Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock - S jakou kytarou začít

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Oltec

Re: Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock - S jakou kytarou začít

Příspěvek od Oltec »

No že by hrál Clapton na Gibsony a "blekyna" byla mimo jeho stáj je trochu drzost - blekyna je symbol Clapotna!!!! Na kolik druhů kytar hrál nemůže nikdo - kromě něho samotnýho - vědět!!!!!!
termyx

Příspěvek od termyx »

nečetl jsem moc odpovědi, ale když z fleku odpovim na úvodní post, tak..:

-nevypadáš jako pitomec, naprosto relevantní thread...
-blues-jazz-rock lze hrát téměř se vším...opravdu záleží na vlastním feelingu a taky do čeho to zapojíš (nikde jsi se o aparatuře nezmínil...)
-ono docílit zvuku výše zmíněných hráčů není úkol pro první el. kytaru, často se stane, že koupíš a pak časem zjistíš, že hledáš něco jiného..

-je to už nuda, ale opravdu je nejlepší jít a zkoušet..nejlépe vybrat jeden apec na zkoušení(v tomhle případě bude asi hlavní faktor čistý zvuk..třeba fender blues deluxe) a do toho postupně napíchat straty, LP, SG(nikdo doposud nezmínil..pokud jsem dobře koukal a i na sg se dají supr hrát tyhle "měkké" styly), PRSa i třeba tu lucille (originál gibson mají myslim v music-city..tovární epi(snímače) stojí za prdlačku) a všechno ostatní, co ti přijde pod ruku...

-jednoznačně pevnou kobylku bych zas moc netvrdil..jednozvratný tremolo na stratu žádnej brajgl nedělá ani na nejlevnějších modelech např. squierů..

-nenavrhl jsi žádný cenový strop, ale předpokládám, že finance nebudou brzda..jako první kytaru bych nekupoval žádnej TOP model, ale kvalitu střední nebo vyšší střední třídy..(pokud přesedláš časem na jinou, tak není škoda ji neprodat a když přijde chuť, dá se na ní zase skvěle hrát)

já řikam tohle: na kytaru hrát umíš, tak jdi a zkoušej i třeba u známých, v obchodech atd..protože po pár kusech, co ti projdou rukama zjistíš, že najednou cítíš rozdíly a už to není, jako držet pádlo...:) a to samé se zvukem..pečlivej výběr se vyplatí..a může z toho bejt láska jako trám..(neplatí pouze u kytar...)
to a to a za chvíli zas tohle
blues54

Příspěvek od blues54 »

termyx píše:-blues-jazz-rock lze hrát téměř se vším...opravdu záleží na vlastním feelingu a taky do čeho to zapojíš (nikde jsi se o aparatuře nezmínil...)
To budeme muset probrat také. Po jakých aparaturách se mám koukat? Domam mám Marshala Acoustic .... pro to svoje Jumbo, což asi nebude to pravé ořechové pro kytaru.

Jen takový doplňující dotaz, co je to za efekt použití v prvním příspěvku na videu Stratocaster vs. LesPaul Deluxe?
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

tak tady jsou zase 2 možnosti... Buď americký blues zvuk Fender nebo britský blues zvuk Marshall potažmo Orange nebo jiný britský aparáty... to by bylo ale už doopravdy pouze na tom, které kombo se ti líbí víc... :)

Americký Blues Fender:
http://kytary.cz/fender-reissue-blues-deluxe/HN083971/

Bristký Blues Marshall:
http://kytary.cz/marshall-1962-bluesbreaker/HN006484/

Toto byly pouze příklady takového toho bluesového guru... 8) Jdou sehnat dobrá blues komba i mnohem levnější (ceriatone, orange....)
woro90

