Pomoc s identifikací kytary LP-style

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
garretraziel

Pomoc s identifikací kytary LP-style

Příspěvek od garretraziel »

Dobrý den,
před pár měsíci jsem za celkem lidovou cenu koupil kytaru typu Les Paul. Je to nádherný kousek, má krásný zvuk, ale jsem trochu zmaten s její identifikací, chtěl bych s ní pomoci. O historii kytary vím jen to, že pochází ze 70/80 let (důkazem budiž to, že dřevo je krásně vyhrané) a že na ni hrál také hudebník z pro mě naprosto neznáme skupiny Dogma Art. Kytaru jsem koupil od jistého pana Jiráska. Kytara má na hlavně nápis Gibson ale opravdový Gibson to určitě není (odbočka, nebude nikomu vadit, že mám kytaru, která má logo a nápis Gibson i přes to, že to Gibson není?). Na hlavě není napsáno žádné sériové číslo. Hlava je osazená kolíky Wilkinson Deluxe nicméně ty jsem zakoupil až já po nákupu kytary. Krk je lepený ale nejde seřídit, nemohu u něj nastavit rádius (což je myslím jeden z hlavních vykřičníků této kytary). Tělo i krk jsou z masivního mahagonu, kytara je doopravdy hodně těžká, nejtěžší co jsem kdy držel v ruce. Zvláštní je, že krk nemá z boku tečky na polohách, pouze kameny zepředu. K tělu kytary nemám co říct, je to nádherný kousek (za cenu 15000 aby ne). Osazená je (samozřejmě) dvěma humbuckery neznámé značky. Má ebenovou (to mi přišlo zvláštní) kobylu a tady se imho ztrácí něco ze sustainu, bohužel. Našel jsem nějaké nákresy a plány Les Paulů na internetu, poměřil jsem a zjistil jsem, že má přesně rozměry podle oněch nákresů (včetně výšky krku, hlavy apod.). Mám dotaz, zda-li někdo netušíte, jaký původ by tato kytara mohla mít, místo výroby, model kterého je to kopie, prostě cokoliv. Děkuji.

Fotky (omluvte zhoršenou kvalitu, prosím):
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Regular John

Re: Pomoc s identifikací kytary LP-style

Příspěvek od Regular John »

Na mě to z těch fotek působí, jakoby si to někdo udělal doma na koleni, protože úroveň zpracování je dost otřesná. Jak to hraje v porovnání s gibsonem?
garretraziel

No tak hůř, to je jasny. Taky to můžu porovnávat tak se Epiphonkama, to není kytara za 50 000. A porovnávat doma to můžu tak s Fender Stratocaster a to je jak jabka s hruškama. No, doma na koleni, možny to je. To někdo asi ale musel mít opravdovýho LP, ty rozměry jsem měřil šuplerou a všechny sedí. Nemít to to logo tak divně zpracovany a mí to sériovy číslo, kdekoho by to zmátlo. Tipoval bych to na čínskou kopii, kterých se v poslední době vyrojilo, ale dělaly se takovy kopie včetně opravdové značky na krku apod. už tehdá?
Radek Kysely
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek Kysely »

Možná jsem slepý, ale nevidím třeba vůbec kryt na seřízení výstuhy, nevím, jestli by to hodně lidí zmátlo. To byla první věc, která mi hned padla do oka, když jsem si tu kytaru prohlídl od zhora dolů. ;) http://www.gibson.com/en%2Dus/Lifestyle ... itGibsons/ - dobré přečíst :)
Gibson ES-339, Hohner B2A '89, Shure SLX14, homemade Kalamazoo Model I
frytol

Příspěvek od frytol »

