Nero píše:
axi12 píše:Co znamena ten spravny ton pls?! :D
Doufám, že tuto otázku nemyslíš správně a jde jen o hodně přiblbý vtípek...
Tak ja se ti moc omlouvam, ze jsem se dovolil zeptat ..... pravda ne kazdy je bozsky nero a ne kazdy teda vi a umi vse :( ... no ae myslel jsem, ze to forum je tu od toho, aby se lidi, ptali...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Spíš by mě zajímalo, cos čekal za odpověď - Univezrální nastavení ekvalizéru? Optimální úroveň gainu? Správný biasing lamp? Délku ohrání reproduktorů? Tloušťku a materiál kabinetu reproboxu? Správný typ elektronek? Ideální typ strun? Ty nejlepší snímače? Nejlepší druh a délku sušení dřeva kytary? Nejvhodnější typ propojení krku a těla?

Ideální zvuk je zvuk, co
1) se ti líbí
2) prorazí kapelou
(eventruálně 3) se bude líbit posluchači)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
axi12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od axi12 »

Nero píše:Spíš by mě zajímalo, cos čekal za odpověď - Univezrální nastavení ekvalizéru? Optimální úroveň gainu? Správný biasing lamp? Délku ohrání reproduktorů? Tloušťku a materiál kabinetu reproboxu? Správný typ elektronek? Ideální typ strun? Ty nejlepší snímače? Nejlepší druh a délku sušení dřeva kytary? Nejvhodnější typ propojení krku a těla?

Ideální zvuk je zvuk, co
1) se ti líbí
2) prorazí kapelou
(eventruálně 3) se bude líbit posluchači)
Ok, stacilo rict, co se ti libi... tak ja nevedel, jestli je tim mysleno neco konkretniho :)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

no spis to co se ti libi ale aji aby to prorazilo..proste aby posluchaci slyseli co se ti libi:Djinac je to naprd
petrlesna

Příspěvek od petrlesna »

McKozias píše:no spis to co se ti libi ale aji aby to prorazilo..proste aby posluchaci slyseli co se ti libi:Djinac je to naprd
Myslím, že každej dobrej zvukař ti poví, že ekvalizer je vlastně opravný prostředek zvuku (korekce). Dej to prostě na nuly, volume, gain, master a podobný točítka tak na 60-70% a zkus co z toho leze. Pokud se to tobě osobně nebude líbit, tak pak použij korekční ekvalizér, ale spíš stahuj pásma dolů až docílíš pocitu, že to je vono. Když toho pocitu nedocílíš kup si jinej nástroj, nebo nějakou jinou krabičku. A a votom to je :P Petr
Nástroje: Fender Precision Bass, Peavey Millenium BPX5
Aparát: Trace Elliot GP12 SMX + 4x10" a 1x15" boxy

Basa musí bejt nejen cejtit, ale taky slyšet.
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Dejme tomu, že si umím nastavit na 2kanálovém zesilovači několik zvuků, které se mi líbí (třeba na rock, metal, sólo zpívavé, sólo "agresívní", čistý). Jdu hrát koncert, a teď co? Nevšiml jsem si, že by někdy nějaký muzikant během koncertu kroutil knoflíkama na kombu před každou písničkou. Jak se to tedy správně dělá? Nastaví se 1 zvuk a na ten se hraje celý koncert, případně se to dohání krabičkami? Doteď jsem hrál přes multiefekt, takže mi stačil na koncertě na zesíku jen čistý kanál, ale pořídil jsem si lampu a tak najednou musím řešit věci, o kterých zatím nic nevím.
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

Zakladatelé Baby Metalu: Metal Kidz
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Nastav si jeden zvuk a jen primochavej krabickama efekty. Ja treba pridavam do sola jen delay/reverb a to mi staci. Min nakresleny zvuk udelam tak, ze stahnu volume na kytare. Timhle se vzynacuje prave lampa, u ktere se to pekne vycisti malem az do cisteho zvuku. Uplne cisty z toho ale udela jen pokud je to primo lampa a kresli lampama a ne treba diodama. A i tak to ale nebude vylozene ciste jako treba fender zvuk :)
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
woro90

Příspěvek od woro90 »