Příspěvek od woro90 »

termyx píše:-jednoznačně pevnou kobylku bych zas moc netvrdil..jednozvratný tremolo na stratu žádnej brajgl nedělá ani na nejlevnějších modelech např. squierů..
Ani na ultrabrutalhustopřísněsuperlevné setové behringerce (ta moje žlutá obluda v podpisu, koupil jsem ji v hrozném, ale opravitelném stavu za čtyři stovky, a nová s kombem, obalem a popruhem stála asi tři a půl tisíce) :wink: Já tvrdím tremolo ano, pokud ho využiješ nebo s ním chceš časem experimentovat - navíc hardtail strat má dost "nestratovský" zvuk, to tremolo se na charakteristickém zvuku strata dost podílí. Za mě: Na tremolo nekoukat, ať rozhodne zvuk a pohodlí při hraní. Já třeba gibsonovské konstrukce moc nemusím, prostě mi nesednou do ruky, navíc jsem spíš na singly, ale někdo zase nevezme do ruky strata či tele, že jsou mu nepohodlné. Napadá mě, že by mohlo být zajímavé se podívat na nějakého jaguara či spíše jazzmastera - sice mají kratší menzuru a tremolo je v základním nastavení dvojzvratné, ale v případě prasknutí struny se dá okamžitě zablokovat v neutrální poloze a dohrát klidně i na jedné struně, ale pořád naladěné. A zvuk to má dost zajímavý (na kulatější zvuk spíš asi toho jazzmastera, jaguar je v módu strangle - ořezané výšky a basy, průrazný zvuk na sóla - schopný zabíjet domácí zvířectvo). A oba mají spoustu zvukových možností, zvlášť jaguar, který se ovladači jenom ježí. Škoda že se nedá nikde sáhnout na Mosrite, to bych si chtěl někdy zkusit, zvuk mají nádherný a prý jsou i neskutečně příjemné.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
panedge

Příspěvek od panedge »

No nevím ,Jazzmastera sem měl a k blues mi to moc nesedí,nevím krátkej sustain,ten tón jakoby netáhne,spíš je to na indie styly..
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

SG co mam je (za svou cenu samozrejme) podle me chuti jedna z nejlepsich kytar na ktere jsem hral (taky v pobodne cene samozrejme) na bluesove a blues-rockove styly, ma hodne kulaty (po vymene snimacu i celkem kvalitni) zvuk, prijemny ton, a hodne dlouhy sustain, takze bych aspon zkusil SG, neni to takova metla jako se o nem obcas rika :)
dlabajíč

Příspěvek od dlabajíč »

No tak je tsady toho spousta, ale mně osobně nejvíc na takovou muziku sedí les paul asi epiphone s P90 snímačema. Mají takový plnější zvuk díky mahagonu a zároveň ostřejší a konkrétní páč je to vlastně singl. Jinak k tomu aparátu. Chce to určitě flaškovej apec. Pokud chceš levnou variantu do 10 tis, tak určitě buď Valvekinga a přepnout na class A zesilovač, nebo kustom Defender . Jinak Asi Nějakýho Fendera. Ten blues deville.
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Když řešíte kombinaci singl-hb, ale jak bylo řečeno, na blues by HB byl lepší u krku.. co telecaster s HB u krku (třeba rozepíncím)?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Moleek píše:na blues by HB byl lepší u krku.. co telecaster s HB u krku (třeba rozepíncím)?
Tomuhle třeba ten singl u krku nevadil :wink:
- na tom to nestojí, spíš je to o tom mít co sdělit, ta kytara nebo snímač z nikoho bluesmana neudělá ..
Přílohy
86097294.jpg
I´m wheels... movin´wheels
60'Rock_N'_Roll

Stejně, když se řekne blues, tak si vybavim LUBY! :)

Obrázek
911

Příspěvek od 911 »