Mě přijdou ty poťáky strašně roztahaný.
garretraziel

Radek Kysely píše:Možná jsem slepý, ale nevidím třeba vůbec kryt na seřízení výstuhy, nevím, jestli by to hodně lidí zmátlo. To byla první věc, která mi hned padla do oka, když jsem si tu kytaru prohlídl od zhora dolů. ;) http://www.gibson.com/en%2Dus/Lifestyle ... itGibsons/ - dobré přečíst :)
Ano, výztuha se seřídit nedá, psal jsem to v textu :-). Asi jsem to špatně vyjádřil. Opravdový Gibson to není, o tom není pochyb. Řekl bych, že to je čínská kopie nějaká kdyby ta kytara nebyla tak stará. Nevím jestli se v 70/80 letech už dělali podobné čínské kopie (to že se dělají teď vím, viz. http://www.made-in-china.com/productdir ... son+guitar), ale tahle kytara je (nepochybně) stará.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

garretraziel píše:O historii kytary vím jen to, že pochází ze 70/80 let (důkazem budiž to, že dřevo je krásně vyhrané)
Jako že poznáš podle zvuku, že to dřevo je 20-30 let vyhrané ? Hm .. to seš dobrej :wink:

Ebenová kobylka - to je teda nářez.. na Les Paulu.. to je první co musí pryč..
Krk bez štelovatelný výztuhy ? To je horší.. sorry,ale já bych to kvůli tomuhle za 15 nekoupil.

Určit původ je asi nemožný, opravdu to vypadá jako "doma na koleni".

Přihoď fotku z boku (od zadního šroubu na popruh) - pokud je to tělo 1 kus, dřevo věru nevypadá zle 8)
I´m wheels... movin´wheels
garretraziel

Dobře, stáří kytary mi bylo řečeno, kytara zní vyhraně a "vypadá" staře (dobře, uznám že všechno mate, ale kdybych se nesnažil být paranoidní, řekl bych že ta kytara je opravdu stará. Pokud bych neměl ničemu důvěřovat, může být stará jakkoliv.). Fotku přihodím zítra. Kobyla pryč půjde, mám koupenou novou, nechám ji předělat zároveň s tím, že půjde na přepražcování. Byl jsem taky dost podezřívavý, tak jsem psal asi třem různým kytarářům (chápu že to není nic směrodatého, ale lepší než nic) a všichni se tak nějak shodli na tom, že bude lepší koupit tohle, než investovat 15 do Epiphonky. Od všech tří jsem slyšel na Epihponky v téhle relaci spíše špínu, jeden mi řekl, že výztuha je opravdu problém, ale než kupovat za 15 nějakou novou LP napodobeninu, bude už možná lepší (i když ne cenově, samozřejmě) vzít tohle a dát tomu novej krk, pokud bude potřeba. Zatím mi ta nenastavitelnost výztuhy moc nevadí, krk je do ruky příjemnej, struny jsou sice dost nízko nad hmatníkem, ale já jsem na to docela zvyklý. Uvidíme, no. Se zvukem jsem já osobně spokojenej, ale taky je pravda, že stejně tu kytaru používám jenom na hraní doma, s PODem, pro zábavu.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Tak mě napadlo, jestli ta kytara tuss rod má (ikdyž sice vypadá že ne) je možné, že bude jeho zakončení na opačné straně. Takže kdyby se vyndal krkový snímač je možné, že v jeho oblasti bude ta část tussrodu na které se dá nastavit. Jinak ale netuším proč tady měl někdo připomínky ke zpracování... až na ten tuss rod mi to příjde jako moc hezká kytara, která je i solidně zpracovaná.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Mastr píše:Tak mě napadlo, jestli ta kytara tuss rod má (ikdyž sice vypadá že ne) je možné, že bude jeho zakončení na opačné straně. Takže kdyby se vyndal krkový snímač je možné, že v jeho oblasti bude ta část tussrodu na které se dá nastavit.