Fade píše:Nastav si jeden zvuk a jen primochavej krabickama efekty. Ja treba pridavam do sola jen delay/reverb a to mi staci. Min nakresleny zvuk udelam tak, ze stahnu volume na kytare. Timhle se vzynacuje prave lampa, u ktere se to pekne vycisti malem az do cisteho zvuku. Uplne cisty z toho ale udela jen pokud je to primo lampa a kresli lampama a ne treba diodama. A i tak to ale nebude vylozene ciste jako treba fender zvuk :)
Bude. Zkreslení funguje tak, že do zesilovacího nebo ořezávacího prvku toho pereš víc signálu než to pobere, tudíž když to stáhneš pod úroveň limitace, vyčistí se ti i fuzz.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Jojo, jenze fuzz neni vytaveny dual... Takze se mi to nikdy nevycisti do cistoty jako fender clean. I kdyz taky zalezi na snimacich, ale to uz jdeme hluboko.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
woro90

Příspěvek od woro90 »

Fade píše:Jojo, jenze fuzz neni vytaveny dual... Takze se mi to nikdy nevycisti do cistoty jako fender clean. I kdyz taky zalezi na snimacich, ale to uz jdeme hluboko.
Čistota fenderovského zvuku je daná konstrukcí preampu, samozřejmě že mesina nebude znít jako fendroš, ale nemá to nic společného s tím, jestli je to čistý nebo zkreslený kanál a čím se zkreslení dosahuje. Málo krmený zkreslený s málo gainem bude znít jako čistý stejného aparátu.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
jesse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jesse »

nemate pls nekdo zkusenost s nastavenim Crate V18-212 pri kytare Cort M600LH? na kombu je jenom jeden vstup, takze jak mam dosahnot cistyho zvuku a jak dobre znejiciho zkresleni? mam si poridit este treba Boss-DS1? dik
(sorry esi to zni blbe, ale su zacatecnik a v te technice se este tak neorientuju)
come on over - do a twist!

Cort M600LH, Crate V18-212
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

V tomhle ti nikdo moc nepomůže... Když nastavuješ zvuk čistej, dej si gain tak na 1/4 a hlasitost tak, abys neohluchl, všechny ovladače ekvalizéru na 12 hodin a pak si brnkej a upravuj zvuk tak, aby se ti líbil. Na zkreslení přidej gain a sniž master.

V18 je jednokanál, takže pokud chceš používat v jedné skladbě jak čistý, tak zkreslený zvuk, tak holt budeš potřebovat nějaký OD pedál nebo distortion.

PetrPeter 1975 - 2008
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

pokud budes porizovat krabku dej gain na 1/10, volume dle libosti (ja mam kolem 6/10) eq taky dle chuti...pokud nemas krabku bude to slozitejsi...ja to zkousel tak gain na 3/10, volume 6-7/10, basy 0, stredy 8/10, vysky 6/10...a jel sem...takhle uz to kresli koncama, pro cisty zvuk jsem si stahl volume na kytare a hral jemneji..docela to fungovalo
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Taky jsem to zkoušel a přiklánim se k názoru uživatelů, co tvrdí, že to nefunguje. Já postupuji způsobem, že dám vše na střed a pak už ladim a hledam ten pravý zvuk..
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Souhlasím, viz to, co píšu zde - komba-zesilovace-reproboxy/to-zakladni- ... ml#p336843

Tenthle článek asi zmizím jako sticky, nechám ho jako obyčejný thread - ten návod je přinejmenším diskutabilní.

PetrPeter 1975 - 2008
Dylan

Příspěvek od Dylan »

S původním článkem (tím úplně na začátku) souhlasím, je to dobrý postup, až na volume na kytaře - to dávám na plno. Mám otázku - na jakou hodnotu nastavit volume na kombu úplně na začátku než začnu s nastavováním? Protože, když jsou basy+středy+výšky stažené, hraje kombo potichu. Kdybych měl volume čistého kanálu na 3 hod, tak budou ekvalizace reagovat dřív, když bude volume na 9, můžu je přidávat víc. Jde mi o nastavení pro hraní v bytě, kde chci hrát spíše tišeji. Nebo ho dát na půl (12 hod) a točit od spodu ekvalizace? Díky za názory.
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

Huh? Jdeš na to moc komplikovaně.. dej všechny ekvalizace na 12 hodinu. Volume dej tak, aby ti to přišlo přijatelně nahlas, když jsi v bytě.. a pak si pošteluj výšky, basy, přidej středy.. Nemyslím si, že by ti to tolik ovlivnilo hlasitost, pokud nestáhneš všechno až na nulu.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“