Pěkně to popsal Termyx i Tonda.Já mohu po 20 ti letech drnkání jen souhlasit.Vystřídal jsem mnoho kytar a po letech se člověk většinou vrací zpět.Mě osobně vyhovuje Fender Strat HSS s HB snímačem,lze s ním nastavit téměř jakýkoliv zvuk a cenou kolem 30Tis se koupí pěkný nástroj a nebo potom Les Paul,pokud je zvyklý na akustiku.Mám oba tyto nástroje,ale lépe se mi hraje na Fendra,líp mi sedí na těle.Je to také o zvyku.Takže jen osobně vyzkoušet,jak píše Termyx.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

woro90

Příspěvek od woro90 »

panedge píše:No nevím ,Jazzmastera sem měl a k blues mi to moc nesedí,nevím krátkej sustain,ten tón jakoby netáhne,spíš je to na indie styly..
Sustain nemá, to je pravda, a tomu tónu chybí hutnost, ale záleží na tom, co z něj chceš tahat. Co jsem napsal, je jen můj subjektivní názor zatížený tím, co hraju - mně by seděl, i když moje žlutá obluda je pro mě asi stejně nejlepší. Nějak jsem si na ni zvykl a tak bych možná podvědomě každému doporučoval něco podobného, těžko mě někdo uvidí někomu doporučovat třeba lespaulku na něco, co hraju na svoji Žlutou, protože já bych to na lespaulku nehrál. A na bluesrock bych se držel fenderovských konstrukcí.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
panedge

Příspěvek od panedge »

woro90 píše:
panedge píše:No nevím ,Jazzmastera sem měl a k blues mi to moc nesedí,nevím krátkej sustain,ten tón jakoby netáhne,spíš je to na indie styly..
Sustain nemá, to je pravda, a tomu tónu chybí hutnost, ale záleží na tom, co z něj chceš tahat. Co jsem napsal, je jen můj subjektivní názor zatížený tím, co hraju - mně by seděl, i když moje žlutá obluda je pro mě asi stejně nejlepší. Nějak jsem si na ni zvykl a tak bych možná podvědomě každému doporučoval něco podobného, těžko mě někdo uvidí někomu doporučovat třeba lespaulku na něco, co hraju na svoji Žlutou, protože já bych to na lespaulku nehrál. A na bluesrock bych se držel fenderovských konstrukcí.
Já bych se taky držel Fendera,ale stratocastera,Jazzmaster mě vydržel ani ne rok,je to cool kytárka,fakt takovej sporťák mezi kytarama a bezvadně se naní hraje,nicméně na japan verzi slabý snímače a hlavně mě vadil nesustain,každopádně zbavil sem se ji se smutným srdcem.Místo toho sem pořídil strata a sem naprosto spokojenej
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
termyx

Příspěvek od termyx »

včera jsem byl v musiccity a zkoušel jsem
tohle:
http://kytary.cz/fender-american-deluxe ... /HN083350/

na tomhle:
http://kytary.cz/fender-hot-rod-deluxe-texas/HN098657/

a byl jsem celkem příjemně překvapen... :twisted:

rozhodně doporučuju ten výlet do hudebnin..!! napoví to hrozně moc...
to a to a za chvíli zas tohle
60'Rock_N'_Roll

Zkoušel si už Fender Jaguar?? Zdá se mi to jako moc hezká kytara na jazz a blues, jen se mi nechce zabivt nálepky, že je to kytara pro indie kapely :(
panedge

Příspěvek od panedge »

60'Rock_N'_Roll píše:Zkoušel si už Fender Jaguar?? Zdá se mi to jako moc hezká kytara na jazz a blues, jen se mi nechce zabivt nálepky, že je to kytara pro indie kapely :(
Jaguár pro jazz a blues?je vidět že si to nidky nedržel v ruce :roll:
Oltec

Příspěvek od Oltec »

a tys to držel v ruce
60'Rock_N'_Roll

tak to asi vypadá, že máme odlišné názory na to co to blues a jazz je... Jaguára mám ted tejden pujčený a můžu říct, že ta kytara je na jazz dělaná :!:

Jaguár vychází z modelu Jazzmaster, kde jazz máme přímo v názvu... je to kytara dělaná na styl surf, nebo jak tomu říkali. Ale pokud někomu se P90 nelíbí, tak šel do Jaguára.

S tvým nařčením, že to není kytara na jazz naprosto nesouhlasím :!:
Oltec

Příspěvek od Oltec »

NIC takovýho jsem neřekl
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“