No, teoreticky by to tak mohlo být, ale byl by to světový unikát .. a v praxi by to znamenalo pokaždý vyndavat snímač.. (prostřední nebo ta dolní varianta, u té horní by se muselo ještě i skrz javorovou desku před snímačem):
Obrázek

Spíš si myslím, že to (tj.absence trussrodu - zdánlivá ??) mohlo vzniknout při opravě zlomený hlavy, kdy by se otvor v hlavě pro matku truss rodu(neslabší místo a příčina zlomů) třeba jen zalil epoxidem :?: -- taky by na to vypadal ten amatérský "překryt" přední strany hlavy. Zlomená hlava je nejčastější havárie Les Paulů..
garretraziel

Hm, zlomená hlava, to pak buď musel vyměnit aji s krkem, nebo je to opravdu mistrovsky spraveny (to se mi taky nezdá), protože ze zadu na krku ani na hlavě není vidět žádné přerušení, které by naznačovalo dříve zlomené místo. Nebo se zlomená hlava spravuje i jinak, než že se lepí? Je možné aby výztuha prostě neměla nastavení?

Hlava zezadu:
Obrázek
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Tak je to vidět, když se to hledá ..
Někdy je to líp vidět zboku - na tý 4.fotce to je jen nerovnost na tý lemovce /kousek pod úrovní nulťáku/ ?
Asi je to ale jen přechod do lemovky hlavy..

Tu volutu dělali v 70.-80.letech právě pro zpevnění, aby se to tak snadno nelámalo.

Neregulovatelná výztuha.. no nevím, to mi hlava nebere :shock: .

EDIT: když jsi v tom focení, ukaž jak vypadá to tělo z boku, jestli je to 1 kus nebo sendvič jako 70.leta.
Nejlíp od šroubu závěsu popruhu vzadu.
garretraziel

Další fotky, snažil jsem se vyfotit hlavu a krk kde (podle mě) žádné zlomení není (tak proč tam sakra není štelování?) a pak bok těla kytary.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

EDIT: Sakra, ze mě doopravdy nikdy nebude fotograf.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Jestli to necháš přepražcovávat tak by šlo zjistit jestli tam ten tuss prut vůbec je nebo ne. Když se vyndají původní pražce a ten kovový nulťák tak by teoreticky nějaký hledač kovů nebo něco takového měl poznat jestli je uvnitř kov. Popř zvukové testy... sice nvm kde ti to udělají, ale když tím pustí vibrace měli by poznat jestli je uprostřed něco z kovu.

edit: pokud nechceš podstupovat některý z téměř nereálných výše uvedených způsobů měl bych ještě jeden nápad. Normálně to zanes ke kytaráři a popros ho aby ti na hlavě (do míst kde normálně bývá otvor na tuss rod) vyfrézoval díru jako na tussrod. Pokud tam bude máš vyhráno. Pokud ne zakryješ to krytkou na tussrod a vzhledu to nijak neublíží.

edit2: a kdyby se opravdu prokázalo, že něco jako tussrod tato kytara jakživ nepoznala. Jediné řešení bych viděl na způsobu ala stratocaster. Drážka na zadní straně krku - Obrázek Pro zkušenějšího kytaráře by to neměl být problém a nemělo by to být ani až tak drahé.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

nebo jí prostě vem do nemocnice na rentgen :mrgreen:
Přílohy
bfgxray.jpg
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Taky mě to napadlo, ale netuším jak veme rentgén dřevo... jestli z toho půjde něco poznat :lol:
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Jen pro ilustraci - kvalitní oprava (ale vidět to je) :

Obrázek

Nebo tohle:

Obrázek
Obrázek

Já netvrdím, že je to tvůj případ, ale někdy se to povede udělat opravdu skoro neviditelně.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mastr píše:Taky mě to napadlo, ale netuším jak veme rentgén dřevo... jestli z toho půjde něco poznat :lol:
V pohodě, z čeho myslíš že je ta kytara na snímku? :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

woro90 píše:
Mastr píše:Taky mě to napadlo, ale netuším jak veme rentgén dřevo... jestli z toho půjde něco poznat :lol:
V pohodě, z čeho myslíš že je ta kytara na snímku? :wink:
Z masa a kostí? :lol: :lol: :lol:
Honza935
Nový uživatel

Les Paul - výrobce

Příspěvek od Honza935 »

Ahoj. Tuší někdo, kdo je výrobcem kytary s tímto označením? Díky za pomoc!
Přílohy
5863080960_1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“